Görüş Bildir
Haberler
20. Yüzyılı Sarsan 5 Kişinin Garip Buluşması

20. Yüzyılı Sarsan 5 Kişinin Garip Buluşması

Hikmeti Tabiyeci
06.04.2015 - 13:39 Son Güncelleme: 20.06.2015 - 15:40

Viyana'da 1913 Yılının Garip Gizemi

Bundan bir yüzyıl önce, 20. Yüzyıla damga vuran beş genç insan birbirlerinden habersiz, Viyana’da bir araya geldi: Adolf Hitler, Lev Troçki, Josip Tito, Sigmund Freud ve Josef Stalin...

Kaynak: http://www.bbc.com/news/magazine-2185...
İçeriğin Devamı Aşağıda

Krakow'dan Gelen Bir Kaçak

Krakow'dan Gelen Bir Kaçak

Ocak 1913’te, Krakow’dan gelen bir trende, pasaportunda Stavros Papadopoulos ismi yazan bu beş adamdan biri Viyana’nın Kuzey Terminali’ne ayak bastı. Bu, köylü görünümlü ve bir köylü gibi bıyığı olan esmer tenli adamın elinde alelade tahta bir bavul vardı.

 “Bir masanın başında oturuyordum” diye yazmıştı; yıllar sonra, tanışmaya gelen o adamı, “ Kapı aniden bir vuruşla açıldı ve tanımadığım bir adam içeri girmişti”

 “Kısa... Zayıf... grimsi, kahverengi, çiçekbozuğu cildi olan o adamın gözlerinde dostluktan başka bir şey görememiştim.”

Bir Başka Kaçak; Bir Entelektüel...

Bir Başka Kaçak; Bir Entelektüel...

Yukarıdaki satırları yazan; ünlü, Rus entelektüeli ve Pravda Gazetesi’nin editörü Lev Troçki idi. Bahsettiği köylü görünümlü, bıyıklı ve çiçek bozuğu cildi olan Stavros Papadopoulos isimli adam ise  gerçekte arkadaşları tarafından Koba olarak bilinen Josef Stalin’di.

Troçki ve Stalin, 20. Yüzyıla yön veren ve 1913 yılında Viyana’da bulunmuş bir dizi adamdan sadece ikisiydi.

Berggasse'de Yazıhanesi Olan Adam

Berggasse'de Yazıhanesi Olan Adam

Troçki ve Stalin'in o yıl orada olmasının diğerlerinden görece farklı sebepleri vardı. Bu iki devrimci Viyana’da kaçak yaşıyordu. Fakat Sigmund Freud’un bu şehirde yerleşik bir hayatı vardı. Takipçileri tarafından insan zihninin sırlarını ortaya çıkaran büyük bir psikanalist olarak hatırlanan Freud, o yıl şehrin Berggasse denilen bölgesinde yaşıyor ve çalışıyordu.

Otomobil Fabrikasında Bir İşçi

Otomobil Fabrikasında Bir İşçi

Sonraları Yugoslavya’nın büyük lideri Mareşal Tito olarak ünlenen genç Josip Broz; o yıl Viyana’nın Güneyinde, Wiener Neustadt adlı bir kasabada, Daimler Otomobil Fabrikasında biraz para kazanmak ve güzel vakit geçirmek için çalışıyordu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Düşkünler Evinde Kalan Çakma Ressam

Düşkünler Evinde Kalan Çakma Ressam

Son olarak; Avusturya’nın Kuzey-Batısından gelen ve Viyana Akademisi’nde güzel sanatlar okumayı hayal eden fakat iki kere reddedilen Adolf Hitler de o yıl oradaydı. Danube yakınlarında, Meldermannstrasse’de bir düşkünler evinde kiracıydı.

Acaba?

Acaba?

Acaba bu beş adam o yıl Viyana sokaklarında karşılaşmış mıydı? Belki de aynı cafede defalarca oturup, birbirlerini tanımadan vakit geçirdiler. Viyana'da bir cafeye oturduğunuzda; bir köşede resim yapan, bir köşede siyaset konuşan, bir köşede şehrin tadını çıkaran bir çok insanı aynı mekanda görebilirsiniz. Viyana çok büyük bir, çok küçük şehirdir. Karşılaşmamaları mümkün değil.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
19
9
5
5
1
1
0