Görüş Bildir
Haberler
Yapay Zekânın Hizmet Sektöründeki Dönüştürücü Etkisinin En Somut Örneği: Pubinno

etiket Yapay Zekânın Hizmet Sektöründeki Dönüştürücü Etkisinin En Somut Örneği: Pubinno

Savaş Önemli
11.11.2022 - 11:36 Son Güncelleme: 12.11.2022 - 21:58

Pandemi sürecinden en çok etkilenen sektörlerin başında gelen yeme-içme sektörü, dünyanın her yerinde insanların sosyal hayatlarının merkezi ve en önemli aracıyken, bu dönemde uzun süre kafe, bar ve restoran gibi işletmelerin kapatılması, toplumsal hayatın önemli ve dönüştürücü bir süreçten geçtiğinin en büyük göstergesi oldu. Kapanan mekanlar, işten çıkarılan binlerce insan, eğlencenin durmasıyla sessizliğe gömülen şehirler, tüm bunları maddi ve manevi sektörün tüm paydaşlarını derinden etkiledi.

Bununla birlikte eğlence mekanlarının tekrar açıldığı salgın sonrası sürece Türkiye hızlı adapte oldu. Barlar, kafeler ve restoranlar kısa süre içerisinde toparlanarak eskisinden de kalabalık bir şekilde hizmet vermeye başladı. Görünürde söz konusu olan bu eskiye dönüş aslında kendi içinde pandemiden kalma bazı alışkanlıkları da içine alan yeni bir düzenin de inşa edilmesinin başlangıcı oldu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Yeme-içme sektöründe oyunun kuralını artık teknoloji belirliyor.

Yeme-içme sektöründe oyunun kuralını artık teknoloji belirliyor.

Yeni düzende oyunun kuralını değiştiren ise teknoloji oldu. Tüm sektörlerde yaşanan dijitalleşmeden yeme-içme sektörü de fazlasıyla nasibini aldı. Örneğin restoranlarda menüler kalktı ve yerini QR kodlar aldı. Ürünlerin tedariğinden sunumuna her adımda yenilikçi araçlar daha fazla öne çıkmaya başladı. Robotlar AVM’lerin yemek katlarındaki yerlerini aldılar. Dahası salgın sürecinde erişiminde sorun yaşadığımız her şeyin kıymetini daha fazla bilir olduk ve bu noktada da teknoloji yine anahtar sektör olarak sürecin merkezinde yer aldı. 

Akıllı musluk sistemleri ile hijyenik ve sürdürülebilir çözümler üretiyor.

Bununla birlikte pandemi ve sonrası süreçte tüm dünyada dijital, hijyen, kalite ve sürdürülebilirlik konularında inovasyon sunan girişimlerin yükselişine şahitlik ettik. Bu girişimlerden biri de Türkiye’den çıkan ve şu anda merkezi San Fransisco’da olan Pubinno. Pubinno, yeme içme-sektöründe yaşanan büyük daralmaya rağmen pandemide yüzde 400 büyüyerek aslında inovasyonun her koşulda ne kadar önemli olduğunu gösteren yenilikçi bir şirket. 

Yapay zekâ tabanlı ve robotik teknolojiye sahip akıllı musluk sistemleri ile yeme-içme sektörüne hijyenik ve sürdürülebilir çözümler üreten Pubinno hem tüketici alışkanlıklarını hem de içecek kalitesini anlık olarak takip ederek işletmelere tasarruf etme imkanı sağlıyor. Girişim, işletme sahiplerine ve içecek sektöründe yer alan tüm paydaşlara gerçek zamanlı veri bildirimi sağlayarak, yeme-içme sektöründe olup bitenlere ve değişen tüketici davranışlarına dair gösterge paneline anlık olarak gelen parametreleri, regresyon ve korelasyon analizleriyle oldukça geniş yelpazede içgörü ve deneyim sunuyor.

Arkadaş evinden Silikon Vadisi’ne uzanan bir hikâye...

Arkadaş evinden Silikon Vadisi’ne uzanan bir hikâye...

Can Algül ve Necdet Alpmen tarafından kurulan Pubinno’nun girişim yolculuğunun başlangıcı Kasım 2014’e uzanıyor. Bir arkadaş ofisinde başlayan hikâye, ortaklardan Necdet’in Kuştepe’deki evinin salonunu taşınıyor. Ağustos 2015’te ilk ürün olan BeerPoint’i çıkararak ve Çeşme’nin önemli plajlarına konumlandıran Pubinno Kurucularının, bu ürünle birlikte ana problemin insanların biraya ulaşması olmadığını; kaliteli biraya ulaşmak olduğunu fark etmeleri ile ise asıl hikâye başlıyor. 

Şubat 2016’da ilk “tap” olan ürün Smart Tap I (Taptronics)’ın Mobile World Congress’de beta lansmanı yapıldı. Heineken ile de demo yapıldıktan sonra, 2016 Mayıs ayında Silikon Vadisi’nin en önemli B2B hızlandırma programı Alchemist’ten yatırım aldı ve Pubinno, Inc. kuruldu. Genel merkez ise ABD oldu. 2019’da ise Smart Tap II’ler seri üretimden çıktı.

Normalde donanım işi yapanlar için ölüm vadisi denen bu seri üretim, Pubinno için kolay oldu. Çünkü Karel, Pubinno’nun hem yatırımcısı hem de üreticisi. Kasım 2019’da dünyanın en önemli içecek inovasyon fuarı Braubeviale’de Almanya’da Smart Tap II’in lansmanı yapıldı. Birkaç ay sonra pandemi olmasına ve tüm barların kapanmasına rağmen Pubinno, beş farklı ülkeye Smart Tapleri sattı ve operasyonları başlattı.  2021 Haziran’ında dünyanın ilk tamamen otomatik bira hattı temizleme cihazı Smart Clean’in lansmanı yapıldı. 

Fıçı başına %20’ye varan verim artışı

Pubinno’nun sektöre sunduğu en önemli katkılardan bir diğeri su tasarrufu, diğer bir deyişle sürdürülebilirlik alanında. Sektör raporlarına göre ortalama fıçı başına %23’lülk bir zayiat var. Pubinno teknolojileri fıçı başına %20’ye varan verim artışı sağlıyor. SABMiller’in WWF ile birlikte gerçekleştirdiği sürdürülebilirlik raporuna göre 1 litre bira için tarladan bardağa kadar ortalama 102,5 litre su tüketiliyor. Özel patentli robotik teknolojiye sahip olan platform, fıçı başına %20'ye varan tasarruf sağlayabiliyor. Pubinno, bugüne kadar toplamda 40.000.000 pint’in üzerinde mükemmel bira servis ederken 500.000.000 litrenin üzerinde su tasarrufu gerçekleştirdi ve an itibarıyla günde 40 bin litre yani yaklaşık olarak 120 bin bardak bira servis ediyor.

Yapay zekâ destekli IoB teknolojisi ile Pubinno noktaları anlık olarak takip ediliyor.

Yapay zekâ destekli IoB teknolojisi ile Pubinno noktaları anlık olarak takip ediliyor.

Pubinno ürünlerinin kullanıldığı noktaları Pubinno’nun tüm kalite standartlarını sağlayan fıçı bira noktalarının konumlarını gösteren bir harita olan Pubinno Selections üzerinden görmek mümkün. Bu haritadaki her lokasyonda Pubinno Smart Tap var fakat tüm Pubinno noktaları haritada listelenmiyor. 

Pubinno yapay zekâ destekli IoB(Internet of Beer) teknolojisi ile Pubinno noktalarını anlık olarak 10’dan fazla parametre ile takip ediyor. Haritada yer almak için bira kalitesine dair anlık olarak takip edilen 10'dan fazla parametrenin uygun standartları sağlaması gerekiyor. Sadece bu kriterleri karşılayan işletmeler haritada yer alabiliyor.

Pubinno, biranın internetini kurmak için çıktığı bu yolculuğa biranın internetini tüm dünyaya yaymak için devam ediyor. Kanada, Kıbrıs, İspanya, Türkiye ve Japonya’da mükemmel birayı servis eden girişimin hedefinde olduğu pazarlarda derinleşme ve İngiltere pazarı var. 

Twitter

Linkedln

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
5
2
2
1
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
asdfghjklz

O dislike atan arkadaş yazının nesini beğenmedin acaba ?