Görüş Bildir
Haberler
3 Yaş Göz Muayenesi Nasıl Yapılır?

3 Yaş Göz Muayenesi Nasıl Yapılır?

Şebnem Sucu
20.01.2022 - 11:35

Bebekler doğduklarında genelde bir miktar hipermetrop doğarlar. Zamanla bu hipermeteropi geriler ve gözler 3-4 yaşına doğru büyük oranda olgunlaşmaya başlar. Tüm bebeklere doğumu takiben göz muayenesi yapılır ancak olası göz ve görme problemlerinin erkenden tespiti için muayenelerin tekrarlanması gerekir. Bu nokta da en geç 3-4 yaşındaki çocukların göz muayenesinden geçmesi tavsiye edilmektedir. Peki, 3 yaş göz muayenesi nasıl yapılır? Merak edilen tüm detaylar haberimizde…

İçeriğin Devamı Aşağıda

Göz muayenesinin amacı çocuktaki mevcut göz ve görme problemlerini tespit ederek tedavi etmek ve olası göz tembelliği sorununa karşı korumaktır. Görme doğumda yeteri kadar gelişmez. Yetişkindeki düzeye 4 yaşlarında ulaşılır. Bu olgunlaşma ve gelişme sürecinde gözün görme tabakasının yanı sıra beyindeki bağlantı yolları da gelişir. Bu süreçte görmede soruna yol açacak her sebep çocukta kalıcı görme problemlerine neden olabilir. Çocuklarda yaygın görülen göz bozuklukları; şaşılık ve kırma kusurlarıdır. Çocukların tümünün herhangi bir görme problemi bulunmasa da en geç 4 yaşına ulaşmadan göz muayeneleri yapılmalıdır. Peki, 3 yaş göz muayenesi nasıl yapılır? İşte tüm detaylar…

Çocuklarda Göz Muayenesi Hakkında

Çocuklarda Göz Muayenesi Hakkında

Çocukların görmeleri 3 yaşından itibaren ölçülebilir. Çocuğun ilk muayenesi normalse diğer göz muayenesi 4 yaşında yapılabilir. Ancak 3 yaş göz muayenesinde herhangi bir sorun saptanırsa doktorunuz daha önce göz kontrolünü yapmak isteyecektir. 4 yaş muayenesinde ilk yıllarda yapılan motilite testinin tekrarı yapılır; görme ölçümü ve kırma kusuru ölçülür. 

Şaşılık, ptozis, katarakt vs. olmayan çocuklar için en önemli göz muayene yaşı 3-3,5 yaş arasıdır. Bu yaşlarda tespit edilen göz bozuklukları iki göz arasında numara farkının yüksek olması halinde, numarası yüksek olan göz bulanık görür ve sonuç olarak beyine bulanık bir imaj gönderilir. Beyin bir süre sonra bulanık görüntüyü algılamakta sorun yaşar ve devre dışı bırakır. Bu durum gözde tembellik adı verilen durumu ortaya koyar.

3 Yaş Göz Muayenesi Nasıl Yapılır?

3 Yaş Göz Muayenesi Nasıl Yapılır?

Göz doktoru enfekte ya da anormal kirpik foliküllerini,  göz irini, yumruları ve ödemi görebilmek için çocuğun göz kapaklarını yakından inceler. Bunun yanı sıra irisi, korneayı, merceği, bulutlanma ya da diğer sorunları görmek için detaylı olarak muayene etmek isteyecektir.

Küçük çocuklar için tercih edilen bazı göz testleri arasında şunlar yer alır;

Retinoskopi: Bu muayene esnasında gözün arkasındaki (retina) yansıma incelenir. Gözün içine doğru bir ışık tutularak yapılır. Çocukların gözlerindeki olası bulutlanma (konjenital katarakt) ya da farklı kırılma kusuru ortaya konur.

Lea sembolleri: Harfli tablolardaki normal göz testleri ile benzerdir, ancak bu testte semboller yerine ev, kare, elma ve daire yer alır.

Rastgele Nokta Stereopsi: Bu testte çocukların gözlerinin ne kadar iyi çalıştığı gözlemlenir. İşlem sırasında 3-D camlardan meydana gelen özel paternler kullanılmaktadır.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın