Görüş Bildir
Haberler
Mağara Dalışı Hakkında Her Şey: Yeryüzünün Derinliklerini Keşfedebileceğiniz Adrenalin Dolu Bir Spor

Mağara Dalışı Hakkında Her Şey: Yeryüzünün Derinliklerini Keşfedebileceğiniz Adrenalin Dolu Bir Spor

Özge Tepe
03.04.2023 - 23:02

Macera tutkunlarının en sevdiği ekstrem sporlardan biri mağara dalıcılığı. Kuru ve ıslak mağaracılık olmak üzere ikiye ayrılan mağara dalışı, dünyaya farklı bir açıdan bakabilme imkanını beraberinde getiriyor. Adrenalin dolu bu aktivite, tehlikeli olsa da meraklısı çok. Türkiye'de de dalışa uygun çok sayıda mağara bulunuyor. 

Bu içeriğimizde mağara dalışı hakkında bilgi edinebilir; Türkiye'deki en iyi mağara dalışı noktalarını öğrenebilirsiniz.

İşte mağara dalışı rehberi:

İçeriğin Devamı Aşağıda

Mağara Dalışı Nedir?

Mağara Dalışı Nedir?

Yeraltı sularının ve su altı ve deniz altı mağaralarının incelenmesi ve araştırılmasında çok önemli bir araç olan mağara dalışı, ülkemizde de çok sık yapılan ve rastlanan ekstrem bir spordur. Mağara dalıcılığı ile dünyanın uzak geçmişine dair bilgiler edinilebilir. 

Bu spor, kuru mağaracılık ve ıslak mağaracılık olmak üzere ikiye ayrılır. Kuru mağaracılık, yer üstündeki mağaraların incelenmesine dayalıdır. Islak mağaracılıkta ise su altı ve deniz altındaki mağaralarda dalış yapılır ve incelemeler yapılır.

Su altı mağaracılığı olan ıslak mağaracılık, kuru mağaracılığa göre çok daha fazla ekipman gerektirir. Bunun nedeni ise ıslak mağaracılığın daha zor şartlar altında yapılmasıdır. Özellikle su altı mağaracılık için yeterli bilgi, beceri ve eğitime sahip olmak oldukça önemlidir.

Mağara dalıcılığı, açık sulardaki dalışlara göre çok daha farklıdır. Dalış biçimleri arasında mağara dalıcılığı, en teknik ve tehlikeli olanlardan biridir. Bundan dolayı özel ve ayrı eğitimler gerektirmektedir.

Kimler Mağara Dalışı Yapabilir?

Kimler Mağara Dalışı Yapabilir?

Mağara dalışını ilgi duyan herkes yapabilir ancak direkt olarak yapılabilen bir spor değildir. Öncesinde uygun ve sertifikalı mağara dalışı eğitmenlerinden eğitim almak gerekir. 

Mağara dalışı, denizde dalış yapmanın çok ötesinde bir spor olduğundan burada sporcuları pek çok tehlike bekleyebilir. Karanlık ve bulanık sularda dalmak, görüş açısını kimi durumlarda sıfırlar. Tüm bu nedenlerden dolayı detaylı eğitimlerden geçmek son derece önemli.

Dalış eğitimleri dünya genelinde sınırlı bir noktada veriliyor. Bu aşamada adaylar, ilk yardım, kovuk dalışı, bulanık suda hareket etme gibi konularda eğitimden geçiriliyor. Süreç boyunca uygulamalı eğitimler de alınıyor. Eğitimi başarıyla geçtikten sonra ise mağara dalışı sporu profesyonel olarak yapılabiliyor.

Mağara dalışı teknik bir disiplin olduğundan bu aşamada bazı kurallara uymak önemli. Örneğin, dalış sırasında derinlik limitinin 42 metre olması, ip kullanımında 1/3 kuralına uyulması bazı kurallar arasında. Bu kurallara uyduğunuz takdirde başarılı bir dalış gerçekleştirebilirsiniz.

Mağara Dalışı Ekipmanları

Mağara Dalışı Ekipmanları

Mağara dalışı için ve özellikle ıslak mağaracılık için pek çok ekipmana ihtiyaç duyulur. Herhangi bir tehlike anına müdahale edebilmek için dalış ekipmanlarını yanınızda bulundurmanız önemlidir.

Mağara dalışı için en önemli ekipmanlardan bazıları şunlardır:

  • İp

  • Su altı feneri

  • Ekstra oksijen tüpleri

Bunun dışında mağara dalışı için gerekli birçok ekipman bulunabilir. Ekipman eksikliklerini tamamlayıp gerekli eğitimleri alarak mağara dalışı yapabilirsiniz.

Türkiye'de Mağara Dalışı İçin En İyi Yerler

Türkiye'de Mağara Dalışı İçin En İyi Yerler

Türkiye'de mağara dalışı için uygun birçok yer var. Farklı özellikleri ile dikkat çeken bu mağaralarda bu eşsiz adrenalin dolu sporun keyfini çıkarabilirsiniz. 

Türkiye'de mağara dalışı için tercih edebileceğiniz yerlerden bazıları şu şekilde:

Suluin Mağarası - Antalya

Suluin Mağarası - Antalya

Antalya'daki Suluin Mağarası, sınırlarının henüz bilinmemesi nedeniyle dalış yapanların en çok ilgi duyduğu mağaralardan biri. Finike – Kaş yolu üzerindeki Suluin Mağarası, derinlere inildiğinde de içeri gün ışığını sızdırıyor. Bu sayede görüş açısı korunabiliyor.

Derinliğinin sınırlarının bilinmemesi nedeniyle daha çok profesyoneller tarafından tercih ediliyor. Aynı zamanda buraya dalarken özel izinler de almak gerekli. Buranın gizemli bir yönü de var. 27 Ağustos 1995'de mağaranın gizemli derinliğini tespit etmek isteyen bir ekipten 122 metreye indikten sonra haber alınamamış.

Türk dalışçılar da mağara içerisinde buranın önceden kuru olduğunu düşündüren seramik ve kemik kalıntılarına rastlamış. Birçok yönüyle ilgi uyandıran Suluin Mağarasını profesyonel dalışlarınız için tercih edebilirsiniz.

Adres: Finike Demre Karayolu, üzeri, 07740 Finike/Antalya

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Küre Dağları Mağaraları - Kastamonu

Küre Dağları Mağaraları - Kastamonu

Küre Dağları, Türkiye'nin ekstrem spor cenneti. Burada yüzden fazla yeraltı mağarası var. 250 metre derinliğe sahip Ilgarini, Küre Dağları mağaraları arasında en derin olanı. Eşekçukur, Ejder, Mantar, Topmeydanı ve Mencilis de dahil olmak üzere Küre Dağlarındaki tüm mağaralar, mağara dalışı sevenlerin tercihlerinden.

Altınbeşik Mağarası - Antalya

Altınbeşik Mağarası - Antalya

Antalya'daki Altınbeşik Mağarası da mağara dalışı için en uygun noktalardan biri. İbradı ilçesindeki bu mağara, ülkemizdeki tek ve ilk mağara milli parkı olma özelliğine sahip. Bu yönüyle de büyük ilgi çekiyor.

Mağaraya giriş 200 metrelik bir yeraltı gölünden botla ilerleyerek gerçekleştiriliyor. Buranın bir bölümü fosilleşmiş. Aynı zamanda mağara iki katlı ve hepsi henüz tam olarak araştırılmamış.

Renkli travertenlerle birlikte şelalelerin de yer aldığı Altınbeşik Mağarası, Antalya'daki dalışınız için en iyi seçimler arasında.

Adres: Ürünlü, Antalya,İbradi ilçesi, 07680 İbradı/Antalya

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

Sıçan Adası - Antalya

Sıçan Adası - Antalya

Akdeniz Bölgesi ve özellikle Antalya bölümü mağara dalışı için en uygun yerlerden. Buradaki bir diğer nokta ise Sıçan Adası. Sıçan Adasında irili ufaklı birçok mağara bulunuyor. Hem amatör hem de profesyonel seviyeye hitap eden mağaraların bulunması burayı cazip kılıyor.

Adanın doğu tarafı, dalış için en çok tercih edilen noktalardan. Siz de seviyenize uygun şekilde bu adadaki sayısız noktada dalış yapabilirsiniz.

Adres: 07130 Konyaaltı/Antalya

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
10
5
5
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın