Görüş Bildir
Haberler
60 Lira Yevmiyeyle Çalışan İşçi Bulduğu Hazineyi Teslim Etti: 'Bir Altın Bizi Bozar mı?'

etiket 60 Lira Yevmiyeyle Çalışan İşçi Bulduğu Hazineyi Teslim Etti: 'Bir Altın Bizi Bozar mı?'

Ulaş
09.12.2015 - 20:02 Son Güncelleme: 10.12.2015 - 10:31

İzmir'in Tire ilçesindeki tarihi hanın restorasyonu sırasında bin 16 altın ve gümüş sikke bulup yetkililere teslim eden işçi Mehmet Yazar, 'Biz her gün altın görüyoruz, içimiz altın, bir altın bizi bozar mı? Ben çok iyi yaptım. Benim kazandığım bana yetiyor'' dedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

İzmir'in Tire ilçesindeki tarihi hanın restorasyonu sırasında bin 16 altın ve gümüş sikke bulup yetkililere teslim eden işçi Mehmet Yazar'ın, 60 lira yevmiyle çalıştığı öğrenildi. Yazar, 'Biz her gün altın görüyoruz, içimiz altın, bir altın bizi bozar mı? Bizimle dalga geçiyorlar, 'altınları niye verdiniz?' diye soruyorlar. Ben çok iyi yaptım. Benim kazandığım bana yetiyor'' dedi.

Tire ilçesindeki tarihi Kutu Han'ın restorasyonu sırasında 18. ve 19. yüzyıllara ait toplam bin 16 altın ve gümüş sikkeyi bulup yetkililere teslim eden işçinin, 60 lira yevmiyeyle çalışan 50 yaşındaki Mehmet Yazar olduğu ortaya çıktı.   

Tire'de define heyecanı, 15 Kasım günü Kutu Han'da kırık bir çömlek bulunmasıyla başladı. Restorasyon çalışmaları sırasında bir dükkanın duvarında bulunan çömleğin içindeki 1700 ve 1800'lü yıllara ait sikkelerin henüz tahmin edilemeyen değeri de tarihi hanın 50'den fazla ortağı ile hanı 29 yıllığına sahiplerinden kiralayan Tire Belediyesinde beklenti oluşturdu.

Hepsini teslim etti

Hepsini teslim etti

Tire Müzesi'nde korumaya alınan define karşılığında kimin hak sahibi olacağına ilişkin görüş Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan beklenirken, altınları bulan kişinin bir şirkette günlük 60 lira yevmiyeyle çalıştığı ve defineyi 'elini bile sürmeden' yetkililere teslim ettiği belirlendi. 

Belediyenin restorasyon işini ihaleyle alan şirketin işçilerinden 2 çocuk babası 50 yaşındaki Mehmet Yazar, gözü tok olan insanın başkasının malına yan gözle bakmayacağını söyledi.               

Hanın restorasyonunda kazmayla çalıştığı sırada önüne bir kaya düştüğünü, arkasında bir küp gördüğünü anlatan Yazar, yetkililere haber verdiğini, küpün içindeki altınların sayıldığını ve teslim edildiğini vurguladı.

'Biz her gün altın görüyoruz'

'Biz her gün altın görüyoruz'
İçeriğin Devamı Aşağıda

Olayı öğrenenlerden bazılarının kendisiyle ve o an orada bulunan 3 işçi arkadaşıyla dalga geçtiğini söyleyen Mehmet Yazar, şöyle konuştu:               

'Biz her gün altın görüyoruz, içimiz altın, bir altın bizi bozar mı? Bizimle dalga geçiyorlar, 'altınları niye verdiniz?' diye soruyorlar. Ben çok iyi yaptım. Siz içerideki mistik kokuyu biliyor musunuz, tarihi bilenler devletine sahip çıkarlar. Gözü aç olan ise saldırır. Gelin bir gün bizimle çalışın, ortamımızı görün. Herkesin gönlü zengin olsun. Kişisel olarak değil ama arkadaşlarımla beraber kaymakamlığa başvuracağız. Altını ben bulsam da tek başıma ne yapacağım altını? Hepimiz aynı parayı alacağız. Ben definecilere şaşırıyorum. Devlet size hakkınızı zaten verir.' 

Devletin, altın değerinin karşılığı olarak bulanlara yüzde 40-60 pay verdiğini duyduğunu da söyleyen Yazar, 'Biz burada aylığımızı alıyoruz zaten. Altınlar devletimize kalsa, bize bir şey verilmese bile olur. Benim kazandığım bana yetiyor' diye konuştu.

  • AA
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
724
102
91
21
17
17
1