Görüş Bildir
Haberler
43. İstanbul Müzik Festivali'nde Kaçırmamanız Gereken 10 Konser

43. İstanbul Müzik Festivali'nde Kaçırmamanız Gereken 10 Konser

Ulaş
11.05.2015 - 19:44 Son Güncelleme: 12.05.2015 - 15:26

İKSV’nin en köklü etkinliği olan İstanbul Müzik Festivali, bu yıl 43. kez gerçekleşiyor. “Kültürel Manzaralar” teması ile bizi klasik müziğin farklı kültürleri tasviri üzerinden bir yolculuğa çıkaracak olan festival, 31 Mayıs – 29 Haziran tarihleri arasında İstanbul’un farklı mekanlarında.

Fazıl Say Maratonu, Kim Kashashian’ın dünya prömiyeri ve geçtiğimiz yıl izleyemediğimiz Yuja Wang ile kavuşacağımız konser gibi öne çıkanlar bir yana, henüz biletlerini almayanlar için programdan seçtiğimiz 10 konser ile bir seçki hazırladık.

“Mevsimler” | Kremerata Baltica & Gidon Kremer

“Mevsimler” | Kremerata Baltica & Gidon Kremer

43. İstanbul Müzik Festivali’nin teması, bildiğiniz gibi “Kültürel Manzaralar”. Festivalin “Mevsimler” başlıklı ilk konserlerinden birisi de bu temayı klasik müzik bestecileri tarafından sıkça işlenen bir konu üzerinden ele alıyor. Daha önceki projesi “Sekiz Mevsim”de Vivaldi ve Piazzola arasında bir diyalog başlatan Gidon Kremer’in “Rus Mevsimleri ile Amerikan Mevsimleri” projesinin merkezinde ise Raskatov’un “Seasons Digest”i ve Philip Glass’ın “Amerikan Dört Mevsimi” konçertosu yer alıyor. Piazzola’nın Buenos Aires’in Dört Mevsimi’ni dinleme fırsatı bulacağınız konserde Kremer’in kurucusu olduğu ve Baltık ülkelerinin parlak solistlerini bir araya getiren orkestrası Kremerata Baltica sahne alacak.

2 Haziran Salı, 20:30 Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı

Borodin Quartet & Boris Berezovsky

Borodin Quartet & Boris Berezovsky

Festivalin bu yılki Yaşam Boyu Başarı Ödülü’nün sahibi, 70. yılını bir dünya turnesiyle kutlayan, günümüzde varlığını sürdüren en eski dörtlülerden Borodin Quartet. Geniş repertuarları, tonal güzelliği ve teknik mükemmelliğiyle 1945’ten bu yana varlığını sürdüren topluluk, Ruben Aharonian (keman), Sergey Lomovsky (keman), Igor Naidin (viyola) ve Vladimir Balshin’den (viyolonsel) oluşuyor. Dvorak’ın piyano beşlilerine adanan bu çok özel konserde Borodin Quartet’e Grammophone dergisinin “büyük Rus piyanistlerinin gerçek halefi” ilan ettiği Boris Berezovsky eşlik ediyor.

4 Haziran Perşembe, 20:30 Aya İrini Müzesi

AIMA Festival Orkestrası | Alexander Rudin & Julian Milkis

AIMA Festival Orkestrası | Alexander Rudin & Julian Milkis

Türkiye’nin klasik müzik sahnesinde öncü bir rol üstlenen Ayvalık Uluslararası Müzik Akademisi, festival orkestrası ve iki seçkin solisti ile festivalin en özel gecelerinden birinin odak noktasında. Akademinin kurucusu, bu yılın Onur Ödülü sahibi müzikolog ve piyanist Filiz Ali… Festivale ilk kez konuk olacak olan orkestrayı St. Antuan Kilisesi’nin büyüleyici atmosferinde dinleyebilmenin ilginç bir deneyim olacağı kesin.

6 Haziran Cumartesi, 20:30 St. Antuan Kilisesi

Franz Liszt Oda Orkestrası | Gülsin Onay & Gabır Boldoczki

Franz Liszt Oda Orkestrası | Gülsin Onay & Gabır Boldoczki

Festivalin temasına oldukça uygun bir başka konser ise 17 Haziran’da Franz Liszt Oda Orkestrası ile gerçeleşecek. Macar kültürüne adanmış bu konserin programında Grieg’in Holberg Süiti, Liszt’in Macar Rapsodisi ve macar besteci Bartok’un yaylı çalgılar orkestrası için divertimentosu gibi eserler yer alıyor. Festivalin geçtiğimiz yılki Onur Ödülü sahibi büyük piyanist Gülsin Onay, bu yılın programında da yer alarak hayranlarını sevindiriyor. Gecenin bir diğer solisti ise günümüzün en yetenekli trompet sanatçılarından Gabor Boldoczki.

17 Haziran Çarşamba, 20:30 İş Sanat Konser Salonu

Schubertiade

Schubertiade

Festival, programındaki bir etkinlikle Schubert hayranlarını ve klasik müzik kültürünü sevenleri de oldukça sevindiriyor bu yıl: Schubertiade. Bu terim, “Schubert’in zamanında varlıklı arkadaşları veya hayranlarının evlerinde, çoğunlukla bestecinin de katıldığı ve onun müziğinin yanı sıra şiir, dans ve benzeri sosyal etkinlikleri içeren gayri resmi toplantılar olarak başlayan; günümüzde daha ziyade konserler veya festivaller gibi, Schubert’in müziğine adanmış resmi etkinlikler.” olarak tanımlanıyor. Avusturya Kültür Ofisi’nde gerçekleşecek ve üç bölümden oluşacak Schubertiade’ın programında (1) sonat, noktürn ve polonezler, (2) dörtlüler (3) liedler yer alıyor. Etkinliğin konukları ise piyanoda Ingolf Wunder, Minetti Quartet ve bariton Wolfgnag Resch ile piyanist Sascha El Mouissi.

19 Haziran Cuma, 20:00 Avusturya Kültür Ofisi

Festival genç solistini sunar

Festival genç solistini sunar

Festival bu yıl dördüncü yaşını kutlayan projesinde, keman, çello ve piyanonun ardından flüt dalındaki genç solistini sunuyor. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi İstanbul Devlet Konservatuarı Senfoni Orkestrası eşliğinde sahne alacak genç solist, Bengisu Kömürcü. Antonio Pirolli’nin yöneteceği gecenin programında Carl Philipp Emanuel Bach’ın re minör flüt konçertosunun yanı sıra Mozart ve Brahms’tan eserler var. Genç solistler keşfetmeyi seviyor ve İKSV’nin bu ilham verici projesini desteklemek istiyorsanız bu konseri kaçırmamalısınız.

20 Haziran Cumartesi, 21:00 Süreyya Operası

Moskova Solistleri | Yuri Bashmet & Daniil Trifonov

Moskova Solistleri | Yuri Bashmet & Daniil Trifonov

Festivalin önemli gecelerinden birinde modern zamanların en büyük viyolacısı kabul edilen Yuri Bashmet ve 1991 doğumlu genç piyanist Daniil Trifonov bir araya geliyor. Rusya’nın en önemli topluluklarından Moskova Solistleri’nin iki sanatçıya eşlik edeceği gecenin programında Chopin, Telemann, Çaykovski ve Tan Dun’dan eserler var.

22 Haziran Pazartesi, 21:00 Aya İrini Müzesi

Magdalena Kožená, Emmanuelle Haïm & Les Solistes du Concert D'Astree

Magdalena Kožená, Emmanuelle Haïm & Les Solistes du Concert D'Astree

Aradığınız vokal klasik müzik ise, bu yıl tercih etmeniz gereken konser 23 Haziran’da.17. ve 18. yüzyıllardan aryalar ve Fransız kantatlarından oluşan programda Clérambault, Lambert, Leclair, Marais ve Rameau’nun yapıtları yer alıyor. Gecenin konukları mezzosoprano Magdalena Kožená ve Avrupa erken dönem müziğine sıra dışı bir canlılık katan şef Emmanuelle Haïm yönetimindeki Les Solistes du Concert d’Astrée.

23 Haziran Salı, 21:00 Aya İrini Müzesi

Die Deutsche Kammerphilharmonie Bremen & Christian Tetzlaff, Die Deutsche Kammerphilharmonie Bremen & Lars Vogt

Die Deutsche Kammerphilharmonie Bremen & Christian Tetzlaff, Die Deutsche Kammerphilharmonie Bremen & Lars Vogt

43. İstanbul Müzik Festivali’nin yerleşik konuk orkestrası olan Deutsche Kammerphilharmonie Bremen, 2004 yılından bu yana orkestranın sanat direktörlüğünü üstlenen ünlü şef Paavo Järvi tarafından yönetilecek iki ayrı konserle programda yer alıyor. Orkestra, programını Brahms’a adamış görünüyor: Aya İrini Müzesi’ndeki ilk konserde Alman keman virtüözü Christian Tetzlaff, bestecinin keman konçertosunu seslendirecek, orkestra ise konseri 1. Senfoni ile sonlandıracak. Ertesi gece ise Alman piyanist Lars Vogt’tan 2 no’lu piyano konçertosu yorumunu, ardından da 4. Senfoni’yi dinleyeceğiz. Lütfi Kırdar UKSS’de gerçekleşecek bu ikinci konserin bir diğer özelliği, Barış İçin Müzik Orkestrası’nın da konser öncesinde sahne alacak olması. Eğer Brahms seviyorsanız, bu iki konserden birine mutlaka biletiniz olmalı!

24 Haziran Çarşamba, 21:00 Aya İrini Müzesi

25 Haziran Perşembe, 20:00 Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı

Lozan Oda Orkestrası | Arabella Steinbacher & Maxim Rysanov

Lozan Oda Orkestrası | Arabella Steinbacher & Maxim Rysanov

Mozart’sız olur mu! 43. İstanbul Müzik Festivali’nin Mozart’a adanmış gecesi keman sanatçısı Arabella Steinbacher ve viyola sanatçısı Maxim Rysanov’u bir araya getiriyor. Lozan Oda Orkestrası’nı dinleyeceğimiz konserin programında efsanevi bestecinin iki keman konçertosu ve keman, viyola ve orkestra için senfonik konçertantı yer alıyor.

26 Haziran Cuma, 21:30 Aya İrini Müzesi

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
1
0
0
0
0
0