Görüş Bildir
Haberler
Ağrı Kesici ve Spazm Giderici: Buscopan Nedir? Ne İçin Kullanılır?

Ağrı Kesici ve Spazm Giderici: Buscopan Nedir? Ne İçin Kullanılır?

Özge Tepe
26.03.2023 - 21:49

Buscopan, ağrı kesici ve spazm giderici olarak kullanılan bir ilaçtır. Hiyosin-N-butilbromür ve parasetamol etken maddelerini içerir. Tablet ve ampul formları bulunan Buscopan'ın ampul formunda parasetamol yer almaz. Çeşitli hastalıkların tedavi süreçlerinde doktorlar tarafından reçete edilen Buscopani'ın doğru kullanımına dikkat etmek ve olası durumlar için eczacı ve doktorlarla iş birliği içerisinde olmak önemlidir.

Bu içeriğimizde Buscopan ilacı hakkında merak edilen tüm detaylara ulaşabilirsiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Buscopan Nedir?

Buscopan Nedir?

Buscopan, ağrı kesici ve spazm giderici etkilere sahip bir ilaçtır. Bu ilacın enjeksiyon, tablet, şurup gibi çeşitli formları bulunur. Tablet formunda Hiyosin-N-butilbromür ve parasetamol etken maddeleri bulunurken parasetamol enjeksiyon formunda yer almaz. Etken maddesi formlarına göre değişkenlik gösterir.

Çeşitli hastalıkların tedavisinde ağrı kesici ve spazm giderici olarak kullanılan Buscopan'ın tablet formu beyaz renklidir. İlaçların bir yüzü çentiklidir. Diğer yüzünde ise ilacın adı olan 'Buscopan' yazmaktadır.

Buscopan Ne İçin Kullanılır?

Buscopan Ne İçin Kullanılır?
titck.gov.tr

Buscopan, mide, bağırsaklar, idrar kesesi ve idrar yolları, safra kanalları gibi organlarda meydana gelen ani, şiddetli nöbetler şeklindeki kasılmaların (spazm) geçirilmesi ve hissedilen ağrıların hafifletilmesi amacıyla kullanılır.

Aynı zamanda Buscopan, kadınlarda üreme sistemi organlarının işlevsel bozukluklarına bağlı ağrıların (örneğin ağrılı adet görme) giderilmesinde kullanılır. 

Buscopan'ın genel olarak kullanılma nedenleri ise şunlardır:

  • İdrar yolları ve idrar kesesinde enfeksiyona bağlı olarak meydana gelen ağrılarda,

  • Böbrek taşı kaynaklı ağrılarda,

  • Safra kanallarında meydana gelen ağrılarda,

  • Stres, uykusuzluk gibi nedenlerle meydana gelen ağrılarda,

  • Kas spazmlarında,

  • Sindirim sisteminin görevini yapamaması nedeniyle meydana gelen ağrılarda,

  • Başka bir tanı olmadığı takdirde ağrı ve menstrüasyon döngüsü boyunca hissedilen ağrılarda kullanılır.

Buscopan'ın Yan Etkileri Nelerdir?

Buscopan'ın Yan Etkileri Nelerdir?

Buscopan, pek çok ilaç gibi çeşitli yan etkilere sahip olabilen bir ilaçtır. Çoğu insanda ise hiçbir yan etki görülmemekte veya çok küçük etkiler görülmektedir. Yaygın olarak Buscopan, görmede bulanıklık etkisi doğurur. Seyrek olarak da kalp atışlarının hızlanması ve kan basıncının düşmesi gibi etkilere sahiptir.

Buscopan Nasıl Kullanılır?

Buscopan Nasıl Kullanılır?
titck.gov.tr

Buscopan, yemeklerden önce veya sonra bol su ile alınan bir ilaçtır. Enjeksiyon formunun ise doktorun ve eczacının tavsiye ettiği dozlarda alınması gerekir. Tablet formu da kişinin yaşına ve diğer özelliklerine göre günde belli doz olarak alınır. 

Kullanımda unutulan dozları telafi etmek için çift doz almamak gerekir. Tedavi sürecinin de hastanın kararına göre istenen şekilde sürdürülmemesi; mutlaka doktorun tavsiyelerine uyulması önemlidir.

Buscopan erişkinlerde genellikle günde 3 kez 1-2 tablet şeklinde kullanılır. Doktor, bunun için farklı önerilerde de bulunabilir. 12 yaş ve üzeri çocuklarda da günde 3 kez kullanılabilmektedir.

Buscopan kullanımının 24 saat içinde 6 dozu geçmemesi gerekir. Günlük azami doz aşılmamalı; bir sonraki doz 8 saat sonra alınmalıdır. Alkol alındığında ise karaciğer zehirlenmesi (hepatotoksisite) riski nedeniyle günlük alına parasetamol dozunun 2000 mg’ı aşmaması gerekir.

Kimler Buscopan Kullanmamalı?

Kimler Buscopan Kullanmamalı?

Buscopan, çeşitli hastalıklara sahip olan veya özel durumu bulunan kimselere önerilmemektedir. Şu kişilerin Buscopan kullanmaması gerekir:

  • Etkin madde olan hiyosin-N-butilbromüre, parasetamole veya ilacın içeriğindeki diğer yardımcı maddelere duyarlılığınız varsa,

  • Bağırsağınız tıkanmış veya düzgün bir biçimde çalışmıyorsa,

  • Ciddi karaciğer fonksiyon bozukluğunuz varsa,

  • 12 yaşından küçükseniz,

  • Myasteni gravis gibi sinirsel iskelet bozukluklarınız varsa,

  • Kalp atım sayısı ile ilgili bir hastalığınız varsa,

  • Glokom rahatsızlığınız varsa Buscopan kullanmamalı veya bu konular hakkında doktorunuzu bilgilendirmelisiniz.

Aynı zamanda hamilelik, emzirme dönemlerinde ve araç, makine kullanımlarında da doktorunuzun önerilerini almanız gereklidir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
4
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın