Görüş Bildir
Haberler
Yüklü Miktarda Asbest Barındıran Nükleer Uçak Gemisi Eylül Ayında Türkiye'de Olacak!

Yüklü Miktarda Asbest Barındıran Nükleer Uçak Gemisi Eylül Ayında Türkiye'de Olacak!

Brezliya'dan hareket ederek Türkiye'ye gelmesi planlanan Nae Sao Paulo gemisi 5 Ağustos'ta yola çıktı. Yüklü miktarda asbest barındıran geminin söküm işlemleri için Türkiye'ye gelmesi İzmir Büyükşehir Belediyesi ve birçok STK tarafından kabul edilmezken, geminin Türkiye'ye gelmesi hakkındaki süreç devam ediyor. İşte Asbestli gemi hakkındaki tüm detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda

5 Ağustos tarihinde Brezilya'dan ayrılan ve içerisinde yüklü miktarda asbest bulunduran Nae Sao Paulo nükleer uçak gemisi Türkiye'ye gelmek için yola çıktı. Eylül ayında İzmir-Aliağa'ya gelmesi beklenen gemi oldukça merak konusu.

Asbest Nedir?

Asbest Nedir?

Sözlük anlamı 'Bir silikat olan tremolitin değişmesinden oluşan, kırılmadan bükülebilen, ipek görünümünde lifli, ateşe dayanıklı bir mineral.' olarak tanımlanan asbest aslında düşünülenden farklı zararlara da sahip, Asbest akciğer zarları arasında su toplanması, akciğer zarında kalınlaşmanın meydana gelmesi ve akciğer yapısında doku tahribatına, bunun yanı sıra akciğer kanseri, gırtlak kanseri ve sindirim sisteminde kanser oluşumuna neden olur.

Eylül sonunda İzmir'de olacak!

Eylül sonunda İzmir'de olacak!

5 Ağustos tarihinde yola çıkan gemi, Eylül ayında Türkiye'ye varmış olacak. Yaklaşık olarak 900 ton asbest içeren geminin İzmir Aliağa'da sökümü yapılması planlanıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve birçok STK tarafından 'Türkiye'de söküm işlemi yapılmamalı' şeklinde itiraz edildiği belirtildi. 

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, 'Kararın iptali için gereken hukuki mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceğimizden kimse kuşkusu duymasın'  şeklinde bir açıklama yapmıştı.

Aliağa Çevre Platformu konu hakkında nöbet tutmaya başladı. 'Doğamız için nöbetteyiz' pankartları ile nöbet tuttuklarını dilegetiren ALÇEP üyeleri, 'zehirli gemi istemiyoruz' sloganları ile nöbetlerine devam ediyor.

Aliağa Çevre Platformu konu hakkında nöbet tutmaya başladı. 'Doğamız için nöbetteyiz' pankartları ile nöbet tuttuklarını dilegetiren ALÇEP  üyeleri, 'zehirli gemi istemiyoruz' sloganları ile nöbetlerine devam ediyor.

Bu esnada  Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği (GEMİSANDER),  'Nükleer Düzenleme Kurumu, gerekli incelemeleri yaptıktan sonra 25 Ekim 2022 tarihli verdiği görüş yazısı ile Sao Paulo gemisinin ülkemize getirilmesinde ve sökülmesinde radyolojik açıdan bir sakınca bulunmadığını değerlendirmiş olup, ilgili kurumlara bu görüşü yazılı olarak bildirmiştir. Sao Paulo gemisinin ülkemize varışı sonucunda yapılacak olan Radyasyon ve Atık Envanter incelemesi, geminin varışı öncesinde sunulmuş olan rapor ve analizlerin teyidi maksadıyla gerçekleşecek olup, gemi söküm tesislerine gelen tüm gemiler için geçerli olan ve Türkiye Cumhuriyeti Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı kontrolünde yapılan rutin bir uygulamadır' açıklamasında bulunmuştur.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
21
16
15
12
2
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Aliye Kocabaş

Abdestli gemi diye okuyan bir benmiyim? şayet bensem bu kadar vahim olduğumu bilmiyordum

Fırat B.

Yahu düzeltmisler galiba ama ben düzeltmis halini abdest olarak okudum.. 🙁

Mehmet Ali Usul

Nükleer bilmem ne kurumu 25 Ekim 2022 tarihli olur raporu mu vermiş. gelecek tarihli bir rapor. yoksa siz mi yanlış yazdınız onedio editörü.

.

Abdestli gemi nasıl olur diye bir süre düşündüm. 😬