Görüş Bildir

Bu haber taslak halindedir!

Haberler
17 Soru ve Cevapla Kedilerle İlgili Bilmeniz Gereken Birbirinden İlginç Gerçekler

etiket 17 Soru ve Cevapla Kedilerle İlgili Bilmeniz Gereken Birbirinden İlginç Gerçekler

Kediler...

Özellikle evde kedi besleyenlerin çok iyi bildiği; kimi ilginç, kimi oldukça komik bazı durumların arkasında yatan nedenleri inceleyelim dedik. Kediler ne sever, ağlar mı, ter kokusunu nasıl sever gibi soruları cevaplandıralım dedik.

İşte kediler hakkında bilmeniz gerekenler;

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Neden kakalarını yaptıktan sonra evin içinde koşarlar?

Belki de kedilerin en saçma, en manyak, en komik hareketlerinden biridir bu. Kakalarını yaparlar, sonrasında çılgınlar gibi koşmaya başlarlar. Neden?

Bunun ilk nedeni hayatta kalma içgüdüleri olabilir; vahşi doğada avcıların, bıraktığı kakanın dayanılmaz kokusunu takip edip kendisine ulaşabileceğini düşündüğünden kaçabildiğince uzağa kaçmaya çalışıyor olabilir. Kendi kokusuna dayanamıyor olması da ihtimal dahilinde tabii...

Başka bir nedeni de fazlalıklarından kurtulmaları olabilir, vücutlarına oranla kütlece oldukça büyük bir miktarı bırakıyorlar sonuçta :) Kuş gibi hafifliyor olmaları mantıklı.

2. Kediler zeytin için neden çıldırırlar?

Evet, kediler zeytin için kafayı yerler. Bu bilgiyi çoğu kişinin bilmemesi kadar ilginç bir durum olsa da bu, tabii ki bir açıklaması var; ama öncesinde kedinize zeytin vermeyi deneyin ve nasıl mutlu olduğunu görün.

Kedilerin zeytin için deli olmasının nedeni, zeytinin yapısında bulunan ve kedilerin çıldırdığı kedi nanesi bitkisinde de olan bir kimyasal bileşik. Bu bileşik, kedilerin koku reseptörleriyle etkileşime girerek kedide eşsiz bir keyif yaratıyor ve bir nevi kendinden geçiriyor :) Normalde gayet ağır başlı olan bir kedi bile zeytin kokusu aldığında şımarabilir, koşabilir, miyavlayabilir; kısaca vermeniz için türlü türlü şaklabanlığa başvurabilir. Yine de çok fazla vermemenizde fayda var diğer her yiyecek için geçerli olduğu gibi, ara ara ödül olarak kullanabilirsiniz zeytinleri.

Ve evet, gif'teki arkadaş da zeytin kokusu aldıktan sonra o hareketleri yapıyor...

3. Siz sevdikten veya öptükten sonra neden kendilerini yalarlar?

Bunun belli başlı nedenleri var: Ya uzun uzun uğraşarak düzelttiği tüylerini bozdunuz ve rahatsız ettiniz, ya da vücudunda olmasını istemediği bir kokuyu bıraktınız. Özellikle vahşi doğadaki kedigiller için düşmanları kendisine çekebilecek ya da avların kendisini fark etmesine neden olabilecek kokulardan arınmak çok hayati olduğu için, evdeki kedi dostunuz da bu içgüdüyle hareket ediyor olabilir.

Sanılanın aksine sizin dokunduğunuz yerleri yalayıp mutlu olmuyorlar yani...

4. Neden bir şey kokladıktan sonra ağızları açık halde kilitlenirler?

4. Neden bir şey kokladıktan sonra ağızları açık halde kilitlenirler?
www.funnyjunk.com

Bu durum, kedinin ilginç ve yoğun bir koku alması ve bu kokuyu daha da derin şekilde koklamak istemesinden dolayı oluşuyor. Ağızlarının üst kısmında bulunan Jacobson Organı sayesinde bu amaçlarına ulaşıyorlar ve bu sırada da 'flehmen tepkisi' denen bu reaksiyon meydana geliyor.

Flehmen tepkisi ya da flehmen reaksiyonu bir hayvanın üst dudaklarını yukarıya doğru kıvırarak ön dişlerini göstermesi ve bu esnada genellikle burun delikleri kapalı olarak nefes almasından oluşan ve birkaç saniye süren bir davranıştır.

5. Kediler rüya görür mü?

Evet, kedilerin rüya gördüğü bilimsel olarak kanıtlanmış bir durum.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Peki rüyalarında ne görürler?

Yüzde yüz net bir cevap olmasa da muhtemelen kelebek kovaladığını, sizinle oyun oynadığını veya yemek yediğini görüyor olabilir minik dostlarınız.

7. Neden kuyruklarını kovalarlar?

Kediler kuyruklarını genelde belli bir ruh hali içerisindeyken kovalarlar, bu ruh hali de çok hareketli oldukları anlardaki ruh halleridir. O anlarda da hareket eden her şey ilgilerini çektiği için, içgüdüsel olarak kuyruklarını kovalamaya çalışıyor olabilirler.

Ya da sürekli hareket etmesinden rahatsız olup durumu kontrol altına alması gerektiğini düşünebilir, bu yüzden yakalamaya çalışır. Kendisi tabii ki kuyruğunun vücudunun bir parçası olduğunun bilincindedir, zaten yakaladıktan sonra da yalamaya başlar.

8. Neden 'purr' sesi çıkartırlar?

Kedilerin belki de en şirin özelliklerinden biri çıkardıkları 'purr' sesleri. Mini bir motor gibi ortalıkta takıldıkları bu ses çıkarma olayının nedeni genelde mutlu ve huzurlu olmalarından kaynaklanıyor. Anne kediler yavrularına yakınlarda olduğunu belirtmek için, yavru kediler de annelerine keyifli olduklarını göstermek için bu sesi kullanıyorlar. Bazen de diğer bir kediye, düşman olmadığını göstermek için 'purr'layabiliyorlar.

Yine de kedilerin bazen de acı çektiklerinde veya korktuklarında da bu sesi kullandıklarını söyleyelim, ayırdını iyi yapmanız gerek. Bu sesin kedilerin kendilerini iyileştirmelerinde etkili olduğu düşünülüyor.

9. En güçlü duyuları koklama mıdır?

Hayır, kedilerin en güçlü duyusu duymadır. Koklama duyularının ne kadar gelişmiş olduğunu düşünürsek, ondan bile daha güçlü başka bir duyu organlarının olması gerçekten ilginç...

10. Kediler gerçekten tatlı şeylerin tadını alamaz mı?

Evet, maalesef alamıyorlar...

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Neden çok uyurlar?

Yavru kedilerde büyüme hormonu sadece uyurlarken salgılanır, yetişkin kedilerde ise büyüme hormonu olmamasına rağmen muhtemelen keyfine yatıyorlar. 9 yaşındaki bir kedi, hayatının 6 yılını uyuyarak geçirmiş oluyor.

12. Ne kadar hızlı koşabilirler?

Baya hızlı. Hatta sıradan bir tembel ev kedisi bile Usain Bolt'tan bir nebze daha hızlı koşabilir.

13. Geceleri neden delirmiş gibi koşup dururlar?

13. Geceleri neden delirmiş gibi koşup dururlar?

Bu davranış aslında oldukça normal, çünkü kedinizin genlerinde bu var! Vahşi doğadaki kedigil kuzenleri, avlanma vakti olarak genelde geceyi kullanırlar. Dolayısıyla evin içinde koltukların üzerinden atlayıp televizyonu devirme gibi gece antremanları, aslında av peşinde olduğunun kanıtı olabilir.

Tek ihtimal bu değil elbette. Örneğin sizi ve ailenizi çok sevdiği için, siz gelene kadar uyuyup geldiğinizde aktif olmaya başlayabilir. Yani enerjisini sizinle vakit geçirip oyun oynamaya ayırması ihtimal dahilinde. Bu durumdan rahatsız oluyorsanız uyumadan önce kedinizle zaman geçirip oyunlar oynayarak enerjisini atmasını sağlayabilirsiniz.

14. Neden çeşmeden akan suyu içmeyi daha çok severler?

Eh, temiz suyu herkes sever. Ayrıca suyun akma sesi de kedi dostlarımız için baya çekici geliyor olabilir. Ayrıca su kabınız her ne kadar tertemiz gözükse bile, içerisinde bakteriler çok hızlı şekilde kolonileşebilir; özellikle de seramik ve plastik kapların içerisinde.

Ayrıca suyunu günde bir kere değiştirmek, su kabını da aynı şekilde günde bir kere yıkamak yararlı olabilir. Birkaç saat öylece duran suda oksijen oranı oldukça azalıyor, kediler de akan sudaki oksijenin kaplarındaki suyun oksijeninden daha fazla olduğunu fark edebilecek kadar zekiler.

15. Neden yürürken aniden ayaklarınıza saldırırlar?

Çok açık, canı sıkılıyor! Kediniz oyun oynamak istiyor ve avcılık yeteneklerini kullanarak size bu mesajı iletmeye çalışıyor. Özellikle hareketli ev kedileri, yeterli oyuncakları da yoksa sizi oyuncak belleyebilirler. Siz yaklaşırken bir köşeye saklanıp birden önünüze atlama, gizli bir köşeden size bakıp durma gibi davranışlar sergileyebilirler. Kedinizin bu noktada size zarar verme gibi bir amacının olmadığını söyleyelim, büyük ihtimalle canınızı yaktığının farkında bile değil.

Bu durumu aşmak için yanına bir arkadaş daha alabilir ve onunla enerjisini atmasını sağlayabilirsiniz, ya da kendiniz oyun oynayarak yeteri kadar eğlendiğinden emin olabilirsiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. Neden yünden yapılma havlu veya kıyafet tarzı şeyleri emerler?

16. Neden yünden yapılma havlu veya kıyafet tarzı şeyleri emerler?

Annesinden çok erken ayrıldığı için yumuşak yün havlu ona annesinin karnını hatırlatıyor olabilir, ya da havlunun kokusu da annesinin kokusunu anımsatıyor olabilir.

17. Neden küçük alanlara kıvrılıp yatmayı severler?

17. Neden küçük alanlara kıvrılıp yatmayı severler?

Kediler her ne kadar avcılıklarıyla bilinseler de, pek çok kez av konumuna düştükleri de olur. Dolayısıyla küçük alanlara girip kendilerini güvende hissetmek isterler, özellikle de karın bölgelerini korumak amacıyla. Küçük bir alanda uyuduğunda, büyük avcıların kendisine ulaşabilmesi de zor olur. Yine de bu durum, her zaman tehlikede hissettiklerini göstermek; böyle yatmak favori uyuma şekilleri olabilir :)

Ayrıca böylesine kompakt bir pozisyonda uyumak, acilen harekete geçmesi gerektiğinde kedinin hızlıca reaksiyon gösterebilmesine olanak sağlar.

Onedio IQ'yu Facebook'tan takip etmeyi unutmayın!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1596
803
338
60
48
39
36
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın

kedim dayımı ilk defa üstü çıplak gördüğünde yalaya yalaya kılları düzeltmeye çalışmıştı :D kokusunu mu bırakıyor taramaya mı çalışıyor anlamadık. Galiba kıl... Devamını Gör

Sevilay

neyse ne. sevimliler ya ben her türlü çekerim derdini