Görüş Bildir
Haberler
Bugün Deprem mi Oldu, Nerede Deprem Oldu? 28 Mart AFAD-Kandilli Rasathanesi Son Depremler Listesi...

Bugün Deprem mi Oldu, Nerede Deprem Oldu? 28 Mart AFAD-Kandilli Rasathanesi Son Depremler Listesi...

Kandilli Rasathanesi ve AFAD, 28 Mart 2022 Pazartesi günü meydana gelen depremlerle ilgili bilgileri paylaştı. İstanbul'da deprem mi oldu? Bugün deprem mi olacak? Az önce deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli verilerine göre deprem listesi merak ediliyor. AFAD ve Kandilli Rasathanesi, ülkemizde ve komşu ülkelerde yaşanan depremleri liste halinde takipçileriyle paylaşıyor. Büyük İstanbul Depremi'nin tarihi ve şiddeti her zaman insanların gündeminde. Peki İstanbul'da deprem mi oldu, az önce nerede deprem oldu? İşte 28 Mart Pazartesi Kandilli Rasathanesi ve AFAD’ın yayınladığı son depremler sayfası…

İçeriğin Devamı Aşağıda

İstanbul'da deprem mi oldu? Bugün deprem mi olacak? Az önce deprem mi oldu soruları araştırılıyor. AFAD ve Kandilli Rasathanesi 28 Mart Pazartesi günü gerçekleşen deprem verilerini paylaşıyor. Ülkemizde küçük çaplı depremlerin yanında zaman zaman tedirgin edici depremler de yaşanabiliyor. İşte AFAD son depremler listesi ve Kandilli Rasathanesi son depremler listesi!

28 Mart 2022 AFAD ve Kandilli Son Depremler

28 Mart 2022 AFAD ve Kandilli Son Depremler

AFAD ve Kandilli Rasathanesi, ülkemizde ve komşu ülkelerde meydana gelen depremleri liste halinde takipçileriyle paylaşıyor. AFAD ve Kandilli Rasathanesi’nin paylaşımlarına bakarak çevrenizde deprem gerçekleşip gerçekleşmediğini kontrol edebilirsiniz.

KANDİLLİ RASATHANESİ SON DEPREMLER LİSTESİ

AFAD SON DEPREMLER SAYFASI

Deprem Neden Olur?

Deprem Neden Olur?

Ülkemizin %92'si deprem bölgesi olarak adlandırılmakta ve nüfusumuzun %95'inin deprem riski altında yaşadığı bilinmektedir. Tarih boyunca canımızı çok yakan deprem nasıl meydana geldiğine detaylı bakalım...

Deprem Nasıl Oluşur?

Deprem Nasıl Oluşur?
  • Yer kabuğunda yaşanan kuvvetli kırılmalardan ortaya çıkan titreşimlerin, dalgalar halinde yayılarak yeryüzünü sarsması olayına ''deprem'' denmektedir.

  • Depreme ait dalgaların şiddetini, nerede ve nasıl meydana geldiğini, ölçüm aletlerini ve depremle ilgili tüm kayıtları tutarak değerlendirmesini yapan bilimdalına da ''sismoloji'' deniyor.

  • Kıtaların ve okyanusların üzerinde durduğu, yer kürenin dış kısmında 70-100 km kalınlığında bir tabaka bulunur. Bu tabakaya ''taş küre'' ya da ''litosfer'' denilir. Litosfer ile çekirdek arasında ise, kalınlığı 2.900 km olan manto adındaki katman bulunur.

  • Manto katmanı yukarıya doğru devamlı bir kuvvet oluşturur. Bu oluşan kuvvet, konveksiyon akımlarıyla (katı yüzey ile akışkan arasında gerçekleşen ısı transferi) taş kürede bulunan kabukları parçalayarak ''levhalar'' oluşturur. Bu levhalar üstünde taşıdığı kıtalarla birlikte, bizlerin hissedemeyeceği bir hızda hareket ederler.

  • Hareket eden levhalar dünyanın belirli bölgelerinde(buralara deprem bölgesi deniyor) birbirleriyle çarpışır, sürtünür ve ittirir. Birbiriyle sıkışan levhaların kurtulmalarına engel olan bir sürtünme kuvveti bulunur. Levhaların hareketine devam edebilmesi için sürtünme kuvvetinden kurtulmaları gerekir.

  • Birbirlerini iten ve sıkışan levhalar, sürtünme kuvvetinden kurtulduğu an büyük bir enerji ortaya çıkar. Bu enerji harekete sebep olur ve şok dalgası gibi etrafına hızla yayılır. Sarsıntının etkisiyle yeryüzünde bazen gözle görülebilen bazen de kabuğun altında kalan, kilometrelerce uzanan ''fay'' adı verilen arazi kırıkları oluşur. İşte bu depremin oluşum şeklidir.

İstanbul Deprem Haritası

İstanbul Deprem Haritası

Bunun için öncelikle Kuzey Anadolu Fay hattının tarihini, özelliklerini ve ülkemizdeki etkilerini göz önünde bulundurmak gerekiyor. Yukarıda gördüğünüz üzere fay hattı Erzincan'dan başlayıp Marmara Denizi'ne kadar ulaşıyor.

İlçeler ve semtler bazında risk bazında bir dağılım yapmak mümkün.

1., 2., 3., 4. ve 5. risk bölgeleri olarak ilçe ve semtleri ayırabiliriz. Burada özellikle yeni binalar bazında da değinmemiz gereken yerler var. Yapılaşma açısından en yeni binalardan oluşuyor diyebileceğimiz ilçe Sultanbeyli. 

Burada uzmanların özellikle belirttiği önemli bir noktaya da değinmemiz gerekiyor. Çarpık kentleşmenin en fazla görüldüğü Avrupa Yakası'nın riski Anadolu Yakası'na göre daha yüksek. 

Binaların yapısı, zemin etüdü, dayanıklılık ve pek çok farklı faktör aslına bakarsanız İstanbul'un geneli için bir risk yaratıyor. 1999 depreminden sonra yapılaşmadaki kanunlar ve yönetmelikler yeni pek çok binanın daha dayanıklı olmasını da sağladı.

Bu Haberler de İlginizi Çekebilir!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın