Görüş Bildir
Haberler
Altın, Gümüş, Paladyum: Metallerde Uzmanlar Hareketin Artmasını Bekliyor ama Hangi Yönde?

Altın, Gümüş, Paladyum: Metallerde Uzmanlar Hareketin Artmasını Bekliyor ama Hangi Yönde?

Fed'in faiz artırımına gideceği beklentisi ve bilanço daraltmanın faiz artırımı sonrasında başlayacağının duyurulması sonrasında altın fiyatları haftanın en düşük seviyesine indi.

Analistler merkez bankalarının faiz oranlarını çok yükseltebileceği ya da reel faizin pozitif bölgeye geçeceğini düşünmezken, ekonomik toparlanma endüstriyel talebi büyütüyor. Bu faktörler analistlere göre, ons gümüşü bu yıl yükseltebilir.

Rusya ile Ukrayna arasındaki gerginlik paladyum fiyatlarını artırdı. Dört ayın en yüksek seviyesine çıkan paladyum fiyatı da dikkatleri çekiyor.

Metallerde neler oluyor?

İçeriğin Devamı Aşağıda

Altın ve Fed ilişkisi

Altın ve Fed ilişkisi

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) mart ayında faiz artırımına başlayacağı sinyalini vermesi ve bilanço daraltmanın faiz artırımının ardından başlayacağını duyurması altın fiyatını son 1 haftanın en düşük seviyesine indirdi. Hafta içinde 1.850 dolar/ons seviyesini test eden altın fiyatları Fed’den gelen mesajla 1.812 dolara kadar geri çekildi.

Altın fiyatının gerilemesinde Fed’in şahin tonuyla Dolar Endeksi'nin 22 Kasım'dan bu yana görülen en yüksek seviyeye çıkması, 2 yıl vadeli ABD Hazine kağıdı getirisinin 23 ayın en yüksek seviyesini görmesi etkili oldu.

Kaynak: Dünya

Altında satış fırsatı hangi seviyelerde?

Altında satış fırsatı hangi seviyelerde?

Ons Altın, Fed öncesinde 1.850 direnci test ediyordu. Fed’in öngörülenden biraz daha şahin ifadeler kullanması, özellikle bilanço küçültmenin eskiye nazaran daha hızlı yapılma zorunluluğu olduğuna yönelik söylemler, ABD 10 yıllık tahvil faizi ve dolar endeksi tarafında yukarı yönlü eğilime sebebiyet verdi. Bu da ons altına ambargo koydu ve satış baskısı artarak fiyatı 1.812’ye kadar geri çekti.

Analistlere göre 1.812’nin altındaki hareketlerde negatif eğilim güçlenebilir. Burada ilk destek olarak 1.801 doların önemli olduğu belirtiliyor. Olası tepkilerde ise 1.830 dolar ilk destek olmakla birlikte yukarıda 1.850 yeniden ana direnç olarak izlenebilir. Ancak bu seviyeler aşılmadığı takdirde çıkışların satış fırsatı olarak görülebileceği uyarısı yapılıyor.

Faiz artışı altın için kötü mü?

Faiz artışı altın için kötü mü?

Fed’in açıklamaları bir kez daha altının önünü keserken, bazı uzmanlar bunun orta vadede altında kalıcı bir düşüşe neden olmayacağını ve fiyatların yükselmeye devam edeceğini düşünüyor. Heraeus Precious Metals, yüksek enflasyonun ve tahvillerde reel getirinin negatif olmaya devam etmesinin etkisiyle yatırımcıların değerli metallere, özellikle altına bu yıl güçlü bir ilgi göstereceklerini öngördü. 2021 yılının altın için güçlü bir yol olduğunu ve fiyatın ortalama 1.803 dolarla yüksek seyrettiğini belirten Heraeus, altın fiyatının bu yıl tekrar zirveyi deneyeceğini savundu. Heraeus, 2022 yılında altının ons fiyatının 1700-2.120 dolar aralığında hareket edeceğini tahmin etti. Faiz artırımının değerli metaller için negatif olduğunu, ancak ABD'de faizlerin yavaş bir hızla artırılmasının beklendiğini belirten Heraeus, faiz artırımları sonrasında bile reel getirinin sıfırın altında olmaya devam edecek olmasının altına güçlü destek sağlayacağını ileri sürdü. Heraeus, 2022 yılında altının ons fiyatının 1700-2.120 dolar aralığında hareket edeceğini tahmin etti.

Gümüşte yükseliş beklentisi artıyor

Gümüşte yükseliş beklentisi artıyor

Endüstriyel, elektronik ve güneş enerjisi sektörlerindeki talebin iyileşmesine karşın tedarik tarafındaki sıkıntılar göz önüne alındığında, bu yıl gümüş fiyatında yükseliş beklentisi birçok kesimde artıyor. Ons gümüş iki ayın en yüksek seviyesine çıktıktan sonra yeniden 23.50-24.0 bandına döndü. Uzmanlarsa burada kalmayı başarırsa gümüşün, arkasına aldığı birçok destekle yükselişini 32 dolar kadar sürdürebileceğini düşünüyor.

Piyasaların Fed’e kilitlendiği bu hafta ons gümüş fiyatları 23.50-24.0 bandında dalgalandı. Fed’in varlık alımlarını azaltama ve faiz artırma yönündeki kararlığı kısa vadede fiyatları baskılayarak 50 günlük haraketli ortalama 23.25 seviyesine geri çekebilir. Dolar endeksinin 96 seviyesinde kalmayı başarması gümüşte satış baskısı doğurabilir. Orta ve uzun vadede ise gümüş fiyatlarının artan talepten faydalanması bekleniyor.

Kaynak: Dünya

Hangi kurum gümüşte ne öngörüyor?

Hangi kurum gümüşte ne öngörüyor?
  • Degussa fiyatların 28 dolara çıkmasını mümkün görüyor.

  • Heraeus da bu yıl için fiyat aralığını en aşağıda 20 dolar yukarıda ise 32 dolar olarak tahmin ediyor. Kuruluşa göre gümüş bu yıl altından daha iyi performans gösterme potansiyeline sahip. Son günlerde gümüş fonlarına girişin, geçen yıl şubat ayından bu yana en yüksek seviyede gerçekleşmesi, yatırımcının enflasyonist baskılara karşı değerli metallere yöneldiği algısını güçlendiriyor.

  • WisdomTree tarafından yapılan analizde de fiyatların yılın ikinci çeyreğinde artan talebe paralel olarak 29.15 doları test edebileceği öngörüyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Paladyumda Rusya Ukrayna krizi etkisi ne oldu?

Paladyumda Rusya Ukrayna krizi etkisi ne oldu?

Paladyum Rusya ile Ukrayna arasındaki gerginlik dolayısıyla pozitif seyretmeye devam ederken, fiyatlarda ralli sürüyor. Gri metalin fiyatı dört ayın en yüksek seviyesine çıkarak 2.300 doları aştı. Dünyanın en büyük paladyum üreticilerinden Rusya’nın Ukrayna ile yaşadığı gerilim fiyatlarda sıçrama yaşanmasına yol açtı. 2020’de dünyada 210 ton paladyum üretilirken, bunun 91 tonu Rusya’dan geldi. Bu yıl küresel paladyum arzının üçte birinden fazlasını gerçekleştirmesi beklenen Rusya’nın karşı karşıya olduğu olası yaptırımların tedarik sorunu yaratacağı endişesiyle paladyum fiyat Eylül ayından bu yana en yüksek seviyeye çıkarken, yılbaşından bu yana fiyatlar yüzde 21’den fazla yükseldi.

Kaynak: Dünya

Paladyumda boğalar neden harekete geçti?

Paladyumda boğalar neden harekete geçti?

Otomotiv sektörünü sarsan çip krizinin yılın ikinci yarısında çözüme kavuşacağı ve sektörden gelen talebin artacağı beklentisi de paladyum boğalarını harekete geçiren bir diğer neden oldu. Fiyatlar 2.400 dolara göz dikti Paladyum boğaları yakın dönem teknik avantaja sahip görünüyorlar. Paladyum fiyatı son dokuz haftanın en yüksek zirvesinde konumlanmış durumda. Fiyatların 100 günlük ortalamanın üzerinde olması paladyum değerli metal piyasasında daha aktif olarak işlem görmesini ve yatırımcı girişlerinde artışı beraberinde getiriyor.

Teknik göstergeler değerli metal için ne diyor?

Teknik göstergeler değerli metal için ne diyor?

Teknik analizler paladyumun performansının yukarı yönde devam edeceğini gösteriyor. Geçtiğimiz Ekim ayından bu yana yatay seyreden performans artık yukarı yönlü görülüyor. Paladyum severler gözünü 2.345 doları kestirdi. Bu seviyelerin aşılması psikolojik 2.400 doları hedef haline getirecek. Otomotivdeki paladyum talebinin bu yıl 8.5 milyon tona yükselmesi bekleniyor. Hafif araç üretiminin 2019 yılındaki seviyeye dönmesi beklenmese de, 8 milyon adede yükselerek 2021 yılını aşacağı tahmin ediliyor. Diğer taraftan benzinli araçlarda, fiyatının yüksek olması nedeniyle paladyum yerine platin kullanılmaya başlanmasının, paladyum talebinde çok hızlı artışı engelleyebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın