Görüş Bildir
Haberler
ABD’den Güzel Haber: Seattle'da Gıdayı Çöpe Atmak Yasaklandı

ABD’den Güzel Haber: Seattle'da Gıdayı Çöpe Atmak Yasaklandı

Batuhan
25.12.2015 - 10:36 Son Güncelleme: 25.12.2015 - 13:56

Yeni yıl yaklaşırken 2016’yı daha yaşanabilir kılmak için Seattle çok güzel bir adım attı. Seattle’da 1 Ocak’tan itibaren yemek atığı atmak yasaklandı. Bu girişim ile şehirde geri dönüşümün ve kompost yapımının arttırılması bekleniyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Seattle sakinleri bugüne dek gıdaları, pizza kutularını, kağıt peçete ve havluları yasal olarak çöpe atabiliyorlardı. Gıda ve bahçe atığı toplama hizmeti sunulmasına rağmen bu konuda bir zorunluluk bulunmamaktaydı. Çöp konteynırlarında kaç hanenin atıklarının toplandığı herhangi bir belirleyicilik yoktu fakat artık bu fazlasıyla önem arz ediyor.

Seattle sahinleri tek bir hanenin kullanımında bulunan çöp konteynırlarında yüzde 10’un üzerinde geri dönüştürülebilir atık veya gıdaya rastlanması durumunda kullanıcı bir sonraki çöp vergisinde 1 dolar ceza ödeyecek. Birden fazla hanenin kullanımında olan çöp konteynırları içinse fazlaca gıda atığına rastlanması durumunda sakinler önce iki kere uyarılacak ardından 50 dolar ceza yaptırımına maruz kalacak.

Uyarı ve ceza sistemleri iş yerleri için de geçerli kılınacak. Daha önce gıda sektöründe olup kompost yapma imkanı olan iş yerleri uygulama kapsamındayken şimdi bütün iş yerleri dahil edilecek. Kamusal kullanımdaki çöp kutuları da yeniden düzenlenecek. Türkiye’de genellikle alışveriş merkezlerinde karşılaştığımız ortak yemek alanlarında eğer gıda işletmeleri kompost için konteynırlar bulunduruyorsa bu uyarı ve ceza sisteminden muaf olacaklar.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Seattle’ın böyle bir yasal düzenlemeye gitmesinin temel nedeni ise çöpe giden dönüştürülebilir ve kompost yapılabilir atığın yüzde 60’ını kurtarmak. Seattle her sene yaklaşık 100 bin ton gıda atığını çöp sahalarında toplamakta. Bu düzenlemeyle bunun en azından 38 bin tonunun çöpe gitmesinin önüne geçilmesi ve kompost yapımında kullanılması hedefleniyor.

Yeşilist, Gaiadergi

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
32
6
2
0
0
0
0