Görüş Bildir
Haberler
23 Biliminsanından 'Türkiye Kömüre Dur Demeli' Çağrısıyla Bildirge

23 Biliminsanından 'Türkiye Kömüre Dur Demeli' Çağrısıyla Bildirge

Batuhan
11.11.2015 - 13:07 Son Güncelleme: 11.11.2015 - 14:49

Farklı alanlarda uzman 23 bilim insanı Türkiye’nin kömüre dayalı enerji politikalarını değiştirmesi ve her geçen gün artan termik santral lisanslarının azaltılması çağrısıyla bir Akademisyenler Bildirgesi yayınladı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Türkiye’de düzenlenecek G20 Liderler Zirvesi öncesi İstanbul Politikalar Merkezi tarafından ‘ Kömür Raporu: İklim Değişikliği, Ekonomi ve Sağlık açısından Türkiye’nin Kömür Politikaları’ adlı bir rapor yayınlandı. Raporda Türkiye’nin enerji ve kömür politikalarının irdeleniyor.

Sağlık, çevre ve ekonomi alanında önde gelen akademisyenler Ahmet Atıl Aşıcı, Sevil Acar, Pınar Gedikkaya Bal, Osman Karababa ve Levent Kurnaz tarafından Ümit Şahin editörlüğünde hazırlanan raporda, Türkiye’deki enerji politikalarının mevcut durumu, sağlık üzerine etkileri, elektrik üretiminde kömürün payının artırılması konuları ele alınıyor.

Raporun yazımına katkıda bulunan halk sağlığı uzmanı Prof. Dr. Ali Osman Karababa, “Türkiye’de halen çalışan termik santralların yıllık sağlık maliyeti en az 2 bin 876 erken ölüm, 637 bin 643 yitirilen işgünü ve 3,6 milyar avrodur. Kömür santralleri bizi hasta ediyor ve sağlık harcamalarımızda önemli ekonomik külfetler yaratıyor” dedi.

Türkiye’nin enerji politikalarında kömürün önemli bir yer tuttuğunu vurgulayan rapor, bu durumun Türkiye’nin iklim değişikliğiyle küresel mücadeleye yapması gereken katkıyı yok saydığı ve sera gazı azaltımını içeren bir iklim politikasını imkansız hale getirdiğini ortaya koyuyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Kömüre dayalı enerji politikalarının sadece iklim değişikliği açısından değil sağlık ve çevre etkileri açısından da Türkiye’ye zarar verdiğini belirten Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi’nden Ümit Şahin, “Kömürün enerji üretiminde kullanımının halk sağlığını olumsuz etkilediğini, iklim değişikliğini tetiklediğini ve çevre sorunlarına yol açtığını görüyoruz. Türkiye’deki kömür tehdidine bir bilim insanı olarak sessiz kalmak mümkün değil” ifadelerini kullandı.

Raporu yazan akademisyenler, 23 biliminsanının da imzacısı olduğu ‘Türkiye Kömüre Dur Demeli! Kömür Santrallerine Karşı Akademisyen Bildirgesi’ni yayınladı.

Akademisyenler Bildirgesi, kömürün Türkiye’nin enerji üretimindeki payını artırmaya, daha fazla linyit çıkarılmasına ve kömür ithalatının artırılmasına yönelik enerji politikalarının değiştirilmesi, termik santrallere verilen lisansların iptal edilmesi ve yeni lisans verilmemesi çağrısında bulunuyor.

Diken

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
19
2
1
1
1
0
0