Görüş Bildir
Haberler
Yulafta Gluten Var Mı? Çölyak Hastaları Yulaf Tüketebilir Mi?

Yulafta Gluten Var Mı? Çölyak Hastaları Yulaf Tüketebilir Mi?

Müge Kakşi
05.10.2021 - 13:56

Günümüzde sık sık glutensiz beslenme, gluten hassasiyeti gibi cümleler duyuyoruz. Bu cümlelere neden olan bazı hastalıklar var. Bunlar çölyak, gluten duyarlılığı ve buğday alerjisi gibi çeşitli rahatsızlıklar. Bu rahatsızlıkların temel nedeni ise gluten içeren besinlerin tüketimi sonrasında ortaya çıkan belirtiler ve daha ağır hastalıklar. Bu durumdan dolayı birçok glutene karşı hassasiyet gösteren hastalığa sahip olanlar, özellikle çölyak hastaları hayatlarından glutenli besinleri çıkararak glutensiz bir hayata geçiş yapıyorlar. Glutensiz besinleri bilen kişilerin kafalarını karıştıran bir besin ise yulaf oluyor. Daha çok tahıl ürünlerinde bulunan glutenin yulafta bulunup bulunmadığı merak ediliyor. Peki, yulafta gluten var mı? Sorunun cevabını haberimizde sizler için derledik...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Glutensiz beslenmek birçok günlük tükettiğimiz besin gluten içerdiğinden zor gibi gözükse de aslında gluten içermeyen de birçok besin buluyor. Özellikle çölyak hastalarının müzdarip olduğu glüten içeren besinler bu hastalar tarafından tüketildiğinde vücutta birçok olumsuz belirtilere neden olabiliyor. Hatta glutenli beslenme devam ettikçe bu belirtiler yerini kötü hastalıklara bırakabiliyor. Bu gibi durumlarda çölyak hastalığı veya gluten duyarlılığından şüpheleniyorsanız en kısa sürede doktora giderek ilgili testler sonucunda çölyak olup olmadığınızı öğrenmelisiniz. Birçok çölyak hastası veya gluten duyarlılığına sahip kişiler gluten içeren besinleri hayatlarından çıkarırken yulafta takılı kalıyorlar. Yulafın gluten içerip içermediği internette araştırılıyor. Bizde bu sorunun cevabına haberimizin içeriğinde yer verdik...

Yulafta Gluten Var Mı?

Yulafta Gluten Var Mı?

Yulafta gluten var mı sorusuna cevap olarak hem hayır hem de evet diyebiliriz. Çünkü saf yulafta gluten yoktur evet ama dışarıdan marketlerden alınan yulaflarda gluten olma ihtimali yüksektir. Çünkü yulaf fabrikalarda diğer tahıllarla bir araya gelmiş veya tarlada diğer tahıllarla bir araya gelmişse gluten bulaşması olabiliyor. Bu gibi durumlardan dolayı birçok paketli veya işlenmiş yulafta gluten olma ihtimali olabiliyor. 

Fakat yulaf içermediğine dair sertifikaya sahip yulaf ürünlerini tüketmenizde bir sakınca yoktur. Sertifikalı yulaflar diğer tahıllarla temas etmemiş yulaflardan oluşmaktadır ve gluten içerip içermediğine dair testleri yapılmaktadır. Bu yüzden yulaf içermediğine dair sertifikalı yulaf ürünlerini gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz.

Çöyak hastalarının yulaf tüketip tüketemediğine gelince ise bu durumda da yine hastanın yulafı kaldırıp kaldıramadığına göre değişmektedir. Yani bazı çölyak hastalarında yulaf tüketimi sonrasında gluten tüketimi sonrasında olduğu gibi şişkinlik vs gibi belirtiler ortaya çıkabiliyor. Bu da bağırsakların yulafı gluten olarak algılamasından dolayı oluşmaktadır. Bu durumda kimi insanın bünyesi yulaf yediğinde glutenle aynı etkiyi gösterebilmektedir. Bu gibi durumlarda kendinizi test ederek herhangi bir belirti vermiyorsanız yulaf tüketmenizde bir sakınca yoktur fakat glutendeki gibi belirtiler veriyorsanız yulaf tüketmeniz doğru değildir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın