Görüş Bildir
Haberler
Yunanistan'da Erken Seçim Sesleri

Yunanistan'da Erken Seçim Sesleri

Deniz Gök
16.07.2015 - 18:10 Son Güncelleme: 16.07.2015 - 18:13

Yunanistan Başbakanı Çipras ve İçişleri Bakanı Vuçis

İçeriğin Devamı Aşağıda

Yunanistan İçişleri Bakanı Vuçis, Yunanistan'ın bu yılın Eylül veya Ekim ayında erken seçime gidebileceğini söyledi.

Yunanistan İçişleri Bakanı Nikos Vuçis, Radikal Sol Koalisyon Partisi (SYRIZA) içinden bir grup milletvekilinin hükümetin meclise sunduğu 'kapsamlı reform paketi yasa tasarısına karşı oy kullanmaları nedeniyle bu yılın 'Eylül veya Kasım ayında erken seçime' gidilebileceğini söyledi.

Radikal Sol Koalisyon Partisi'nin (SYRİZA) radyosuna konuşan Vuçis, Yunanistan Parlamentosu, Euro Bölgesi liderlerinin, hükümete '86 milyar euroluk üçüncü kurtarma paketi' karşılığında ön koşul olarak talep ettiği kapsamlı reform paketi ile ilgili kanun tasarısının Yunanistan meclisinde kabul edilmesini değerlendirdi.

Vuçis, 'Bu yılın Eylül veya Ekim ayında erken seçimin olması büyük olasılık. Bu gelişmelere bağlı. Hükümet içinde, gelişmeler konusunda ve genel olarak da kapsamlı bir değerlendirme olacak. Erken seçime gitsek bile, kreditörlere verdiğimiz taahhütleri yerine getirmek ve onlarla anladığımız programları uygulanması için yetki arayacağız' ifadesini kullandı.

SYRİZA oylamada 39 fire verdi

SYRİZA oylamada 39 fire verdi

Yunanistan Parlamentosu, dün gece yarısından sonra yapılan oylamada, Euro Bölgesi liderlerinin, hükümete 'kurtarma paketi' için ön koşul olarak talep ettiği kapsamlı reform paketi ile ilgili kanun tasarısını hükümet ve muhalefet partilerinden 229 milletvekilinin 'evet' oyuyla kabul etmişti.

300 sandalyeli parlamentoda 299 milletvekilinin katıldığı oylamada, hükümet kanadından bazı milletvekilleriyle muhalefet partilerinden 64 milletvekili 'hayır' oyu kullanırken, 6 milletvekili ise çekimser kaldı. Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras'ın partisi SYRİZA kurtarma paketinin oylamasında toplamda 39 fire verdi. Eski maliye bakanı Yanis Varoufakis, Enerji Bakanı Panayiotis Lafazanis, Savunma Bakan Yardımdıcısı Kostas İsihos, Sağlık Bakan Yardımcısı Dimitris Stratulis başta olmak üzere SYRİZA'den 32 milletvekili hayır, altı milletvekili çekimser, bir milletvekili de oylamada bulunmadı. Önümüzdeki günlerde başbakan Çipras'ın kabine de değilşiklik yapması bekleniyor.

Yunanistan'a 7 milyar euroluk 'köprü' kredi

Yunanistan'a 7 milyar euroluk 'köprü' kredi

BBC Türkçe Servisi'nin haberine göre Euro Bölgesi Maliye Bakanları, Yunanistan'a 7 milyar euroluk 'köprü' kredi verilmesinde anlaştı. Söz konusu kredi onaylanırsa, Atina yönetiminin üçüncü kurtarma paketi ile ilgili süreç son bulana dek acil ihtiyaç duyduğu finansman sağlanmış olacak.

Kredinin kaynağı, AB'nin Avrupa Finansal İstikrar Mekanizması (EFSM) fonu.

AB'nin yürütme organı Avrupa Komisyonu'nun da bugün Yunanistan'a 'köprü' kredi verilmesine onay vermesi bekleniyor. Karar daha sonra cuma günü başlayacak AB Zirvesi'nde oylanacak.

Cuma günü Almanya Parlamentosu da Yunanistan'a yönelik kurtarma paketini oylayacak.

Yunanistan'ın kurtarma paketi karşılığında verdiği tahhütler arasında KDV'nin üst sınırının yüzde 23'e çıkarılması, Kurumlar Vergisi'nin yüzde 26'dan yüzde 29'a yükseltilmesi, lüks tüketim ürünlerinden alınan vergilerin artırılması ve emeklilik yaşının 67'ye yükseltilmesi de bulunuyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bankalar 20 Temmuz'da açılıyor

Bankalar 20 Temmuz'da açılıyor

Yunanistan'da, iki haftadan fazla süredir sermaye kontrolleri kapsamında kapalı tutulan bankaların 20 Temmuz'da açılacağı bildirildi.

Yunanistan resmi haber ajansı ANA-MPA'nın bankacılık kaynaklarına dayandırarak geçtiği habere göre, bankaların açılacak olmasına rağmen, para çekme makinelerinden 60 avroluk günlük para limiti devam edecek. Bununla birlikte 20 Temmuz'dan itibaren günlük para limitini kullanmayan banka müşterileri ertesi gün kullanabilecek. 

Acil Likidite Desteği 900 milyon avro artırıldı

Yunanistan, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) Acil Likidite Desteği'ni (ELA) sabit tutması ile ülkede finansal bir çöküş yaşanmaması için 29 Haziran'dan bu yana ticari bankaları kapalı tutarak sermaye kontrolleri uygulamaya başlamıştı. Bugün, Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi Frankfurt'ta gerçekleştirdiği basın toplantısında ECB'nin Yunan bankalarına sağlanan acil yardım fonunu (ELA) 900 milyon avro artırdığını açıkladı.

AA ve BBC Türkçe

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0