Görüş Bildir
Haberler
Adıyaman'da Gezilecek Yerler Nerelerdir? Adıyaman'da Ne Yenir?

Adıyaman'da Gezilecek Yerler Nerelerdir? Adıyaman'da Ne Yenir?

Elif Ateş
26.10.2021 - 11:06

Adıyaman, Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde bulunan bir şehirdir. Çelikhan ve Gerger ilçelerinin bazı kısımları Doğu Anadolu Bölgesi'nde bulunurken, Gölbaşı ve Besni ilçelerinin de bir kısmı Akdeniz Bölgesi'nde yer almaktadır. Kuzeyinde Malatya, kuzeydoğusunda Diyarbakır, doğusunda ve güneyinde Şanlıurfa, güneybatısında Gaziantep, batısında Kahramanmaraş illeri bulunur. İlin önemli akarsuyu, Şanlıurfa ve Diyarbakır'a sınır oluşturan Fırat Nehri'dir. Adıyaman, dünyanın sekizinci harikası olan Nemrut Dağı'na ve dünyanın altıncı modern harikası olan bilinen Atatürk Barajına sahiptir. Peki, Adıyaman'da gezilecek yerler nerelerdir? Adıyaman'da ne yenir? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Adıyaman'ın tarihinin, Palanlı Mağarası'nda yapılan incelemeler sonucunda M.Ö 40.000 yıllara kadar uzandığı tahmin edilmektedir. Kentte Neolitik ve Kalkolitik Çağlara ait izler oldukça fazladır. Özellikle Hititlerden Kommagene Krallığı'na ve sonrasında Selçuklulardan Osmanlılara uzanan tarihi bir doku mevcuttur. Helenistik dönemden kalma tapınaksal mezar anıtı, UNESCO İnsanlığın Kültürel Mirası listesine alınmıştır. Daha sonra ise anıt ve çevresi milli park olarak ilan edilmiştir. Emevi, Abbas, ve Osmanlı dönemlerinden pek çok yapıt günümüze kadar ulaşmayı başarmıştır. 4. ya da 5.yy'da  yapıldığı tahmin edilen Mor Petrus Kilisesi, Süryani Cemaati tarafından halen daha kullanılmaktadır. Birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış Adıyaman'ın gezilecek yerlerini ve yemeklerini sizler için derledik...

Adıyaman'da Gezilecek Yerler Nerelerdir?

Adıyaman'da Gezilecek Yerler Nerelerdir?
  • Nemrut Dağı Milli Parkı: Adıyaman'ın simgesi haline gelen Nemrut Dağı, Türkiye'nin en popüler kültürel varlıklarından biridir. Ayrıca tanrı ve tanrıça heykellerinden dolayı da Tanrıların Dağı olarak  adlandırılmaktadır. 

  • Keleş Konağı: Adıyaman mimarisinin önemli örneklerinden biridir. 2012 yılında restore edilerek turizme kazandırılmıştır. Mersin ve Gaziantep'ten getirilen yöresel ve el işi ürünlerde burada sergilenmektedir.

  • Oturakçı Pazarı: Bu tarihi pazar, Adıyaman'ın merkezinde bulunur. İçerisinde halı, çanta, kilim gibi birçok ürün bulunmaktadır. Adıyaman'da mutlaka gezilmesi gereken yerlerden biridir.

  • Adıyaman Müzesi: 1982 yılından beri hizmet veren bu yer, Kalkolitik dönem, Paleolitik dönem, Tunç Çağı, Roma ve İslam dönemlerindeki eşyaların sergilendiği yerdir. Aynı zamanda yöreye ait entografik eserlerde bulunmaktadır.

  • Palanlı Mağarası: Arkeolojik sit alanı olarak ilan edilmiştir. Mağarada bulunan çizimlerin Paleolitik dönemden kaldığı düşünülmektedir. En dikkat çekici şey ise duvarlarda bulunan geyik figürleridir.

  • Gerger Kanyonu: Bölgenin doğal güzelliklerinden biri olan Gerger Kanyonu, Fırat Nehri ve Atatürk Barajı'nın kesiştiği noktada bulunur. 2004 yılında turizme kazandırılmıştır.

  • Gölbaşı Gölleri Tabiat Parkı: 2008 yılında milli park olarak ilan edilmiş ve koruma altına alınmıştır. İçerisinde ise birçok farklı kuş türü bulunmaktadır. Burada bulunan türlerin yaşam ve yumurtlama alanıdır.

Adıyaman'da Ne Yenir?

Adıyaman'da Ne Yenir?
  • Çiğ Köfte: Başka yörelerde de yapılan çiğ köfte, Adıyaman yöresine ait yemeklerden biridir. Etli veya etsiz olarak da yapılabilen çiğ köfte bu yörede etsiz bir şekilde yapılır.

  • Besni Tavası: Sebze ve etin buluştuğu yemeklerden biri olan Besni tavası, gelenlerin oldukça ilgisini çeken lezzetlerdendir. İçerisine et olarak, kuzu eti tercih edilir. Ayrıca soğan, biber, patlıcan da koyulur.

  • Buhara Pilavı: Bu yemek normalde Özbekistan mutfağına aittir. Ancak Adıyaman'da da oldukça sık yapılır. İçerisinde kuzu eti, nohut, et suyu, soğan ve çeşitli baharatlar koyulur.

  • Kavurmalı Hıtap: Özellikle kış aylarının vazgeçilmez lezzetlerindendir. Mayasız hamurun içine kavurma, soğan ve baharatlar koyulur. Bu hazırlanan hamur, taş ocakta pişirilir.

  • Tevenk Sarması: Diğer sarmalardan oldukça farklı şekilde yapılır. Asma yapraklarının içine bulgurla yapılan harc koyulur. Pişen sarmaların üstüne yoğurt ve sos döküldükten sonra servis edilir.

  • Dövmeç: Nemrut Krallığı'ndan beri yapılan bir yemek olan dövmeç, patlıcan, biber ve soğanın közlenmesi ile yapılır. Adıyaman'da tadılması gereken lezzetlerden biridir.

Aşağıdakiler De İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
6
3
1
1
1
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın