Görüş Bildir
Haberler
ALT: Alanin Aminotransferaz Nedir? Yüksekliği ve Düşüklüğü Ne Anlama Gelir? Değerleri Kaç Olmalıdır?

ALT: Alanin Aminotransferaz Nedir? Yüksekliği ve Düşüklüğü Ne Anlama Gelir? Değerleri Kaç Olmalıdır?

Elif Ateş
03.09.2021 - 08:52

Metabolizmada görevli olan ALT enzimi, karaciğerde bir problem olup olmadığını anlamak için oldukça önemlidir. Değerlerin yüksek veya düşük çıkması birçok hastalığın habercisi olabilir.  Karaciğer hastalıkları ilk başlarda belirti göstermeden hareket eder ama hasarın önlenebilmesi için erken teşhis ve tedavi gereklidir. ALT testleri, genellikle bipolar bozukluk, epilepsi gibi hastalıkların tedavisi için verilen antiepileptik ilaçları alan kişilere yılda birkaç defadan fazla uygulanır. Karaciğer fonksiyon testleri sadece ALT testinden ibaret değildir. ALT testlerinin yanında birçok test yapılabilmektedir. Peki ALT nedir? Yüksekliği ve düşüklüğü ne anlama gelir? Değerleri kaç olmalıdır? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda

İnsan vücudunda en önemli organlardan biri olan karaciğer, karın bölgesinin sağ üst tarafında bulunur. Bir karaciğerin ortalama ağırlığı 1.4 kg ile 1.7 kg'dır. Kırmızı kan hücrelerinin üretimi, protein sentezi, hormon üretimi, glikojen depolaması, toksik madde filtrelemesi gibi birçok görevi bulunur. Ayrıca safra asitlerinin üretimini ve bu asitlerin bağırsaklara taşınmasında rol oynadığı için safra ağacının bir parçası olarak kabul edilir. Bu görevlerinden dolayı karaciğer önemli bir organdır. Karaciğer görevlerini yerine getiremediği nokta da diyalizle kısa bir süre işlemine devam edebilir ama bir süre sonra karaciğer nakli gerekebilir. Karaciğer için önemli bir enzim olan alanin aminotransferaz hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

ALT NEDİR?

ALT vücutta bulunan bir enzimdir. Genel olarak karaciğerde, çok az miktarlarda böbrek ve diğer organlarda yer alır. Besin yoluyla vücuda alınır, sindirime uğrar ve karaciğer ulaşan besin maddelerini enerjiye çevirir. Aynı zamanda ölen karaciğer hücreleri sayesinde az miktarda kan dolaşımında da bulunur.

YÜKSEKLİĞİ VE DÜŞÜKLÜĞÜ NE ANLAMA GELİR?

ALT enzimi bazı nedenlerden dolayı yükselebilir. Sağlıksız beslenme, aşırı yağlı besinler tüketmek, sürekli alkol alımı, diyabet, kalp yetmezliği, siroz, bilinçsiz ilaç kullanımı ALT değerlerini yükseltir.  Ayrıca ailesinde karaciğer hastalığı olanların ve hepatite bağlı enfeksiyon geçirmiş olanların bu enzim değerlerine baktırmaları gerekmektedir. Yüksek ALT değerlerinin belirtileri ise şunlardır:

  • Mide bulantısı ve kusma

  • Sarılık

  • Hızlı kilo kayıpları

  • Sürekli halsizlik ve yorgunluk hissi

  • Koyu renk idrar

  • Açık renkli dışkı

  • Ciltte kaşıntılar

  • Karında ve midede şişlik, ağrı

Yüksek ALT değerleri karaciğer yağlanmasına, karaciğer enfeksiyonuna, karaciğerde kistlere ve kansere neden olabilir. Düşük ALT değerleri ise normal olarak kabul edilmektedir.

DEĞERLERİ KAÇ OLMALIDIR?

Kan tahlilinde ortaya ALT değerleri cinsiyetlere göre farklılık göstermektedir. Sağlıklı yetişkin erkek de olması gereken değer aralıkları, 10- 40 U/L, kadınlarda olması gereken değer aralıkları ise  7- 35 U/L'dir. Çocuklarda ve yaşlı bireylerde bu değerler yetişkinlere göre daha fazla olur.

Aşağıdaki Haberler De İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
7
3
2
1
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın