Görüş Bildir
Haberler
Yiğit Kulabaş Yazio: 9 Başlıkta İşin Geleceği

etiket Yiğit Kulabaş Yazio: 9 Başlıkta İşin Geleceği

Dr. Yiğit Kulabaş
22.09.2020 - 11:43 Son Güncelleme: 27.09.2020 - 21:50

Dede ve nineleriniz ilk girdikleri kurumdan emekli oldu; ömürleri tek bir şirkette geçti. Anne babalarınızla birlikte şirketler çeşitlendi, kariyerin tanımı yeni baştan yazıldı. Ortalama beş-altı şirkette çalıştılar. Seni bekleyen yakın gelecekte ise düzen tamamen değişeceğe benziyor. Sen büyük ihtimalle aynı anda beş-altı şirkette birden çalışacaksın. Yanlış okumadın, aynı anda beş-altı şirket… 

Haydi gel, işin geleceğine uzanalım. 9 başlıkta seni nasıl bir iş hayatı beklediğini birlikte inceleyelim.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Yeni düzen

1. Yeni düzen

2027 yılı itibariyle bağımsız çalışan kişi sayısının şirketlerde maaşlı çalışan sayısını geçmesi bekleniyor. Büyük ihtimalle sen de büyük bir şirkette sabah sekiz, akşam beş çalışmak yerine esnek çalışma düzenini seçeceksin. Günün bir kısmını A şirketi için, bir kısmını B şirketi için çalışarak geçireceksin. Bugün free-lance çalışan, bu kurguya alışık milyonlarca insan var. Yeni norm bağımsız çalışma üzerine olacak. Şirketlerde daha az kişi istihdam edilecek. Kadroluların ana görevi senin gibi esnek çalışan iş gücünü koordine etmek olacak.

2. Yeni zihniyet

Ezber bozan düşünürlerden Nasser Taleb en zararlı üç bağımlılığı şu şekilde sıralıyor: “Eroin, karbonhidrat ve maaş.” Bu cümle sana gamsız kraliçenin “ekmek bulamıyorsanız, pasta yiyin” sözünü hatırlatabilir. Gelir düzeyi iyi olan bir kişinin böyle cümleler kurması kolay… Ama haydi gel yine de “Uyuşturucu ve karbonhidratı anladık da maaşın nesi zararlı olabilir?” sorusunu soralım; cümlenin anlamına birlikte bakalım. Düzenli gelir, bizim kuşak için o kadar önemli ki hayallerimizin, tutkularımızın ve iç huzurumuzun önüne geçebiliyor. Çalıştığı yerde mutsuz olmasına rağmen düzenli gelirden vaz geçemeyen, hayallerini erteleyen, hatta sağlığını tehlikeye atan pek çok tanıdığım var. Oysa hayallerinin, tutkunun, iç huzurunun ve bağımsızlığın senin için ne kadar önemli biliyorum. Bizim kuşak, seni, yeni zihniyeti ve yeni düzeni kabullenmekte zorlanacak. Bir yerde tutunamadığına hüküm verip hayıflanacağız. Oysa sen oyunun kurallarını bilerek hareket edersen; düzenli olmasa da iyi bir gelir elde edeceksin.

3. Yeni mikro şirketler – GIG ekonomisi

Tekil bireylerden oluşan milyonlarca şirketin ortaya çıkması ve bu bireylerin bir yandan bağımsız, bir yandan da dev bir ağ halinde çalışması bekleniyor. Bu önemli gelişme GIG ekonomisi olarak da adlandırılıyor. Büyük ihtimalle senin de böyle tek kişilik dev bir şirketin olacak. İçine hayallerini, yeteneklerini, tutkunu sığdıracaksın. Düzenli hizmet verdiğin şirketlere fatura keseceksin.

4. Yeni kariyer – Yeni meslekler

ABD Çalışma Bakanlığının yaptığı bir çalışmaya göre bugün okul çağında olanların yüzde 65’i henüz var olmayan mesleklere sahip olacaklar. Değişim bundan sonra hiç bu kadar yavaş olmayacak. Yeni kariyer, meslekler arası geçişleri de beraberinde getirecek. Sürekli öğrenen, keşfeden bir zihniyete sahip olman gerekecek. Mevcut eğitim sisteminin, üniversitelerin bu değişime ayak uydurabilmesi zor görünüyor. O yüzden, ana işlerinden biri kariyerini planlamak, dönüştürmek olacak.

5. Yeni eğitim - Yeni gelişim

Tüm dünyada yüksek eğitime yapılan yatırımın geri dönüşü üzerine yoğun tartışmalar sürüyor. Eğitim, öğrenim ve gelişim konusunda beklentiler, oyuncular ve denge hızla değişiyor. Ömür boyu gelişimin daha da önem kazanacağı, kişisel öğrenme programlarının vazgeçilmez olacağı bir döneme doğru gidiyoruz. Bağımsız ya da maaşlı çalışmak fark etmez; her halükârda “öğrenmeyi” öğrenmen ve hayatın keyifli bir parçası haline getirmen şart.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Yeni rekabet

Birey ekonomisinde farklı bir rekabet seni bekliyor. Mücadeleyi diğer bireylere ve robotlara karşı vereceksin. Başarı için güncel kalmak, markalaşmak, farklılaşmak, çeviklik, erişilir olmak ve iletişim önem kazanacak. Bugün sosyal mecralarda kazandığın kaslar, yarının iş dünyasında işe yarayacak.

7. Yeni yetenekler

İnsani ve sosyal alanlarda daha da gelişmen gerekecek. Dili etkin kullanmaktan aktif dinlemeye, ego yönetiminden paylaşmaya, anda kalabilmekten odaklanabilmeye kadar pek çok temel yetenek değer kazanacak. Yarış atı kültürüne göre yetiştirildiysen kapsamlı bir dönüşümden geçmeye şimdiden hazırlanmalısın.

8. Yeni aidiyet

8. Yeni aidiyet

Aidiyet, Maslow’un ihtiyaçlar piramidinde üçüncü katmanda yer alıyor. Şirketler bugüne kadar aidiyet için önemli bir kale oldu. Bugün, şirketler aidiyeti sağlamak için çalışanlarına eğitimden eğlenceye, sosyalleşmeye kadar farklı imkanlar sunuyor. Büyük şirketlerde çalışmanın en keyifli bölümü de burası zaten. Büyük bir şirket yerine kendi mikro şirketinde çalışırsan şayet, bu ihtiyacı büyük yetenek ağlarının parçası olarak kapatacaksın. Birlikte hareket edeceksiniz. Aynen şairin dediği gibi: “Bir ağaç gibi tek ve hür ve bir orman gibi kardeşçesine…”

9. Yeni kurgular

Yetenek eşleştirme konusunda pazaryerleri ve platformlar çeşitlenecek ve popülerleşecek. Küresel ve yerel ağlara dahil olmak, dünya vatandaşı olabilmek, ortak projelere imza atmak, referanslar oluşturmak önem kazanacak. Bu pazaryerlerini ve platformları ne kadar erken keşfeder ve tanırsan senin için o kadar iyi.

Yarına Hazır Mısın? 

Evet, yarının iş dünyası bugünden çok farklı olacak. Oyunun kuralları neredeyse temelli değişecek.  

Bu 9 başlık üzerine önümüzdeki haftalarda daha da derinleşeceğiz. Takipte kal ;) 

Geleceğe hazır olman, ezberlerini bozman, inandığın doğruların peşinde koşman dileğiyle… 

TwitterLinkedIn

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
17
2
1
1
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın