Görüş Bildir
Haberler
5 HTP Nedir?

etiket 5 HTP Nedir?

Buket Adanç
10.08.2023 - 23:16

5-Hidroksitriptofan (5-HTP), vücudun kendiliğinden sentezlediği bir aminoasittir.

L-Triptofan aminoasidinin aktif metabolitidir.

Hem nörolojik hem de metabolik hastalıklarda önemli bir rol oynar ve triptofandan sentezi serotonin ve melatonin biyosentezinde sınırlayıcı basamağı göstermektedir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Ne işe yarar?

Ne işe yarar?

L-Triptofan vücutta serotonin üretimine katılır. Vücut, sinir hücrelerine sinyal yollayan, kimyasal olarak haber sağlayan serotonin hormonunu üretmek için 5-HTP’yi kullanır. Serotoninin düşük seviyelerinin depresyona yatkınlık, uyku bozuklukları, anksiyete, ağırlık kazanımı ve diğer sağlık sorunlarıyla ilgisi bulunmaktadır.

Ağırlık kontrolü: 5-HTP üzerinde yapılan çalışmalar, insanlarda doygunluk sağlayarak ağırlık kontrolünü sağlayabildiğini göstermektedir.

5-HTP desteği iştahı baskılamak ve ağırlık kaybını sağlamak için görev yapan, açlığa sebep olan bu hormonları baskılar.

Fibromiyalji: 5-HTP besin destekleri, kemik ve kas doku ağrısı ve de genel düşkünlük ile beliren fibromiyalji semptomlarını azaltabilmektedir. 5-HTP besin destekleri ile yükselen serotonin düzeylerinin fibromiyaljiden muzdarip kişilerde yararlı olabileceği düşünülmektedir. 5-HTP'nin kas-eklem ağrısı, uyku problemleri, kaygı, stres ve yorgunluk gibi belirtileri iyileştirebileceği gösterilmektedir.

Migren: 5-HTP besin desteğinin, mide bulantısı veyahut bulanık görüntünün de eşlik ettiği baş ağrılarına sebep olan migreni tetiklediği bilinmektedir.

Uyku Bozuklukları: 5-HTP besin desteğiyle, melatonin hormonuna dönüşebilen serotoninin üretiminin artmasını sağlayarak uyku kalitesini iyileştirdiği bilinmektedir.

Sonuç:

Vücudumuz 5-HTP'yi; iştah durumunu, açlık/tokluk hissini, ağrı hissini etkileyen ve uykuyu düzenleyen bir madde olan serotonine dönüştürerek etki göstermesini sağlamaktadır. Depresyon, anksiyete ve panik atakları azaltmak için 5-HTP tedavisi kullanılır. 5-HTP, hızlı göz hareketi (REM) uykusunda bir artış ile ilişkilidir ve uyku bozukluğunu azaltır. Bu bağlamda, 5-HTP’yi bir besin takviyesi olarak vücuda almak serotonin seviyesini yükseltmek için etkilidir. 5-HTP takviyesi, migren ve baş ağrısının profilaksisinde tercih edilen bir tedavidir ve obez hastalarda besin alımının azalmasını ve ağırlık kaybını desteklemektedir.

Instagram

Facebook

YouTube

Bu makalede öne sürülen fikir ve yaklaşımlar tamamıyla yazarlarının özgün düşünceleridir ve Onedio'nun editöryal politikasını yansıtmayabilir. ©Onedio

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Cihan Kardeş

Bu güzel ve faydalı yazı için teşekkür ederim.