Görüş Bildir
Haberler
17 Ünlü Markanın İsimleri ve Logoları Hakkında Bilinmeyen İlginç Detaylar

17 Ünlü Markanın İsimleri ve Logoları Hakkında Bilinmeyen İlginç Detaylar

Ali Gündür
13.07.2015 - 16:01 Son Güncelleme: 14.07.2015 - 10:48

1. Vodafone

1. Vodafone

Dünyanın 30 ülkesinde GSM operatörlüğü hizmeti veren dev telekomünikasyon şirketinin ismi; voice (ses) kelimesinden gelen VO, data 'veri' kelimesinden gelen DA ve phone kelimesinden esinlenilen FONE hecelerinin birleşmesinden oluşmuştur. Amblemi ise konuşma açmak anlamındaki ' (tırnak) sembolünden esinlenmiştir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

2. Ferrari

2. Ferrari

Birçok insanın rüyalarını süsleyen Ferrari araçlarının logosundaki şaha kalkmış at, ilk olarak 1. Dünya Savaşı'nda savaş pilotluğu yapmış olan ve İtalyanların halk kahramanı olarak kabul ettiği Francesco Barracca tarafından kullanılmıştır. Bu sembolü uçağının gövdesine kazıyan Barracca'nın annesi olan Kontes, firmanın yaratıcısı Enzo Ferrari'ye bu sembolü logo olarak kullanmasının ona şans getireceğini söyler ve Enzo Ferrari de bunu kabul eder. Böylece ortaya bugün çoğu insanın rüyalarını süsleyen bu logo çıkmış olur. Ayrıca ferrari kelimesi İngilizcede ''nalbant'' anlamına gelmektedir.

3. Volvo

3. Volvo

İlk kurulduğu yıllardan beri sağlamlığı ile nam salmış bir marka olan Volvo'nun logosundaki çelik daire ve ok, mitolojideki Savaş Tanrısı Merih'i simgelemektedir. Bu şekilde İsveç çeliğine ve Volvo araçların sağlamlığına gönderme yapılmaktadır. Dairenin içinden de geçen uzun çelik şerit ise başlarda logoyu araçların ızgaralarına tutturmak için eklenmiştir. Ancak daha sonra bu eklenti de markanın logosuyla özdeşleşmiştir.

4. LEGO

4. LEGO

Dünyanın en büyük oyuncak üreticilerinden biri olan LEGO'nun ismi, Danimarka dilinde ''İyi oyna'' anlamına gelen ''Legt godt'' söyleminin birleştirilmesinden türemiştir. Lego kelimesi Latincede ise ''Birleştiriyorum'' anlamına gelmektedir.

5. Enka

5. Enka

Türkiye'nin en büyük şirketler grubundan biri olan Enka'nın açılımı ''Enişte ve Kayınbirader' şeklindedir. İlginç değil mi? 😄

6. BMW

6. BMW

Açılımı; Bayerische Motoren Werke AG (Türkçe: Bavyera Motor Fabrikaları) olan ünlü otomobil üreticisi BMW, ilk zamanlarında sadece uçak motoru üretiyordu. Bu sebeple logosunda mavi gökyüzüne karşı dönen bir pervane simgesi kullanılmıştır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

7. NTV

7. NTV

1996 yılında Cavit Çağlar tarafından kurulan, Türkiye'nin ilk haber kanalı olan NTV'nin adı Çağlar'ın eşi olan Nergis Çağlar'dan gelmektedir. Açılımı 'Nergis Televizyonu'dur.

8. Audi

8. Audi

1932 yılında Alman otomobil şirketi Audi, Auto Union'u oluşturmak üzere Horch, DKW ve Wanderer şirketleri ile birleşti. Auto Union kullandığı birbirine bağlı dört halka da bugün Audi'nin logosu olarak kullanılmaktadır.

9. Nike

9. Nike

Dünyanın en büyük markalarından biri olan Nike, adını aynı isimdeki Yunan zafer tanrıçası Nike'den alır. Firma Jeff Johnson, bir gece rüyasında Yunan tanrısı Nike’ı görür. Patronu Phil Knight, ürettiği ürün için ‘Dimension 6’ adını kullanmayı düşünürken, bu rüya markanın isminin değişmesinde etkili olur. Ünlü spor mağazası Nike adını alırken, logo da 35 dolara bir öğrenciye yaptırılır. Logo, soldan sağa adım adım zafere koşan bir sporcuyu tasvir etmektedir.

10. YU-MA-TU

10. YU-MA-TU

İsmi itibariyle bir uzak doğu firması olduğu sanılsa da YU-MA-TU yerli bir elektronik firmasıdır. Açılımı ise Yusuf-Mahmut-Tuncay şeklindedir.

11. Mercedes-Benz

11. Mercedes-Benz

Alman mühendisliğinin namına nam katan otomobil firması Mercedes-Benz'in logosu, ortadaki yıldız tarafından üç parçaya ayrılmıştır. Bu sembolle; 3 farklı alanda yani kara, hava ve denizdeki hakimiyete ve kaliteye gönderme yapılmıştır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

12. Apple

12. Apple

Bir dünya devi olan elektronik şirketinin logosu ile ilgili birçok şehir efsanesi dolaşmaktadır. Bunlardan biri de logodaki ısırılmış elmanın, Enigma şifrelerini çözen ve bilgisayarın babası sayılan dahi matematikçi Alan Turing'e atıfta bulunduğudur. Zira Turing, eşcinsel olduğu için intihara zorlanmış ve siyanürlü bir elmayı ısırarak intihar etmiştir. Zaten logonun ilk halinde gökkuşağı renkleri de vardı. Bir diğer iddia ise Ron Wayne tarafından Isaac Newton'un kafasına düşen elmayı imgeleyerek tasarlanmıştır. Daha sonra sembolün kirazla karışmaması için ısırık detayı eklenmiştir. Logo ile ilgili başka bir iddia ise firmanın merhum lideri Steve Jobs'un Adem ve Havva'nın cennetten kovulmasına neden olan elmadan esinlenerek bunu tercih ettiği yönündedir.

13. Citroën

13. Citroën

Fransızların çift açılı çavuş amblemi, daha önce başka bir Citroen ürünü olan dişli çarklarda kullanılıyordu. 1919 yılında araba yapımına başlayan Fransızlar, ürettikleri ilk arabalarında da çift açılı amblemi kullanmayı uygun buldular.

14. Alfa Romeo

14. Alfa Romeo

Alfa Romeo amblem tasarımı, İtalya’nın Milano şehri ile ülkenin soylu ailesi Visconti etrafında dönüyor. Kırmızı haç soyluluğu, beyaz zemin halkı ve köylüleri simgeliyor. Taç giymiş engerek yılanı ise soylu Viscoti Ailesi’nin armasından alınmıştır.

15. Lacoste

15. Lacoste

Firmanın isim babası olan Fransız Rene Lacoste, ünlü bir tenisçi ve aynı zamanda modacıydı. 1926’daki şampiyonayı kazandığında üzerinde kendi tasarımı olan beyaz bir gömlek vardı. Bu gömlek, nemi tutmaya yarayan hafif kumaştan yapılmış bir gömlekti. 1927’deki Davis Kupası sırasında, timsah derisi bir bavul üzerine oynadığı bir bahis yüzünden Amerikan basını kendisine ‘timsah’ lakabını takmıştı. Arkadaşı Robert Geore, kortlarda giydiği kıyafete bir timsah resmi çizdi. Timsah logosuda böyle oluştu.

16. Opel

16. Opel

Adam Opel'in kurduğu ve önceleri sadece dikiş makinesi üreten firma 1899 yılından itibaren araba üretimine başladı. Opel'in ambleminde tekerlek içinde şimşeğe yer veriliyor. Amblemdeki tekerlek güveni, şimşek ise hızı temsil ediyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

17. Starbucks

17. Starbucks

Starbucks, yeşil kadın simgesini Yunan mitolojisindeki Siren’den alıyor. Siren’ler, mitolojide denizcileri güzellikleriyle kandırıp öldüren tehlikeli yaratıklar olarak bilinirler. Ayrıca firma ilk logosunda kadın göğüslerini sansürlemezken, son logolarında göğüslerin önüne saç geliyor.Kahve zinciri Starbucks, ismini Herman Melville’in ünlü romanı Moby-Dick’teki ‘Starbuck’ isimli karakterden esinlenerek aldı.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
460
127
110
99
84
71
69