Görüş Bildir
Haberler
2021’de Hayvanların Gerçekleştirebildiğini Öğrendiğimiz En İlginç Davranışlar

2021’de Hayvanların Gerçekleştirebildiğini Öğrendiğimiz En İlginç Davranışlar

S
29.12.2021 - 09:30

2021 çoğumuz için zorlu bir sene olsa da yılın son günlerinde sevgili can dostlarımızdan dünyanın en uzak yerlerindeki ilginç belgesel konuklarımıza, hayvanlar âlemindeki canlıların gerçekleştirebildiği davranışlardan sizi haberdar edip yılı yüzümüzde bir gülümsemeyle bitirelim istedik. Bu yıl hayvanlara dair neler öğrendiğimizi merak ediyorsanız içeriğimize buyurun. 👇

Kaynak: https://www.sciencenews.org/article/a...
İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Kabuksuz deniz salyangozları kendilerine yeni bedenler yaratabiliyor.

1. Kabuksuz deniz salyangozları kendilerine yeni bedenler yaratabiliyor.

Vücutlarını yenileyebilme başarısı gösteren kabuksuz deniz salyangozu (Elysia chlorotica), yalnızca başından yepyeni bir beden meydana getirebiliyor. Bu canlının bedeni parazitlerle dolmaya başladığında bu şekilde yeni bir başlangıç yapabiliyor. 

Salyangozun başı kendiliğinden bedeninden ayrılıyor, sürünerek uzaklaşıyor ve yeni bir beden üretiyor ki buna yeni bir kalp de dâhil. Bu canlı, kalbi olup kendini bu denli yenileyebildiği bilinen tek hayvan.

Yeni beden yaratma sürecini günden güne izleyebilirsiniz. 👇

2. Sincaplar “parkur yapabiliyor”.

2. Sincaplar “parkur yapabiliyor”.

Sincapların ölüme meydan okuyan manevralar yapabildiğini zaten biliyorduk. Bu yıl ise bu kemirgenlerin bu hareketleri nasıl yaptığı konusunda yeni şeyler öğrendik. 

Parkur uzmanları gibi hareket eden sincaplar, zıpladıkları esnada dalların bükülme hareketine dikkat gösteriyor. Aynı zamanda bir yere inerken yavaşlamak ve sabit kalabilmek için parkurcuların yaptıklarına benzer atlayışlar gerçekleştiriyorlar.

3. Bazı hayvanlar hiç beklenmedik canlıları yiyor.

3. Bazı hayvanlar hiç beklenmedik canlıları yiyor.

Bu yıl av ve avcı kavramlarını alt üst edecek anlara şahit olduk. Bazı hayvanların şaşırtıcı şekilde birbirlerini yediğini gözlemlendi. Araştırmacılar, 11 örümcek ailesinin, kendi boyutlarının 30 katına ulaşabilen 40'tan fazla yılan türünü ağları ve zehirli ısırıkları sayesinde yiyebildiğini gördü.

Dahası, Seyşeller dev kaplumbağası (Aldabrachelys gigantea hololissa), kocaman bir kuş yavrusunu takip ederken, yakalarken ve bir bütün olarak yutarken görüntülendi.

Kaplumbağanın avlandığı o anları görmek isterseniz şöyle buyurun. 👇

İçeriğin Devamı Aşağıda

4. Su böcekleri baş aşağı yürüyebiliyor.

4. Su böcekleri baş aşağı yürüyebiliyor.

Bir su böceğinin (Gerridae familyası) suda yürüyebilme yeteneğine sahip olması fazlasıyla etkileyiciyken, bu kez de bu minik canlının suda baş aşağı yürüyebildiğini, yani su altında su yüzeyine tutunabildiğini gördük. 

Böcek, küçük bir hava kabarcığını kullanarak karın kısmını su yüzeyinin altına sabitliyor ama nasıl suyun yüzey gerilimini bozmadan atım attığı şimdilik gizemini koruyor.

Su böceğinin sergilediği kıvrak hareketlere siz de tanıklık edebilirsiniz. 👇

5. Bir kuş türü koca bir kuş sürüsünün sesini taklit edebiliyor.

5. Bir kuş türü koca bir kuş sürüsünün sesini taklit edebiliyor.

Erkek lir kuşu (Menura cinsi), evi olan Avustralya ormanlarında duyduğu seslerin neredeyse tamamını taklit edebiliyor, hatta elektrikli testere ve kamera flaş patlama seslerini bile çıkarabiliyor. Bilim insanları bu yıl bu türün aynı anda birden çok kuşun sesini taklit ettiğini, yani bütün bir ses boyutunu kopyaladığını keşfetti. 

Bu yeteneğe sahip başka bir hayvan tespit edilemedi. Lir kuşu aynı anda birden çok acil durum çağrısını taklit ettiğinden, gerçekten acil durum çağrısı mı veriyor yoksa dişileri etkilemeye mi çalışıyor, orasını bilemiyoruz.

Bu büyüleyici anı görmek isterseniz sizi aşağıya alalım. 👇

6. Örümcekler kendilerinin 50 katı ağırlıktaki hayvanları ağlarına asabiliyor.

6. Örümcekler kendilerinin 50 katı ağırlıktaki hayvanları ağlarına asabiliyor.

Kara dul (Latrodectus cinsi) da dâhil bazı örümcek türleri yeni bir makara sistemi yaklaşımını benimseyerek yalnızca ağlarını kullanarak ağır avlarını tuzağa düşürüyor. 

Araştırmacılar, örümceklerin kertenkele gibi büyük avlarını yakalamak için ağlarını, her bir tel bir öncekinden kısa olacak şekilde, bir zincir edasıyla ördüğünü ve böylece hedeflerinin yavaşça ağ tarafından sarıldığını gözlemledi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bu etkileyici örümceklerin avlarına neler yaptığını görebilirsiniz. 👇

7. Kutup ayıları avlanmak için taş ve buz yığınlarını kullanabiliyor.

7. Kutup ayıları avlanmak için taş ve buz yığınlarını kullanabiliyor.

Hayvanların alet kullanabildiğinin en ürkünç örneklerinden biri kutup ayılarında (Ursus maritimus) görüldü. Kutup ayıları bazen morsları (Odobenus rosmarus) büyük taş ve buz parçalarıyla döve döve öldürüyor. 

İnuit kabilesine mensup avcılar, kutup ayılarının böyle eylemlerle gerçekleştirdiğini yüzyıllar içinde sayısız kez bildirdi ve bu efsaneyi doğruladı. Bu durumda kutup ayıları kargalar, şempanzeler, filler ve tabii ki insanların da dâhil olduğu alet kullanabilen hayvanlar listesine eklendi.

Bu içeriklere de göz atabilirsiniz. 👇

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
29
18
8
4
4
1
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
zonguldaklımadenci

adam suyun altında ayakları su yüzeyine temas edecek şekilde ters yürüyor ve en ufak bir dalgalanma yaratmıyor. lan ters diyorum, yürüyor ve yüzeye basıyor s... Devamını Gör

Onur Kaan Yılmaz

Değil kendini yenileyen salyangoza, değil taş ile buz ile döverek öldüren ayıya örümceklere hayran kaldım. Tek kelime ile muazzam

Enes

Kaç kaç kız diye kuşa heyacan yaptım ben de. Kalbim daraldı. Kaplumbağanın da hayatta kalması lazım anlıyorum. Ama üzücüydü.