Görüş Bildir
Haberler
Amerika, Exascale Bilgisayarlar İçin Kolları Sıvadı

Amerika, Exascale Bilgisayarlar İçin Kolları Sıvadı

İçeriğin Devamı Aşağıda

Obama’nın onayladığı yeni ABD kararnamesine göre, Ulusal Stratejik Programlama Girişimi, bugünün süperbilgisayarlarından en az 30 kat daha hızlı olacak ilk exascale bilgisayarı inşa etmeye çalışacak.

Öncelikli olarak NASA, FBI, Ulusal Sağlık Enstitüleri, İç Güvenlik Bakanlığı ve Ulusal Okyanus Atmosfer Yönetimi için süperbilgisayarlar hazırlayacak bu girişim, Enerji Bakanlığı, Savunma Bakanlığı ve Ulusal Bilim Vakfının partnerliğinde gerçekleştirilecek.

Girişimin birincil görevi , kabiliyetli bir exascale hesaplama sisteminin piyasaya sürülmesini hızlandırmak. Bir exascale bilgisayarın birlikte insan beynini taklilt edebileceğine inanılıyor.

Haziran itibarıyla dünyanın en hızlı süperbilgisayarı, 33.86 petaflop hıza sahip, yani saniye başına 33.86 katrilyon yüzer nokta işlemi yürüten Çin’deki Tianhe-2 oldu. İkinci en hızlı süperbilgisayar ise, Oak Ridge Ulusal Laboratuvarı’nda 17.6 petaflop hızıyla Amerika’da bulunuyor.

Girişim, gelecek 15 yılda mevcut yarı iletken teknolojinin üst limitlerine ulaşıldıktan sonra bile yüksek performanslı bilgisayar sistemlerinin kurulması için uygulanabilir bir yol çizecek.

Ulusal Stratejik Programlama Girişimi’nin bir exascale bilgisayar yaratması için belirli bir zaman kısıtlaması olmasa da, bugünden itibaren 90 gün içinde hazır olması ve seneye bugüne kadar kaydettikleri ilerleme ile ilgili yıllık rapor hazırlaması gerekecek.

Kaynak: http://motherboard.vice.com/read/obam...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın