Görüş Bildir
Haberler
Aile Bakanlığı: Minecraft Yasaklansın

Aile Bakanlığı: Minecraft Yasaklansın

ATKN
10.03.2015 - 11:02 Son Güncelleme: 10.03.2015 - 11:34
İçeriğin Devamı Aşağıda

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, dünyada 100 milyon oyuncuya ulaşan, ‘tekli oynanması durumunda sosyal izolasyona’, ‘çoklu oynandığında ise çocukları sosyal risklere açık hale getiren’ Minecraft oyununu sakıncalı buldu ve yasaklanmasını istedi. 

HaberTürk'ten Aykut Yılmaz'ın haberine göre; Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, 2009’dan bu yana dünya çapında 100 milyon oyuncuya ulaşan ve Türkiye’de hızla yayılan Minecraft oyununa ilişkin incelemesini tamamladı. Bakanlık, oyunun yasaklanması için hukuki sürecin başlatılmasına karar verdi.

Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün hazırladığı Minecraft raporu, ‘hukuki süreci başlatın’ talimatıyla Hukuk Müşavirliği’ne gönderildi. Raporda, ‘çocukların yaratıcılığını artırmaya teşvik edici gibi görünse de oyunu inşa ederken şiddete yönlendirmesi nedeniyle çocukların psikososyal gelişimleri üzerinde olumsuz etkileri olduğu, kredi kartıyla oyunun satın alınabilmesi nedeniyle izinsiz kart kullanımına neden olabileceği, bu durumda çocukların izinsiz eşya alma davranışını genelleştirebileceği’ tespiti yapıldı.

‘Minecraft’ raporunda şu tespitlere yer verildi:

‘Minecraft’ raporunda şu tespitlere yer verildi:
  • Oyunun içeriğinde ev, tarla, köprü gibi yapılar oluşturulabildiği için yaratıcılığı geliştirdiği düşünülse de bu yapıların yıkılmaması için diğer mobların (yaratıkların) öldürülmesine gerek duyulmaktadır. Kısacası şiddete dayalı bir oyundur.

  • Oynayan çocukların yaş ve gelişim özellikleri dikkate alındığında, soyut düşünceye sahip olmayan çocukların oyunda yer alan dünyayla gerçek dünyayı ayırt edemedikleri görülmektedir.

  • Oyun yüzünden çocukların, hayvanlara eziyet edebilecekleri, hayvanların hiç acı çekmediğini düşündükleri, şiddet içeren hareketlerde bulundukları, zarar verilen mobların acı çekmeden ölmeleri nedeniyle çocukların, davranışlarının sonuçlarını düşünmeden hareket ettikleri tespit edilmiştir.

  • Çocukların diğer oyuncularla bu oyunu oynayabilmeleri, gerçek dünyada arkadaş edinebilmek için gerekli çabayı göstermemelerine ve sosyal izolasyon nedeniyle daha çok yalnızlaşmalarına neden oluyor.

  • Birden çok oyuncu tarafından oynanabilmesi, çocuğun tanımadığı kişilerle iletişim kurmasına ve sosyal risklere, istismar edilmesine yol açabilir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
52
42
30
27
10
9
6