Görüş Bildir
Haberler
Pamukkale Travertenleri: 2300 Yıldan Fazla Süredir Şifahane Olarak Kullanılan Eşsiz Doğa Harikası

etiket Pamukkale Travertenleri: 2300 Yıldan Fazla Süredir Şifahane Olarak Kullanılan Eşsiz Doğa Harikası

Özge Tepe
13.03.2023 - 11:46

Pamukkale Travertenleri, termal su anlamında çok zengin bir bölge olan Denizli'de doğal olarak oluşmuş bir yer. Buranın oluşumunda mineraller ve termal sular etkili olmuş. Tarihi çok eski yüzyıllara dayanan Pamukkale Travertenleri, ülkemizin en büyük ve en önemli zenginliklerinden biri. Dünyanın pek çok yerinden ziyaretçi akınına uğrayan Pamukkale, bir şifa merkezi olarak da kabul ediliyor. 2300 yıldan fazla bir süredir Pamukkale travertenleri, şifahane olarak kullanılmış. Bembeyaz görüntüsünü termal sular ve içindeki minerallerden alan Pamukkale travertenleri, herkesin mutlaka görmesi gereken eşsiz bir yer.

Bu içeriğimizde Pamukkale Travertenleri hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere ulaşabilirsiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Pamukkale Travertenleri Hakkında Bilgi

Pamukkale Travertenleri Hakkında Bilgi

Pamukkale Travertenleri, termal su anlamında çok zengin bir yer olan Pamukkale'de doğal olarak oluşmuş eşsiz bir yer. Burası 2300 yıldan fazla bir süredir zaten şifahane olarak kullanılıyor. 

Dünyanın farklı yerlerinden insanlar, şifa bulmaya ya da emekliye ayrılan zengin patronlar ömürlerini burada tamamlamaya geliyormuş. Pamukkale Travertenlerinin kuru ve kaşıntılı bazı cilt hastalıklarına iyi geldiği de söyleniyor.

Bu bölgede 35 ile 100 C arası sıcaklıklarda toplam 17 termal su kaynağı yer alıyor. Sular kaynaktan çıkıp travertenlerin olduğu yere dökülene kadar 240 – 300 m civarı yol kat ediyor. Bu yolculukta da geçtikleri yerleri zamanla beyaza boyuyorlar.

Pamukkale Travertenleri Nasıl Oluşmuş?

Pamukkale Travertenleri Nasıl Oluşmuş?

Pamukkale Travertenleri, beyaz görüntüsünü termal sular ve içindeki minerallerden alıyor. Buradaki termal suların sıcaklığı 35 derece ile 100 derece arasında değişiyor. Termal sular, oksijenle temas edince sudaki kalsiyum karbonat reaksiyona giriyor. Daha sonra da çökeliyor. Travertenlerin içerisine ayaklarınızı soktuğunuzda hissettiğiniz tortu da bu.

Jel kıvamdaki tortu, zaman içerisinde sertleşiyor. Bu sayede de travertenler meydana geliyor. Aynı şekilde üzerinden aktığı yerleri de bu tortu kaplamaya başlıyor.

Bunun daha bilimsel ifadeleri de var. Kalsiyum Hidrokarbonat açısından zengin olan termal suyun oksijenle buluşması, suyun içindeki karbondioksit ve karbon monoksitin uçmasına neden oluyor. Geriye de kalsiyum karbonat kalıyor. Kalsiyum karbonatın çökelmesi ve üst üste birikmesiyle katılaşma meydana geliyor ve böylece travertenler oluşuyor.

Pamukkale Travertenlerinin Korunması

Pamukkale Travertenlerinin Korunması

Türkiye'deki en önemli doğal oluşumlardan biri olan Pamukkale Travertenleri, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alıyor. Burası Türkiye'de bu listede yer alan ikinci sit alanı. Birincisi ise Kapadokya.

UNESCO, bir yere bu unvanı verince buranın en iyi şekilde korunmasını bekliyor. Dolayısıyla da her zaman denetlemeler yapıyor. Koruma kriterlerine uymadığında ise listeden çıkarıyorlar.

Burada parlayan turizmden faydalanmak isteyen turizmciler, Pamukkale'nin tam dibine oteller yapmış. Bunlar da buranın doğallığını biraz bozmuş durumda. Otellerin yarattığı kirlilik de son derece rahatsız edici. Oteller sorunu 90'lı yıllarda daha büyük bir problemmiş. Bu oteller Pamukkale Travertenleri’nin neredeyse içine kadar girmiş vaziyette olduğundan buradaki travertenlerin kar beyazı rengi gittikçe solmaya başlamış.

Travertenler zarar görünce devlet travertenler çevresinde imar iznini de bölgedeki otelleri kaldırmış. Daha sonra travertenler zamanla beyaz rengine kavuşmaya başlamış. Ziyaretçiler için de burada düzenlemeler yapılıyor. Ziyaretçiler, travertenlerin tüm bölgelerine giremiyor. Böylece biriken tortular da zarar görmüyor.

Pamukkale Travertenleri Nerede? Nasıl Gidilir?

Pamukkale Travertenleri Nerede? Nasıl Gidilir?

Pamukkale Travertenleri, Denizli'de yer alıyor. Buraya Denizli otogardan Pamukkale minibüslerine binerek gelebilirsiniz. 

Özel aracınızla ise Denizli Merkez’den D585 yolundan kuzeye ilerleyerek, Pamukkale istikametinde buraya ulaşabilirsiniz.

Pamukkale Travertenleri konum ve adres bilgilerine aşağıdan ulaşabilirsiniz:

Adres: Merkez, 20190 Pamukkale/Denizli

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

Pamukkale Travertenleri Giriş Ücreti

Pamukkale Travertenleri Giriş Ücreti

Pamukkale Travertenleri, Hierapolis Antik Kenti ve Antik Havuz ile aynı kompleks içerisinde bulunuyor. MüzeKart ile girişler ücretsiz. MüzeKart'sız giriş ücreti ise 200 TL.

Eğer burada Antik Havuz'da yüzmek isterseniz buraya ayrı bir ödeme yapmanız gerekiyor. Ödeme için bu aşamada MüzeKart geçmiyor. Sadece görmek ve fotoğraflamak isterseniz herhangi bir ücret yok.

NOT: Hierapolis Antik Kenti ve Pamukkale Travertenlerine Müzekart sahipleri yılda 2 kez girebiliyor. MüzeKart+ sahipleri ise sınırsız girebiliyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Pamukkale Travertenleri Ziyaret Saatleri

Pamukkale Travertenleri Ziyaret Saatleri
  • Açılış Saati: 07:30

  • Kapanış Saati: 18:30

  • Gişe Kapanış Saati: 18:00

  • Kapalı Günler: Her gün açık

Pamukkale Travertenleri İletişim Bilgileri

Pamukkale Travertenleri İletişim Bilgileri

Pamukkale Travertenleri giriş ücretleri ve ziyaret saati bilgileri dönemsel olarak değişebiliyor. Aynı zamanda kalabalık gruplarla ziyaretler için önceden bilgi almak gerekebiliyor. Bilgi almak için aşağıdaki iletişim bilgilerinden faydalanabilirsiniz.

Telefon: 444 6 893

Web Sitesi: https://muze.gov.tr/muze-detay?SectionId=PMK01&DistId=PMK

Email Adresi: denizlimuzesi@ktb.gov.tr

Pamukkale Travertenleri Gezgin Yorumları

Pamukkale Travertenleri Gezgin Yorumları

Pamukkale Travertenlerini ziyaret etmeyi düşünüyorsanız buraya daha önce gelenlerin yorumlarından faydalanabilirsiniz.

'Tarihin ve doğanın birleştiği muhteşem Pamukkale. İnsanların aklına direk travertenler geliyor fakat pamukkale aslında roma döneminde kurulmuş kocaman bir şehir. Travertenler sadece bu şehrin bir parçası. İçerisinde tarihi kalıntılar, müzeler, antik tiyatro, kilise vb. onlarca tarihi eser mevcut.'

'Temmuz 2022 gezdim.İnanılmaz güzel bir yer,,sadece travertenler değil,müzesi ve tarihi dokusuyla mutlaka ziyaret edilmesi gereken yer,bir gün de gezilecek yer değil,rehber yardımı almanızı tavsiye ederim.müze kartla havuzundan ve yiyecek içeceklerden indirimli faydalanabiliyorsunuz.Temmuz ayında gitmeme rağmen girişte beklemedim.'

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
418
310
272
229
192
185
169
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın