Görüş Bildir
Haberler
İkinci Tur Öncesi Ankara Kulisi: Dokunulmazlık Konusunda 5 Olasılık

İkinci Tur Öncesi Ankara Kulisi: Dokunulmazlık Konusunda 5 Olasılık

Onedio Medya
18.05.2016 - 10:34 Son Güncelleme: 18.05.2016 - 14:37

TBMM'de milletvekilliği dokunulmazlıklarıyla ilgili Anayasa değişikliği teklifinin ilk tur oylamasında, iki maddeden oluşan değişiklik teklifi kabul edildi. Gidişat referandumu işaret ediyor. Peki bundan sonra neler olacak? Ankara kulislerinden ilginç bilgiler gelmeye devam ediyor. Bunlardan en çarpıcı olanlarından biri 'CHP’lilerin bir bölümü, grup yönetimi tarafından sıkı markaja alınan AKP milletvekillerine ret oyu kullanmaları için kabinlere kırmızı oy bıraktı. Boş ve çekimser oy kullandılar' iddiası.

Evet, dokunulmazlık görüşmelerinde ilk tur geride kaldı. İşte sonuçlar ve kulislere yansımaları... 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Cumhuriyet’ten Ayşe Sayın, anayasa değişikliği önerisinin maddelerine geçilmesi için yapılan ilk oylama sonuçlarının kulislere yansımaları ve bundan sonrasına ilişkin olasılıkları beş madde ile kaleme aldı.

Referandumsuz kabul zor

Referandumsuz kabul zor

Oylama sonucuna bakıldığında “ret” oyu vereceğini açıklayan HDP dışındaki 3 parti resmi söylemlerinde “kabul” oyu kullanacağını açıkladı. 3 partinin sandalye sayısı dikkate alındığında referandumsuz kabul için gerekli olan 367’nin üstünde “kabul” oyu çıkması gerekiyordu. Ancak ilk oylama sonucuna bakıldığında bu rakamın çok altında kalındı ama 330 olan referandumlu kabul için gerekli çoğunluğa ulaşıldı. “Hayırcı” HDP’den 52 milletvekili oylamaya katıldı. Oylama öncesinde CHP’lilerin büyük bölümünün “ret” oyu kullanacağı biliniyordu, nitekim bu oylamaya da yansıdı ve ret sayısı 155 oldu. İkinci tur oylamada CHP’lilerin tavır değiştirmesi beklenmiyor. Bu durumda, anayasa değişikliği önerisi en iyi ihtimalle “referandum” koşullu olarak Meclis’ten geçebilecek.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Ret cephesinden fire olmaz

CHP’nin bu aşamadan sonra tutumunda değişiklik yapması beklenmiyor. Hatta ikinci tur oylamada “ret” oylarının daha da fazla olması bekleniyor. Çünkü CHP’lilerin bir bölümü, grup yönetimi tarafından sıkı markaja alınan AKP milletvekillerine ret oyu kullanmaları için kabinlere kırmızı oy bıraktı. Boş ve çekimser oy kullandılar. İkinci turda da benzer taktik uygulansa bile “ret” cephesinden fire beklenmiyor.

Geri çekilebilir ya da düşebilir

Geri çekilebilir ya da düşebilir

İlk tur oylamalar genelde “tavşan oylama” olarak kabul ediliyor. Yani milletvekilleri ilk tur oylamalarda esas “renklerini” belli etmiyor. Bu çerçevede AKP ve MHP içindeki “retçilerin” kendilerini gizlemek için ilk tur oylamada “kabul” oyu kullanmış olmaları mümkün. Dünkü oylamada beklenenin çok altında kabul oyu çıkması, AKP’de yüzlerin asılmasına neden oldu. İkinci tur oylamada AKP’nin yanı sıra MHP’den de firenin artabileceğine dikkat çekiliyor. Değişiklik önerisinin herhangi bir maddesi 330’un altında oy alırsa düşmüş olacak. AKP’nin ikinci turdaki ilk oylama sonucunun 330’un altında çıkması halinde, öneriyi geri çekmesi de olasılıklar dahilinde değerlendiriliyor.

CHP taktik değiştirirse

CHP taktik değiştirirse

2. tur oylamaya ilişkin en büyük süpriz, CHP’nin taktik değiştirmesi olur. CHP, kamuoyu önünde değişikliğin referanduma götürülmesini “kamuoyuna anlatamayız” gerekçesiyle göze almayabilir. Bu durumda CHP, 2. turda evet oyu kullanabilir.

Anayasa değişikliğinin ikinci turda yine 330-367 aralığında kabul edilmesi durumunda, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan veto etmediği takdirde, değişiklik zorunlu olarak referanduma gidecek. Erdoğan’ın yasayı, 15 günlük inceleme süresi dikkate alınarak yapılan hesaplamaya göre, ağustos ayının ortasında referanduma gidilecek.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
34
24
10
9
6
2
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
M

Oylamada net olan birşey varsa oda akp ve mhp'nin evet oyu vereceğidir..

Aci Patlıcan

O kiliksizoglu ve saz arkadaslari PKKLİLARİN YARGİLANMASİ İCİN YİNE HAYİR DERLERSE bu millete ve yuzsuzluk yapip gittikleri sehit ailelerine bunun hesabini n... Devamını Gör

Aci Patlıcan

Ne diyon amk bit yavrusu kime yaziyon. hdpye mi kiliksizogluna mi. Farkindaysan chpnin adi kirlensin istemiyorm bu beceriksiz teror koruyucularla... İleri ze... Devamını Gör

Alican

dokunulmazlık için sandığa mı gidecek bu millet? eğer oylamada referandum çıkarsa bu tasarı iptal edilsin boş yere masraf çıkarmayın bu millete.