Görüş Bildir
Haberler
Adının Kaynağının Bir İnsan Olduğuna İnanamayacağınız 16 Kavram

Adının Kaynağının Bir İnsan Olduğuna İnanamayacağınız 16 Kavram

diazepam
14.03.2015 - 14:19 Son Güncelleme: 22.03.2017 - 16:54

Bazı kelimeler vardır ki isimlerinin aslında bir insandan geldiğini bilmeyiz. Mesela aklınıza hiç boykot kelimesinin bir insanın soyadı olabileceği gelmiş miydi? Geldiyse ne mutlu size, lafımız gelmeyenlere.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Boykot

1. Boykot

Boykot kelimesi kiracılarının, kiraları düşürme talebini reddedince çevresi tarafından dışlanan İngiliz emlakçı Charles Boycott'tan gelir.

2. Desibel

2. Desibel

Desibel kelimesinin isim babası telefonun mucidi Alexander Graham Bell'dir.

3. Şovenizm

3. Şovenizm

Düşmanlık ve kışkırtıcılık ile harmanlanmış aşırı ulusçuluk anlamına gelen şovenizm kelimesi koyu bir vatansever olan, Napolyon'un ordusunda askerlik yapmış Nicolas Chauvin'den gelir.

4. Kazanova

4. Kazanova

Bu sanırım en basitlerinden. Çok çapkın, kadın düşkünü kimseler için kullandığımız bu kelimenin kökeni ünlü İtalyan maceracı Giacomo Casanova'dır.

5. Saksafon

5. Saksafon

Bir müzik enstrümanı olan saksofonun isim babası, mucidi olan Belçikalı müzik aletleri tasarımcısı Adolphe Sax'tır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Fuşya

6. Fuşya

Fransız botanikçi Charles Plumier, yeni bir tür çiçek bulduğunda ona o zaman kadar gelmiş geçmiş en kapsamlı botanik kitabını yazmış olan Alman fizikçi, botanik bilimcisi ve yazar olan Leonhard Fuchs'un ismini vermeyi uygun buldu.

7. Sadizm

7. Sadizm

Bu nasıl bir insan adı olur demeyin. Acıdan cinsel zevk alma anlamındaki bu kelime Fransız aristokrat, politikacı, filozof ve yazar olan Marquis de Sade'dan gelmektedir. Kendisinin akıllara zarar cinsel düşkünlükleri vardır.

8. Nikotin

8. Nikotin

Yahu bu sigarada bulunan zehir değil mi? diyeceksiniz, kimyasal bir şey değil mi diyeceksiniz, evet öyle ama isim babası Tütünü ve tohumlarını 1560 yılında ilk defa Fransa'ya yollayan Fransa'nın Portekiz büyükelçisi Jean Nicot de Villemain'dir.

9. Şarapnel

9. Şarapnel

Bu kelimenin kökeni birçok anti personel silahın mucidi İngiliz tümgeneral Henry Shrapnel'dir.

10. Linç

10. Linç

Kelime ilk olarak Amerikan Devrimi sırasında Virginia'da linç gerçekleştiren Charles Lynch ve William Lynch biraderler tarafından kullanılmış ve literatüre girmiştir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Mazoşizm

11. Mazoşizm

Tıpkı sadizmde olduğu gibi bu kelime de bir kişinin adından türemiştir. Romantik yazıları ve cinsel sapkınlıklarıyla meşhur Avusturyalı gazeteci ve yazar Leopold Ritter von Sacher-Masoch bu kelimenin isim babasıdır. Bu kelimeyi literatüre sokan ise Avusturyalı psikiyatr von Krafft-Ebing'tir.

12. Silüet

12. Silüet

Hadi canım demeyin, bu kelimenin kökeni de bir insan, Fransız ekonomist Étienne de Silhouette. İzlediği sinsi, gizli kapaklı ekonomik yollar nedeniyle silüet kelimesinin isim babası olmuş.

13. Galvanizm

13. Galvanizm

İtalyan doktor, fizikçi ve filozof Luigi Galvani'den gelen bir kelimedir. Ölü kurbağalar üzerinde yaptığı biyoelektirik deneylerinden dolayı Galvanizm kelimesine isim babası olmuştur.

14. Begonya

14. Begonya

Yine Fransız botanikçi Charles Plumier, tıpkı fuşyada olduğu gibi, hayranlığını konuşturmuş ve bulduğu yeni bir çiçeğe Fransa'nın Haiti valisi Michel Bégon'un adını vermiştir.

15. Mozole

15. Mozole

Kral Mausolos adına karısı ve kız kardeşi Artemisia tarafından Halikarnassos'da (Bodrum)yaptırılmış, Dünyanın yedi harikasından biri sayılan oldukça büyük boyutlardaki mezar. Bu öneminden dolayı kendinden sonra gelen, aynı stildeki tüm yapılara mozole denmiştir ve kral Mausolos'tan gelir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. Sandviç

16. Sandviç

Evet, bu kelimenin kökeni de kendisini bulan İngiliz devlet adamı 4. Earl Sandwich, John Montagu'dan gelmektedir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
216
59
31
16
9
8
4
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Pasif Kullanıcı

Bunlar hep İsmail Abinin dedeleri. :D

Nil Aslan

Sandviçin isim babası olmak...... :D

feyk

fizikden bildiginiz pek cok birim: volt, amper, watt, joule, pascal, newton bir bilim adaminin soyadidir.

Pasif Kullanıcı

farad jet fadıldan geliyormuş :D