Görüş Bildir
Haberler
ABD Ordusu'ndan 'Zihin Okuma' Yolunda Önemli Bir Adım

ABD Ordusu'ndan 'Zihin Okuma' Yolunda Önemli Bir Adım

Onedio Medya
09.11.2015 - 21:23 Son Güncelleme: 10.11.2015 - 09:36

ABD Silahlı Kuvvetleri, bilim adamlarının uzun süredir üzerinde çalıştığı “düşünce okuma” fenomeniyle ilgili olarak önemli bir gelişme kaydetti.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Görsel: Youtube

Daha çok bilim kurgu filmlerinde gördüğümüz düşünce okuma (veya beyin okuma) teknikleri bugüne kadar birçok bilim insanını meşgul eden konulardan biri haline gelmiş durumda. Birçok kişi veya kişiler tarafından bununla ilgili çeşitli teoriler ortaya atılmış olsa da uygulama safhasında bugüne kadar duyurulan somut bir örneği var demek yanlış olur. 

Ancak ABD Ordusu bu fenomeni gerçek hayata taşıyacak gibi görünüyor.

WebMasto'da yer alan habere göre ABD Ordusu’nun The MIND adındaki laboratuvarında Elektroensefalografi yöntemiyle çalışan yeni bir makine geliştirildi. Elektroensefalogram adı verilen ve beyin aktivitelerini ölçen bu makine, beyin dalgalarını analiz ederek kişilerin düşüncesini okuyor.

Fotoğraf: U.S. Army

Konuyla ilgili yapılan açıklamada deneye ilişkin verilen detaylar ise şöyle: 

Bir bilgisayarın karşısına oturtulan askere, bilgisayar ekranından bir dizi fotoğraf gösteriliyor. Tekneler, pandalar, çilekler, kelebekler ve avizeler olmak üzere 5 farklı kategoride toplanan resimler tek tek bu askere gösteriliyor. 

Ardından deneye katılan askere aklından bu 5 kategoriden birini seçmesi isteniyor ve ekrana yansıyan fotoğrafların sayısı soruluyor. Bu esnada herhangi bir tıklama, konuşma, hareket etme gibi eylemler yapılmıyor. Yaklaşık iki dakika sonra bilgisayar o askerin seçtiği fotoğrafın bir tekne fotoğrafı olduğunu gösteriyor.

Ekranda bir tekne fotoğrafı gösterildiğinde askerin beyin dalgaları; panda, çilek, kelebek ve avize fotoğrafları gösterildiğinden çok daha farklı bir şekilde davranış gösteriyor.

Henüz yolun başında olduklarını söyleyen deney sorumlusu zihinsel sinirbilimci Dr. Anthony Ries, deneyde gösterilen fotoğraf ve kategori sayısının artmasıyla birlikte makine tarafından yapılan tanılama işleminin zorlaşacağını; zira insan beyninin bilgisayar işlemcilerinden daha seri görsel işleme kabiliyeti olduğunu ifade ediyor.

WebMasto

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
69
32
28
10
6
5
0