Görüş Bildir
Haberler
Amerikan Bayrağı, 54 Yıl Sonra Küba'da Tekrar Dalgalanmaya Başladı

Amerikan Bayrağı, 54 Yıl Sonra Küba'da Tekrar Dalgalanmaya Başladı

Hande öçalan
14.08.2015 - 17:30 Son Güncelleme: 15.08.2015 - 09:30

John Kerry, bugün Küba'nın başkenti Havana'daki ABD Büyükelçiliği'nin resmi açılışı ve bayrak dikme törenine katıldı. 70 yıl sonra ilk kez gerçekleşen buluşma çerçevesinde; göndere ABD bayrağı çekildi. İki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesi aşamasında, 70 yıl sonra ilk kez bir ABD dışişleri bakanı Küba'yı ziyaret etmiş oldu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Kerry, öncelikle Küba Dışişleri Bakanı Bruno Rodriguez'le görüşecek. Bayrağın göndere çekildiği seremoniden sonra Kübalı yetkililer, Katolik Kilisesi’nin lideri ve komünist rejim karşıtlarıyla görüşecek.

Ancak ismi açıklanmayan bir ABD yetkilisi Kerry'nin Raul Castro ve ağabeyi Fidel Castro ile görüşmeyeceğini belirterek 'Kerry'nin programında bu görüşmeler yok' dedi.

İlişkiler İçin Tarihi Bir Ziyaret

İlişkiler İçin Tarihi Bir Ziyaret

ABD ve Küba, ikili ilişkilerini 54 yıl önce koparmıştı. Açılış töreni kapsamında yapacağı ziyaretle Kerry, 70 yıldır ülkeye ayak basan en yüksek rütbeli ABD yetkilisi unvanı almış oldu. Bu bağlamda bu açılış iki ülke arasındaki diplomatik bağların yenilenmesinde bir mihenk taşı niteliğinde.

Kübalı Muhaliflerle de Görüşecek

Kübalı Muhaliflerle de Görüşecek

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Küba’da 3 Ocak 1961’ten beri kapalı olan Amerikan Büyükelçiliği'ni tekrar hizmete açtı. İki ülke yetkililerinin katıldığı törende Amerikan bayrağı Havana'da 54 yıl sonra tekrar göndere çekildi. Jose Marti Uluslararası Havaalanı’na inen ABD Dışişleri Bakanı, büyükelçiliğe geçerek bayrak törenine katıldı.

Başkan Obama’nın hedefleri doğrultusunda soğuk savaş sonrası Küba’yla sona eren ilişkileri tekrar canlandırmayı hedefleyen ziyarette konuşan Kerry gazetecilere, “Yol boyu geçici kesintiler olacaktır ama bu bir başlangıç.” ifadesini kullandı.

ABD'li yetkili, Küba hükümetinin siyasi baskılar değil ‘yer sıkıntısı' nedeniyle açılış törenine Kübalı muhaliflerin katılamayacağını söylemişti. Yetkili Kerry'nin yarın büyükelçilikte yapılacak bir resepsiyonla muhaliflerle görüşeceğini açıkladı. Yetkili muhaliflerin isimlerini vermeyerek, 'Kerry kesinlikle bu kısıtlı zaman dilimi içerisinde, aralarında muhaliflerin de bulunduğu, olabildiğince çok isimle görüşmek istiyor' dedi.

Küba, ABD'den Guantanamo'yu ve tazminat istedi

Küba, ABD'den Guantanamo'yu ve tazminat istedi

Tören sonrası Kerry, mevkidaşı Küba Dışişleri Bakanı Bruno Rodriguez ile görüştü.

Düzenlenen ortak basın toplantısında Rodriguez, iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesinde somut adımların atılmasının önemine dikkati çekerken, Kerry ile bu konuda bir komite oluşturulması noktasında mutabık kaldıklarını kaydetti.

Küba hükümetinin, 'saygı ve eşitlik ile Küba'nın egemenliğine ve iç meselesine müdahalede bulunulmaması' temellerinde ABD ile normalleşme için istekli olduğunu belirten Rodriguez, 'ABD ile normal ilişkileri geliştirebilmemiz için, ambargonun tamamen kaldırılması, yasadışı olarak işgal edilen Guantanamo Körfezi'nin iadesi, Küba halkının ambargo nedeniyle yaşadığı ekonomik ve insani zararlar için tazminat ödenmesi ve Küba'nın egemenliğine tam saygı gösterilmesi gerekiyor' dedi.

Guantanamo masada değil

Güven inşa etmeye başlarken, daha karmaşık, provokatif meseleler yerine daha başarılabilir konuları ele almanın önemine işaret eden Kerry, 'Bu, diğer konuların konuşulmayacağı anlamına gelmiyor ama şu anda Guantanamo'ya yönelik düzenlemenin değiştirilmesine yönelik bir plan yok. Normalleşme giderken, zaman içerisinde nerelerin masaya geleceğini bilemeyiz ama şu anda bu, masada değil.' ifadelerini kullandı.

İşte törenden görüntüler:

İşte törenden görüntüler:
İçeriğin Devamı Aşağıda
İçeriğin Devamı Aşağıda

Son Ziyaret 1945'te Gerçekleşmişti

Son Ziyaret 1945'te Gerçekleşmişti

Küba'daki ABD Büyükelçiliği 20 Temmuz'da açılmıştı, ancak ABD Dışişleri Bakanı Kerry, yoğun programı nedeniyle Küba'ya gidemediği için resmi açılış töreni gerçekleştirilememişti.

ABD ile Küba arasında yarım asırdır yaşanan çekişmeyi sonlandıracak normalleşme sürecinin seyrini ise, ABD'de yapılacak 2016 başkanlık seçimlerinin sonucu ve 2018'de görev süresini dolduracak olan Raul Castro'nun yerine gelecek isim belirleyecek.

Küba'yı son ziyaret eden ABD dışişleri bakanı ise 9 Mart 1945'te dönemin Dışişleri Bakanı Edward Stettinius olmuştu.

Sputnik News

Görseller: Reuters

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
3
2
1
1
1
0