Görüş Bildir
Haberler
12 Dünyaca Ünlü Şehrin 12 Güzide Şehir Parkı

12 Dünyaca Ünlü Şehrin 12 Güzide Şehir Parkı

samet yesil
09.11.2014 - 22:10 Son Güncelleme: 25.11.2014 - 16:13

1. Barselona, Park Güell

1. Barselona, Park Güell

1900-1914 tarihleri arasında, Güell ailesinin soyluluk göstergesi olarak yaptırılan park, 1923'ten sonra halka açılmıştır. Ana girişte taştan yapılmış, mantarları anımsatan kubbe biçimli çatıları olan iki yapı bulunuyor. Yapıların birinde ilginç bir kule var. Park alanındaki yapıların çoğu, canlı renkleri içeren seramik parçaların bir araya getirilmesiyle yapılan mozaikle kaplı. Parkın girişindeki merdivenli yol, sütunlarla süslenmiş büyük meydana kadar uzanıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

2. Münih, İngiliz Bahçesi

2. Münih, İngiliz Bahçesi

İngiliz Bahçesi kapladığı alanla dünyanın en büyük şehir parkları arasında yer almaktadır, İsmini bir peyzaj tarzı olan ve 18.yy'da büyük çapta kullanılan İngiliz Bahçesi akımından almaktadır.19 yy.'da Karl Theodor Parkı ismiyle açılmıştır. Günümüzde parkın her gün onbinlerce ziyaretçisi, yürümek, koşmak, piknik yapmak, güneşlenmek, bira bahçelerinde bira içmek gibi çeşitli aktiviteler yapmaktadır.

3. New York, Central Park

3. New York, Central Park

Central Park, Amerika Birleşik Devletleri'nin New York şehrinde Manhattan'da  yer alan halka açık bir şehir parkıdır. Yıllık ortalama 25 milyon ziyaretçisi olduğu düşünülen Central Park, Birleşik Amerika'da en çok ziyaret edilen kent parkıdır. Birçok film ve televizyon şovları ve konserler bu parkı dünyadaki en ünlü şehir parkı yapmıştır

4. Melbourne, Flagstaff Bahçesi

4. Melbourne, Flagstaff Bahçesi

Flagstaff Bahçesi Melbourne’ün en eski parkıdır, ilk olarak 1862 yılında açılışı yapılmıştır. Günümüzde en çok ziyaret edilen ve kullanılan parkların başında gelir. Ziyaretçileri ağırlıklı olarak çevredeki ofislerde çalışanlar ve

turistlerdir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

5. Sao Paulo, Ibirapuera Parkı

5. Sao Paulo, Ibirapuera Parkı

1954 yılında Sao Paulo şehrinin 400. kuruluş yıldönümünde açılan park ünlü mimar Oscar Niemeyer ve peyzaj mimarı Roberto Burle Marx tarafından tasarlanmıştır. Yaklaşık 2 kilometre karelik alana yayılan park, Sao Paulo halkının günlük yaşamında önemli bir yer edinmiştir.

6. Londra, Hyde Park

6. Londra, Hyde Park

Hyde Park, Londra'daki Kraliyet Parkları'nın en büyüğüdür. Bitişiğindeki Kensington Bahçeleri'yle birlikte 249 hektarlık bir alanı kaplar.Toplamda 4.000 adet ağaca sahip olduğu düşünülmektedir. Bahçeler bölümünde Long Water, park bölümünde deSerpentine olarak bilinen bir gölü içine alır.Parkın Marble Arch'a yakın kuzeydoğu köşesinde ise, çok eskiden beri sokak hatiplerinin serbest konuşma yeri olarak bilinen Speakers' Corner bulunur.

7. Tokyo, Ueno Park

7. Tokyo, Ueno Park

Tokyo’da bulunan Ueno Park1873 yılında açılmıştır. Ülkenin halka açık ilk şehir parkıdır. Batılı örnekler ile yerel unsurların bir birleşimi şeklinde ifade

edilen Ueno Park içerisinde bir çok müzede barındırır. Kiraz ağaçlarının açma zamanı park Dünya’nın birçok köşesinden ziyaretçi akınına uğrar.

İçeriğin Devamı Aşağıda

8. Meksiko, Chapultepec Parkı

8. Meksiko, Chapultepec Parkı

Chapultepec Latin Amerika'nın en büyük parkdır. Chapultepec tepesi etrafına kurulan parkın esas amacı Meksiko şehirinin içinde ekolojik bir alan yaratarak Meksiko'nun akciğerleri olmaktır. Park içerisinde kale ve bir kaç müze de barındırmaktadır.

9. San Francisco, Goldengate Parkı

9. San Francisco, Goldengate Parkı

Amerika Birleşik Devletleri’nin California Eyaleti’nde, San Francisco’da bulunan park yıllık 13 milyon ziyaretçisiyle Dünya üzerinde en çok ziyaret edilen parkların başında gelir. Dikdörtgen şeklinden dolayı çoğunlukla Central Park’la karşılaştırılır, boyut olarak ondan % 20 daha büyük bir alan kaplar. Parkın içinde bir çok bina ve bahçe bulunmaktadır.

10. Amsterdam, Vondelpark

10. Amsterdam, Vondelpark

Amsterdam'da 1865 ylında açılan Vondelpark'ı her yıl 10 milyon kişi ziyaret etmektedir. Amsterdam günlük hayatının vazgeçilmez bir parçasıdır. Ziyaretçiler, yürüyüş, bisiklet, güneşlenme, piknik gibi aktivitelerle sosyalleşme imkanı bulurlar. Park ayrıca Hollanda'ya nasıl geldikleri bilinmeyen yeşil papağanları ile de ünlüdür.

11. Paris, Bois de Boulogne

11. Paris, Bois de Boulogne

Paris'te 19 yy.'da İmparator Napolyon tarafından açılmıştır. Paris'in en büyük ikinci parkıdır. Park içinde bir kaç göl, bahçeler, iki hipodrom, hayvanat bahçesi, tenis kortları gibi bir çok tesis ve bina vardır, bu sebeple Paris halkının bir sebepten mutlaka uğradığı bir yerdir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

12. İstanbul, Gülhane Parkı

12. İstanbul, Gülhane Parkı

Gülhane Parkı, İstanbul'un Fatih ilçesinde yer alan tarihi bir parktır. Osmanlı İmparatorluğu döneminde Topkapı Sarayı'nın dış bahçesi olarak kullanılırken, 1912 yılında park haline getirilerek halkın ziyaretine açıldı. Park içinde müzeler, çeşitli heykeller ve Bizans döneminden kalma bir sütun bulunmaktadır.

Türk tarihinde önemli bir adım olarak kabul edilen Tanzimat Fermanı 1839 yılında burada okunmuştur.

Nazım Hikmet tarafından yazılan, daha sonra Cem Karaca tarafından seslendirilen Ceviz Ağacı adlı şiir, seslendiği kişinin ve polisin, Nazım'ın Gülhane Parkında bir ceviz ağacı olduğunun farkında olmamalarından dem vurmaktadır.

backpackingistanbul.com

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
21
15
10
7
3
3
1