Görüş Bildir
Haberler
Zaten Yeterince Şaşırtıcı Olan DNA Hakkında Birbirinden İlginç 10 Gerçek

Zaten Yeterince Şaşırtıcı Olan DNA Hakkında Birbirinden İlginç 10 Gerçek

Penny
15.12.2019 - 07:00

Sizce en şaşırtıcı olan hangisi?

Kaynak: https://brightside.me/wonder-curiosit...
İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Bazılarının brokoliden nefret etmesinin oldukça geçerli bir nedeni var.

Bilim insanları nihayet brokolinin bazı insanlar tarafından neden asla sevilmediğini buldular. Brassica cinsindeki sebzelerin (brokoli ve lahana gibi) feniltiyokarbamide (PTC) benzer kimyasallar içerdiği anlaşılmıştır. Bu kimyasal, kişinin genetik yatkınlığına ve tat alma tomurcuklarına bağlı olarak, bu sebzelerin tadının farklı şekilde algılanmasına sebep olabilir. Bu yüzden bazı insanlar için bu sebzeler tatsız veya acı olabilir.

2. Genlerimiz uzun yıllar yaşamanızı engelleyebilir.

2. Genlerimiz uzun yıllar yaşamanızı engelleyebilir.

Biyologlar, ne kadar yaşayabileceğimizin bir sınırı olduğuna inanıyor. Onlara göre insanlar dahil her türün önceden belirlenmiş bir ömrü vardır ve yaşam koşullarımızın ne kadar iyi olduğu önemli değil. Kaliteli tıbbi bakıma erişim ile birlikte sağlıklı bir yaşam tarzı sürmek yaşam süresini önemli ölçüde arttırabilirken, yaşlanmanın kendisi geri dönüşü olmayan DNA hasarına bağlı olabilir. En uzun süre yaşayan Jeanne Calment, 122 yaşında öldü.

3. Tek yumurta ikizleri aynı genetik koda sahip ama yine de çok farklı olabilirler.

Tek yumurta ikizleri, ilk başta aynı DNA'ya sahiptir, ancak rahimde ve daha sonra yaşamda, gelişimlerini etkileyebilecek başka faktörler de vardır. Örneğin, fetuslar farklı miktarlarda besin alabilir, böylece ikizler aynı genetik yapıya sahip olmalarına rağmen farklı boylarda olabilirler.

4. Yaratıcılığınız DNA'nızla alakalı olabilir.

4. Yaratıcılığınız DNA'nızla alakalı olabilir.

Bilim insanları yaratıcılığın, genler tarafından belirlenen belirli kişisel özelliklerle bağlantılı olabileceğini iddia ediyor. Sanata yatkın insanların benzer beyin fonksiyonlarına sahip olduğunu buldular. Bu insanlar ayrıca duygularını ve hislerini yansıtmada da daha iyi olabilirler.

5. İnsanlar birbirine çok benzer.

5. İnsanlar birbirine çok benzer.

Hepimiz'in DNA'sı yaklaşık %99.9 oranında aynı. Bu, genomumuzun birçok parçasının diğer hayvanlarla benzer işlevleri yerine getirmesi ile açıklanabilir. Kalan %0,1'lik kısım saç ve göz rengimiz gibi özelliklerimiz ile bazı hastalıklara olan genetik yatkınlığımızı belirler. Bu yüzden bizi eşsiz kılan, genomumuzun sadece küçük bir kısmı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Sıra dışı görünümlerin çoğuna genetik mutasyonlar neden olur.

6. Sıra dışı görünümlerin çoğuna genetik mutasyonlar neden olur.

Bazen hatalı çalışan genler, bir insanın görünüşünün normalden farklı olmasına sebep olabilir Vitiligo, gözlerdeki çoklu renkler ve albinizmin gibi durumların hepsi genetik mutasyonların sonucudur. Bu değişiklikler her zaman çok kötü değildir. Örneğin, Elizabeth Taylor muhteşem kirpikleri ile tanınır. İki sıra halinde çıkan kirpikler genetik bir mutasyonun sonucudur.

7. Aynı anda 2 DNA dizisine sahip olmak mümkündür.

7. Aynı anda 2 DNA dizisine sahip olmak mümkündür.

İki DNA dizisine sahip organizmalara, Yunan mitolojisinde, aynı anda bir aslan, bir keçi ve bir ejderhaya benzeyen yaratıklar anlamına gelen 'kimeralar' denir. Kimeralar, kemik iliği nakli sonrası veya fetal gelişim sırasında oluşabilir. İki Yüzlü Kedi Venüs, internet dünyasında bir kimera olarak kabul edilir, ancak gerçekten böyle olduğuna dair net bir kanıt yok. En azından bu canlının nasıl göründüğünü mükemmel bir şekilde gösteriyor!

8. DNA'mızda atalarımıza binlerce yıl önce bulaşan eski virüslerin kalıntıları var.

DNA'mız yaklaşık %5-8 oranında viral DNA'dan oluşur. Bu viral DNA'nın bir kısmı, çevreye uyum sağlamak veya kendisini virüslerden korumak amacıyla vücudumuz tarafından adapte edildi. Diğer kısımları ise, uzun zaman önce meydana gelen bir enfeksiyonun sonucudur.

9. DNA'mız birçok hayvan ve bitkiyle benzer.

Dünyadaki tüm canlı organizmaların genlerinde bazı benzerlikler vardır. Bilim insanları buna inanıyor, çünkü hepimizin ortak bir atadan evrim geçirdiğimizi düşünüyorlar. En net bulgu, şempanzelere genetik olarak %96 oranında benzer olduğumuz. Aynı zamanda kedilerle %90, ineklerle %80, meyve sinekleriyle yaklaşık %60 ve muzlarla %60 oranında benziyoruz.

10. Bir insanda hayatı boyunca milyonlarca genetik mutasyon meydana gelir.

srv.onedio.com

İnsan vücudundaki DNA ömrü boyunca en az 10.000 kez zarar görür. Vücudumuz bu hasarın sonuçlarının çoğunu çözebilir, ancak bazen yeterli olmayabilir. Hasar birikirse ve vücut bu hasarı onaramazsa, gen fonksiyonunu değiştirebilir ve kanser de dahil olmak üzere bazı hastalıklara neden olabilir. Bu mutasyonlar genellikle UV ışınları, kimyasallar, kirlilik ve virüsler gibi çevresel faktörler tarafından tetiklenir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
110
30
16
6
4
1
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?