Görüş Bildir
Haberler
5 Seçimdir Oy Kullanamadılar: Sığınma Evlerindeki Binlerce Kadın Siyasi Haklarından Mahrum

5 Seçimdir Oy Kullanamadılar: Sığınma Evlerindeki Binlerce Kadın Siyasi Haklarından Mahrum

Yüksel Venedik
12.02.2019 - 21:49 Son Güncelleme: 13.02.2019 - 10:46

Sığınma evlerindeki kadınlar oy hakkından mahrum. Sayıları binleri bulan ve son beş seçimdir oy kullanamayan kadınların yaşadığı mağduriyet için hukukçular, kimlik ve adres bilgilerini ifşa etmeden bu sorunun yasal düzenleme ile çözülebileceğini ifade ediyor. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Sığınma evlerindeki kadınlar, beş seçimdir oy kullanamıyor.

Sığınma evlerindeki kadınlar, beş seçimdir oy kullanamıyor.

Euronews'ten Menekşe Tokyay'ın haberine göre, sığınma evlerinde kalan ve sayıları 3 bin 860'ı bulan kadınlar beş seçim döneminden bu yana oy kullanamıyor. 

31 Mart Yerel Seçimleri'ne giderken, yasal bir düzenleme yapılmadığı ya da YSK tarafından bir karar alınmadığı takdirde, sığınma evlerinde yaşayan kadınlar yine oy kullanamayacak.

'Çok büyük bir mağduriyet'

'Çok büyük bir mağduriyet'

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü, konuyla ilgili olarak 'Değil binlercesi, şiddet mağduru tek bir kadının bile oy kullanamaması, çok büyük bir mağduriyet' yorumunda bulundu.

'Bu kadınlar zaten yaşam haklarını sınırlı sorumlu düzeyde kullanırken, en temel vatandaşlık haklarını kullanmaktan da mahrum bırakılmış oluyorlar.' diyen Canan Güllü, sığınma evlerindeki kadınların en temel haklarından mahrum bırakıldığını vurguladı.

İngiltere'de posta ya da vekalet yoluyla oy kullanılabiliyor.

İngiltere'de posta ya da vekalet yoluyla oy kullanılabiliyor.

İngiltere'de şiddet mağduru kadınların anonim olarak kayıt yaptırmasına izin veriliyor. Buna ek olarak, sandığa gitmelerine gerek kalmadan posta ya da vekalet yolu ile oy kullanılabiliyor.

Güllü, alternatif bir çözüm önerisi olarak 'Elbette geri dönüp şiddet mahallinde oy kullanmaları kendilerinden beklenmeyen bu kadınlar, örneğin Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının belirlediği bir noktada veya sığınma evlerinde oy kullanabilirler.' önerisinde bulunurken, bakanlığın geçmişe dönük olarak, yaşanmış hak mağduriyetleri ile ilgili özür dileyebileceğini belirtti.

'Siyaseten yok sayılmışlık'

'Siyaseten yok sayılmışlık'

Canan Güllü, binlerce kadının güvenlik gerekçesi ile beş seçimdir oy kullanamamasını, 'siyaseten yok sayılmışlık' olarak ifade ederken, 'Biz bu kadınlar için şiddet durumu karşısında hayatlarını kurtarmak üzere mücadele ederken, kurtarılmış hayatlar üzerinden vatandaşlık hakkının kullanılması için de çabalıyoruz.' cümlelerini kullandı.

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer ise, geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın yanıtlaması üzerine bir soru önergesi verdiğini ancak henüz yanıt alamadığını belirtti. Çakırözer, konuyla ilgili olarak 'Bir kadının bile oy kullanamaması kabul edilemez bir durumken, kadınların canları korunacak diye vatandaşlık haklarından vazgeçilmek zorunda değil. Yeter ki istensin.' dedi.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
23
16
13
2
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Ela Nur

Kadın sığınma evlerindeki kadınlar, çoğunlukla şiddet mağduru ve can güvenliği tehlikede olan kadınlardan oluşuyor. Tüm sığınma evlerinin açık adresleri gizl... Devamını Gör

Ela Nur

Uyuşturucu bağımlısı bazı konukların tedavi alması teşvik edilmiyor, devletin karşılaması gereken ilaçlar karşılanmıyor, acil bir hastalıkta hastaneye götürü... Devamını Gör

Resho

Daha dün konuşuyorduk. Norveçli bir kadın Doğum, Menstrüasyon dışında acı çekmek acı çekme erkeklerden bir farkı yokken. Bu ülke ve türevlerinde kadın olmak... Devamını Gör