Görüş Bildir
Haberler
2021 Kültür Sanat Büyük Ödülleri'nde Edebiyat Dalının Sahibi Gürbüz Azak Kimdir? Kaç Yaşında, Nereli?

2021 Kültür Sanat Büyük Ödülleri'nde Edebiyat Dalının Sahibi Gürbüz Azak Kimdir? Kaç Yaşında, Nereli?

GNS
08.11.2021 - 23:16

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bugün yapılan Kabine Toplantısı sonrası 2021 Kültür Sanat Büyük Ödülleri sahiplerini açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşması esnasında 'Ödüllerini takdim edeceğimiz bu kıymetli kültür sanat insanlarımızı şahsım, milletim adına tebrik ediyoruz' dedi. Edebiyat dalında ödül alacak olan Gürbüz Azak ise kim olduğu ve yaptığı çalışmalar ile merak edilmeye başlandı. Peki 2021 Kültür Sanat Büyük Ödülleri Edebiyat dalı sahibi Gürbüz Azak kimdir? Gürbüz Azak kaç yaşında, nereli? Gürbüz Azak eserleri neler? Haberimizde sizin için derledik...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bugün yapılan Kabine Toplantısı sonrasında açıklama yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan konuşmanın sonunda bu yılki Kültür Sanat Büyük Ödülleri'nin sahiplerini açıkladı. Birbirinden usta isimlerin bulunduğu ödül sahiplerinden biri de edebiyat dünyasının usta ismi Gürbüz Azak oldu. Kültür Sanat Büyük Ödülleri Edebiyat dalında ödül alan Gürbüz Azak hakkında araştırmalar başladı. Gürbüz Azak kimdir? Gürbüz Azak kaç yaşında ve nereli? İşte tüm detaylar...

Gürbüz Azak Kimdir?

Gürbüz Azak Kimdir?

Gazeteci yazar. 5 Temmuz 1938’de Denizli’ye bağlı Acıpayam ilçesinde dünyaya geldi. Zehra Hanım ile İbrahim Azak’ın oğludur. Bazı yapıtlarını Nedim Gürbüz, Oğuz Akalan ve Aliş imzaları ile kaleme aldı.

İlk ve orta öğrenimini Denizli Cumhuriyet İlkokulu ve Lisesi’nde tamamlayan Gürbüz Azak, yükseköğrenimini İstanbul’da Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nde başladıysa da eğitimini yarıda bıraktı. 

1961’de gazeteciliğe başlayan yazar, ilk olarak Hür Vatan gazetesinde ressam ve grafiker olarak çalıştı. Sonraki yıllarda Yeni İstanbul ve Babıali’de Sabah gazetelerinde görev yaptı. Necip Fazıl Kısakürek’in isteği üzerine Büyük Doğu dergisinin çizimlerini yaptı. Bir süre de Yeni Asya Gazetesinde “Dostlara Mektup” başlığıyla ve Nedim Gürbüz imzasıyla köşe yazıları yazdı. Atölye kurdu ve burada serbest ressamlık yaptı.

Yeni Asya gazetesinin yayın müdürlüğü ile Tercüman gazetesinin yazı işleri müdürlüğü görevlerini üstlendi. 1984’ten başlayarak 2001’e kadar Türkiye gazetesi için köşe yazıları kaleme aldı.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Aydınlar Ocağı, Basın Konseyi üyesi olan Gürbüz Azak, İnanç dergisi tarafından Yılın Ressamı, 1994’te Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından Yılın Gazetecisi seçildi. Yazar ayrıca 1998’de Konya Kombassan Vakfı Mevlâna Büyük Ödülünün sahibi olurken Azak’ın dört basın ödülü de bulunmaktadır.

Gürbüz Azak Eserleri:

Gürbüz Azak Eserleri:

Deneme:

  • Dostlara Mektup (1977, Nedim Gürbüz adıyla)

  • Sizi Biri Arıyor (1985)

  • Atlar Hazır mı? (1990)

  • Dünyayı Ölüler Yönetir (1997)

Araştırma-İnceleme:

  • Anadolu Cayır Cayır (Osmanlı’da İsyanlar, Nedim Gürbüz adıyla, 1978)

  • Üçbin Türk Moti (Orta Asya’dan Avrupa İçlerine Motierimiz, 1983).

Mizah

  • Reis Ne Almış (mizahi hikâyeler, N. Gürbüz adıyla, 1978)

  • Kaybolan Kuyruk (1997)

Anı:

  • Güzel İnsanlar (1987)

  • Meşhurları İlk Görüşüm (1997)

  • Gazeteci Milleti (1997)

Roman:

  • Kırksekiz Kırkdokuz Elli (1997)

Biyografi:

  • Ben Adnan Menderes (1997)

Çocuk Kitabı:

  • Nasreddin Hoca Serisi (resimli, 1983)
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın