Görüş Bildir
Haberler
Ağrıyı Ölçebilen Yazılım Geliştirildi

Ağrıyı Ölçebilen Yazılım Geliştirildi

Onedio Medya
03.06.2015 - 21:45
İçeriğin Devamı Aşağıda

ABD'li bilim insanları ağrıyı ölçebilen yazılım geliştirdi. Yazılımın özellikle 5 yaş altındaki ağrıyı ifade edemeyen çocuklar ile doktor ve hemşirelere kolaylık sağlayacağı belirtiliyor.

California Üniversitesi'nden bilim insanları, 50 çocuğun ameliyat videosunu kullanarak kaş, göz kapakları ve burun çevresindeki kırışıklıklar başta olmak üzere yüzdeki 46 ayrı noktayı inceledi. Yazılım sayesinde çocukların hissettiği ağrı 0-10 ölçeğinde değerlendirildi.

Bilim insanları yazılımın yüz hareketleri verilerini 'ağrı ölçeğine' yansıttığını ve bunu hastanın, yakınlarının ya da hemşirenin verdiği bilgilerle karşılaştırdığını açıkladı. Araştırmaya imza atanlardan Jeannie Huang, 5 yaşın altındaki çocukların ağrılarını ifade edemediğine ve her kişinin ağrı eşiğinin farklı olduğuna dikkati çekerek yazılımın doktor ve hemşirelere büyük kolaylık sağlayabileceğini kaydetti.

Ancak Huang, yazılımın hastanelerde kullanılmaya başlamasından önce daha ayrıntılı araştırmaların yapılmasının gerektiğine vurgu yaptı. Hastanelerde kullanılması halinde bu yazılım çocukların yanı sıra engelliler ya da ağrının derecesini ifade edemeyen hastaların uygun tedaviyi görmesini sağlayabilecek. Araştırmanın sonuçları 'Pediatrics' dergisinde yayımlandı.

AA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0