Görüş Bildir
Haberler
Yolsuzlukta En Fazla Bozulan Ülke Türkiye

Yolsuzlukta En Fazla Bozulan Ülke Türkiye

adem kara
03.12.2014 - 11:00 Son Güncelleme: 03.12.2014 - 17:01
İçeriğin Devamı Aşağıda

17 ve 25 Aralık operasyonları, Türkiye’deki yolsuzluk algısına da yansıdı. Uluslararası Şeffaflık Örgütü’ne (Transparency International) göre bu yıl yolsuzlukta en fazla gerileyen ülke Türkiye.

2014 Yolsuzluk Algıları Endeksi’nde Türkiye’nin puanı geçen yıla göre beş puan azalarak 45 puana indi. Bu nedenle Türkiye en fazla bozulma görülen ülke olarak değerlendirildi. Bu skorla Türkiye 175 ülke arasında 64’üncü olabilldi.

Örgütün kullandığı ölçekte en temiz ülke 100 sayısıyla ifade ediliyor; yolsuzluk algısı arttıkça rakam sıfıra doğru geriliyor.

TI, yolsuzluğun gizlilik içinde yapılmasından dolayı gerçek düzeyi belirlemek yerine yolsuzluk algısını ölçüyor ve bulgularını yıllık raporlarıyla açıklıyor.

TÜSİAD da geçen ay yayınladığı ankette de Türkiye’de yolsuzluk algısının arttığına işaret etmiş, TÜSİAD Başkanı Haluk Dinçer, “Sonuç büyük ölçüde beklediğimiz gibi oldu. Anket bize bir kez daha teyit etti, Türkiye’de yolsuzluk var ve yolsuzluk algısı artma eğiliminde” demişti. Dinçer, bu artışta ‘siyasi rant veya kişisel çıkar için kamu kaynaklarını kötüye kullanan bazı siyasetçiler’ in sorumluluğuna işaret etmişti.

Türkiye’den sonra Çin de dört puan düşüşle 36 puana geriledi.

TI Başkanı Jose Ugaz, “Büyük ekonomilerdeki geniş çaplı yolsuzluklar sadece en yoksul kesimin temel insan haklarını ihlal etmekle kalmıyor aynı zamanda yönetişim sorunları ve istikrarsızlık yaratıyor” dedi.

Ugaz, yolsuzluların ekonomik büyümeye zarar verdiğini ve en yüksek düzeydeki kamu görevlilerinin bile yetkilerini kötüye kullanarak kamu parasını zimmetlerine geçirmelerinin, rüşveti sona erdirme çabalarını zayıflattığını söyledi.

Endekste en temiz ülke konumunda, geçen yıldan bir puan yükselerek 92’ye çıkan Danimarka bulunuyor. Yeni Zelanda, Finlandiya, İsveç ve Norveç ilk beş içinde.

Avrupa’nın en yüksek rüşvet algısı 26 puanla Ukrayna’da AB üyesi ülkeler arasında en kötü durum ise 43’er puanla Yunanistan ve Romanya.

175 ülkenin üçte birinden fazyası, 50’nin altında puan aldı.

Listenin dibinde pek değişiklik yok: Somali, Kuzey Kore, Sudan, Afganistan and Güney Sudan.

Diken

Kaynak: http://www.diken.com.tr/beklenen-son-...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
0
0
0
0
0