Görüş Bildir
Haberler
Ukrayna'da Meclis Önünde Çatışma: 1 Ölü, 100 Yaralı

Ukrayna'da Meclis Önünde Çatışma: 1 Ölü, 100 Yaralı

Batuhan
31.08.2015 - 15:12

Ukrayna Parlamentosu önünde, doğuda Rusya yanlısı isyancıların elindeki bölgelere daha fazla özerklik tanınmasını öngören reformların onaylandığı oturumdan sonra başlayan protestolarda bir asker öldü, çoğu polis memuru 100'den fazla kişi de yaralandı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko’nun önerdiği ademi merkeziyetçi anayasal düzenleme ilk okumada onaylandı. Haberi alan Sağ Sektör üyesi gruplar ve bir kısım muhalefet parlamento önüne gelerek içeri girmek istedi.

Polis şefi Aleksandr Tereşuk da çatışmalar nedeniyle 100 polisin yaralandığını söyledi. Ukrayna İçişleri Bakan Danışmanı Anton Geraşenko da daha önceki bir açıklamasında, parlamento binası önüne atılan bir bomba nedeniyle ciddi şekilde yaralanan Ulusal Muhafız askerleri olduğunu belirtmişti.

https://twitter.com/SHuijboom/status/638300962898075649

Ukrayna Ulusal Muhafız birliklerinden yapılan açıklamada da yaralanan askerlerden dördünün durumunun ağır olduğu bilgisi verildi. Ria Novosti muhabiri de çatışmalarda en az 10 protestocunun yaralandığını bildirdi.

Oturum öncesinde gerilim tırmandı

Devlet Başkanı Pyotr Poroşenko'nun önerdiği adem-i merkeziyetçilikle ilgili anayasal düzenlemelerin parlamentodaki ilk okumada onaylanması üzerine yüzlerce kişi Kiev'deki parlamento binası önünde toplandı. Olay yerinden bildiren Ria Novosti muhabiri, protestocuların parlamento binasına girmek istemesi üzerine polis güçlerinin kalabalığa biber gazıyla müdahale ettiğini aktardı.

Bu arada Ukraynalı aşırı sağcı Sağ Sektör örgütü üyelerinin de parlamento binası önünde polisle çatışmaya girdiği belirtildi. Ria Novosti haber ajansına göre polise sopalarla saldırdığı belirtilen örgüt üyeleri sis bombası da kullandı.

Sağ Sektör üyeleriyle polis arasında son olarak da Ukrayna'nın Mukaçevo kentinde şiddetli çatışmalar yaşanmıştı.

İçişleri Bakanı: 30 kişi gözaltında

Ukrayna İçişleri Bakanı Arsen Avakov kişisel Facebook hesabından yaptığı açıklamada, el bombası atan göstericinin de içinde olduğu 30 kişinin gözaltına alındığını açıkladı. Avakov, “İnceleme ve ceza kaçınılamaz. Yaklaşık 30 kişi gözaltında. Bu sayı daha da artacaktır. El bombası atan kişi yakalandı, aralarında büyük ölçüde yıkım yaratabilecek F1 tipinin de olduğu el bombaları da ele geçirildi” diye yazdı.

Avakov, parlamento binası önüne bomba atan kişilerin milliyetçi Svoboda Partisi destekçileri olduğunu da belirtti: ''Rada (parlamento) yakınlarında 90 kişi yaralandı. Aralarından bazılarının durumu ağır. Bu, Svoboda Partisi tişörtleri giymiş kişilerin attığı bombaların sonucu.''

İçişleri Bakanlığı ise, çatışmalarda yaralanan 10 polisin sağlık durumunun kritik olduğunu açıkladı. Açıklamada, yaralı polislerin kesin sayısı ise belirtilmedi.

Svoboda Partisi yetkilileri, parlamento binası önündeki çatışmaların sorumlusunun ülke yönetimi olduğunu ifade edip, İçişleri Bakanı Avakov'u istifaya çağırdı.

İçişleri Bakanı: 1 güvenlik görevlisi öldü

Ukrayna İçişleri Bakanlığı, çatışmalar sırasında kalbinden vurulan bir ulusal güvenlik muhafızının öldüğünü açıkladı. İçişleri Bakan Danışmanı Anton Geraşenko Facebook hesabından yaptığı açıklamada ölen askerin 25 yaşında olduğunu belirtti.

Poroşenko halka hitap edecek

Parlamento binası yakınlarında şiddet olayları devam ederken Devlet Başkanı Pyotr Poroşenko'nun çatışmalar nedeniyle bugün televizyonda bir konuşma yapacağı açıklandı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Ukrayna'da yönetimin merkeziyetçilikten uzaklaştırılıp, ülkenin doğu bölgelerine daha geniş özerklik verilmesi Ukraynalı tarafların şubatta imzaladığı Minsk Anlaşması'nın en önemli maddelerinden biriydi. Ancak Poroşenko'nun önerdiği anayasal düzenlemelerin içeriği henüz tam olarak açıklanmadı.

Sputnik Türkiye

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0