Görüş Bildir
Haberler
2014 Ölçümleri: Sera Gazı Artışı Duraksadı

2014 Ölçümleri: Sera Gazı Artışı Duraksadı

Fotoğraf: Ian Britton/flickr

 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Güneş ve rüzgâr enerjisinin devreye girmesinin ciddi yoğunlukta artışı sayesinde, 2014 yılında, 40 yıldır ilk defa bir ekonomik büyüme devresinde sera gazı emisyonlarının artmadığı gözlemlendi.

Cuma günü Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) tarafından yapılan açıklamaya göre, 2014 yılında dünya ekonomisi %3 büyürken enerji ile bağlantılı karbondioksit (CO2) salımı 2013 yılı ile ayni seviyede kalarak 32,3 milyar ton olarak gerçekleşti. Bu, iklim değişikliği ile mücadelede özellikle yenilenebilir enerjiler ve verimliliğin tesirini gösteriyor ve ümit veriyor. Altı çizilmeli ki bu yine de 32,3 milyar ton CO2 artışı demek.

IEA Baş Ekonomisti ve kurumun sıradaki yöneticisi Fatih Birol, yaptığı açıklamada, “Bu hem büyük hem de çok iyi karşılanası bir sürpriz” diye konuştu. Ekonomik büyüme ile sera gazlarının artışının ayrışmasının öneminin altını çizen iktisatçı, bunun Aralık ayında Paris‘te gerçekleşecek hayati iklim müzakerelerinin ihtiyacı olan bir teşvik olduğunu söyledi.

Geçtiğimiz hafta daha önce 2014 yılında ekonomisi %7nin üzerinde büyüyen Çin‘in salımlarında %2lik bir düşüş gözlemlenmiş, IEA bunu ülkenin daha fazla rüzgâr, güneş ve hidrolik enerji kullanmasına, daha az kömür yakmasına bağlamıştı. Kurum, batı Avrupa örneğinin zaten ekonomiler büyüse de enerji tüketimi kaynaklı sera gazı salımlarının düşebileceğini gösterdiğine işaret ediyor.

IEA Yöneticisi Maria van der Hoeven ise, yerinde bir açıklama ile, son emisyon verilerinin iyimser olduğunu, ancak anın hoşnutluk anı olmadığını ve bunun  atalet için mazeret olamayacağını ekledi.

Yeşil ekonomi perspektifinden bakan iktisatçılar, ekonomik değerlendirmelerde, sırf büyüme odaklı bir yaklaşımdansa daha geniş bir sosyal fayda çerçevesinde düzenlenen endeksllerin daha yararlı olacağını savunuyor, böyle bir yaklaşımla sera gazı salımlarını da tek kıstasla karşılaştırmayacağımız gerçekçi bir yaklaşım öneriyorlar.

En önde gelen ve kalıcı sera gazı karbondioksitin atmosferdeki yoğunluğu geçtiğimiz sene milyonda 400 parçacığı (ppm) aştı, ve bilim camiasının somut tespiti, gezegen iklimindeki ısınmayı 2°C ile sınırlı tutup iklim felaketinden sakınmamız için bu oranı süratle 350 ppm‘e indirmemiz şart.

Kaynak: Yeşil Gazete

Kaynak: http://yesilgazete.org/blog/2015/03/1...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0