Görüş Bildir
Haberler
2014′te En Çok Talep Gören 10 Sektör ve Hisseleri

2014′te En Çok Talep Gören 10 Sektör ve Hisseleri

Ahmet Özülkü
02.07.2014 - 10:24 Son Güncelleme: 02.07.2014 - 16:32

2014′te En Çok Talep Gören 10 Sektör ve Hisseleri

2014 yılının hisse senedi yılı olacağı, 2013 yılının sonlarında en güçlü beklentilerden birisiydi. 2013 yılında piyasalarda meydana gelen çalkantılar en çok hisse senetlerine yaradı ve yatırımcılarının yüzünü güldürdü. Amerika ve Avrupa Birliği’nde meydana gelen ekonomik kriz, siyasi beklenti ve makro ekonomik veriler piyasaların parlayan yıldızını hisse senetleri olarak belirledi.

Amerikan ekonomisinde meydana gelen iyileşme sonrasında FED’in varlık alımlarında azalmaya gideceği haberi tüm dünyada yankılandı. Dolar değer kazanırken, altın 12 yıllık boğa piyasası tahtından ayrıldı. Doların değer kazanması ile birlikte dolar/TL kuru 1,90 seviyesine ulaştı ve Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası gün içerisinde birçok müdahalede bulundu. TCMB’nin müdahalelerine rağmen 1,90 seviyesinin altına düşmedi. Durum böyle olunca da yatırımcılar en güvenli yatırım aracı olarak hisse senetlerini tercih ettiler.

Özellikle Avrupa ve Amerikan hisse senetleri boğa piyasasında göstermiş oldukları performans ile dünya genelinde kazandıran hisseler oldu. Ülkemize gelecek olursak, 2014 yılında güçlü temel göstergelere, istikrarlı gelir düzeyine, operasyonel performans ve temettü beklentisine, güçlü büyüme ve olumlu sektörel beklentilere, yeni projelere, artan karlılığa sahip olan hisseler en yüksek kazancı getirecek hisseleri oluşturuyor.

2014 yılında en çok talep gören sektörler içersinde ise sanayi, otomotiv, bankacılık, perakende, emlak, sigorta, tarım, gıda, havayolu – havaalanı, enerji sektörleri yer alıyor. Özellikle ihracat ağırlıklı sanayi sektörü şirketlerinin 2014 yılında büyük bir başarı elde edecekleri bekleniyor. Bu sektörleri kısaca incelemek gerekirse;

Sanayi Sektörü ve Hisseleri

İhracat ağırlıklı çalışan şirketlerin 2014 yılında en iyi performansı gösteren hisselere sahip olacakları bekleniyor. Ekonomi büyüme beklentileri, teşvikler, ihracata verilen önem ve projeler, düşen faiz oranlarından olumlu etkilenecek olmaları gibi çeşitli kriterlere dayanarak ihracat ağırlıklı sanayi şirketlerinin hisseleri 2014 yılının kazandıran hisseleri arasında yer alıyor.

Otomotiv Sektörü ve Hisseleri

Özellikle Ford Otosan, Otokar, Tofaş, Doğu Otomotiv gibi kendini borsada kanıtlamış otomotiv sektörü hisselerinin olumlu performansı, AR-GE çalışmalarına önem verilmesi, otomotiv sektörünün daha geniş kitlelere hitap edebilmesi gibi sektörel gelişmeyi destekleyen çalışmalar neticesinde hisselerin de değer kazanacakları bekleniyor.

Bankacılık Sektörü ve Hisseleri

Hisse senetleri arasında şirket karlılıkları ve bilançoları ile dikkat çeken bankaların hisseleri son birkaç yıldır çok popüler. Likidite koşullarının uygunluğu bankacılık hisselerinin de kayda değer yükselişini destekliyor. Yaşanan bu olumlu gelişmeler nedeniyle de bankacılık hisselerinin 2014 ve 2015 beklentileri yukarı yönlü revize edilmiş durumda.

Havayolu – Havaalanı Şirketleri Hisseleri

Havayolu şirketlerinin performansları yolcu sayısı, doluluk oranı, arz edilen koltuk – km, zamanında kalkış oranı gibi çeşitli kriterlere bağlı. Son birkaç yılda başta Türk Hava Yolları olmak üzere havayolu şirketleri karlılıkları ve borsa performansları ile konuşuluyor. Artan uçak fiyatlarının da bu konuda önemli bir etken olduğu tartışılmakta.

Perakende Sektörü ve Hisseleri

Perakende sektöründe yer alan küçük ama yüksek gelire sahip olan şirketlerin de borsada ön plana çıkan hisseler olduğu belirtiliyor. Özellikle diyet, sağlık ürünü gibi günümüzde fazlaca popüler olan ürünlerin satıldığı perakende şirketlerinin hisselerinden iyi bir performans bekleniyor.

Gıda Sektörü ve Hisseleri

Perakende sektörü ile benzerlik gösteren gıda sektörü de, daha sağlıklı gıda tüketimi, diyet, özel durum beslenmeleri, vitamin gibi gıda ürünlerine artan talep nedeniyle bu gıda şirketlerinin hisselerinin de değerleneceği bekleniyor.

Enerji Sektörü ve Hisseleri

2014 yılı için beklenen olumlu ekonomik büyümenin etkisiyle 2013 yılında beklentileri karşılayan enerji hisselerinin durumu tersine çevireceği düşünüyor. Beklenen ekonomik büyüme ile enerji tüketiminde de artış yaşanacağı ve enerji sektörüne ait hisselerin de değerlenebileceği bekleniyor.

Emlak Sektörü ve Hisseleri

Ekonomik büyüme ile bağlantılı olarak iyi bir performans göstermesi beklenen sektörlerden birisi de emlak sektörü. Faiz oranlarındaki düşük seyir ve beklenti, dolarda yaşanan gelişmeler emlak sektörünün canlanmasına neden oldu.

Sigorta Sektörü ve Hisseleri

Bireysel emeklilikte yapılan yeni düzenlemeler ve sigortacılık sektörüne dair olumlu gelişmelerin sigorta hisselerinin borsada yükselmesini sağladı. 2014 yılında da en iyi performansa sahip olabilecek sektör ve hisseler arasında bu nedenle sigorta hisseleri de yer alıyor.

Tarım Sektörü ve Hisseleri

Tarım ve hayvancılık sektörüne 2012 yılından bu yana yapılan destekler sayesinde bu sektör hisselerinde önemli bir artış yaşandı. Ekonomik büyüme, artan nüfus, tarım alanlarında meydana gelen daralma gibi nedenlerle tarım sektörünün yeniden canlandırılması ve sanayileşme yolunda adımların atılması hisselerin değerlenmesine neden oluyor.

Sonuç

Yatırımcıların birçoğu bu hisse senetleri arasında tercih yaparken güçlü temettü ödeyenleri, getirisi yüksek olanları, yabancıların el çekmediği, dipte olup prim potansiyeli taşıyanları, faizdeki düşüşten olumlu etkilenenleri, doların yükselmesinden olumlu etkilenenleri, hızlı büyüyen sektörleri ve hisse başına yüksek kar veren şirketlerin hisselerini değerlendiriyor. Bu nedenle de sektörel haberleri takip etmeli, makro ekonomik verileri sıkı bir şekilde takip etmek gerekiyor.

Kaynak: http://www.borsanasiloynanir.org/hisse-senetleri/2014te-en-cok-talep-goren-10-sektor-ve-hisseleri/

İçeriğin Devamı Aşağıda

Resmi Büyütmek için Buraya Tıklayın.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0