Görüş Bildir
Haberler
Türkiye'nin İlk Muggle Quidditch Takımı ODTÜ Hippogriffs'ten 5 Adımda Muggle Quidditch!

etiket Türkiye'nin İlk Muggle Quidditch Takımı ODTÜ Hippogriffs'ten 5 Adımda Muggle Quidditch!

Türkiye'de kurulan ilk muggle quidditch takımı ODTÜ Hippogriffs olarak üşenmedik, sizler için Muggle Quidditch'in nasıl oynandığını kısaca anlattığımız, pozisyonları ve topları da araya sıkıştırdığımız ufak bir galeri hazırladık, buyurunuz efendim.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Ne zaman oynamaya başladık?

1. Ne zaman oynamaya başladık?

Harry Potter evreninde 'muggle' diye tabir edilen bizler Muggle Quidditch'i ilk olarak 2005 senesinde ABD Vermont'ta oynamaya başladık.

2. Nasıl oynanır?

2. Nasıl oynanır?

Quidditch, karma cinsiyetli 7’şer kişilik iki takım arasında oynanır. Oyuncular, oyunda oldukları süre boyunca bacaklarının arasında süpürge tutmak zorundadırlar ve süpürgeden düşmeleri veya bludger ile vurulmaları durumunda, oyuna devam edebilmek için çemberlerine dokunup süpürgelerine tekrar binmek zorundadırlar.

3. Nedir bu karma cinsiyetli takımlar?

3. Nedir bu karma cinsiyetli takımlar?

Quidditch'in en güzel kısmı karma olarak oynanması. Bu sporda maç esnasında sahada bir cinsiyetten en fazla 4 oyuncu bulunabiliyor.

Cinsiyet dediysek, bu tamamıyla oyuncuların kendini hangi cinsiyette tanımladığı ile ilgili tabii.

Karma cinsiyet demişken, Bilkent Üniversitesi Quidditch Topluluğu'nun muhteşem afişini de şuraya bırakmayı uygun gördük: 'Quidditch'te bütün halkalar eşittir!'

4. Süpürge falan tamam, peki toplar nasıl oluyor?

Quidditch'te 3 çeşit top var. Fakat her topa her oyuncu maalesef ki dokunamıyor. Pozisyonları incelemeden önce buyurun topları ayrıntılı şekilde inceleyelim:

Quaffle

Quaffle

Saha içerisinde 1 tane Quaffle vardır.

Quaffle, sayı atmaya yarar ve rakip çemberlerden geçirildiğinde takıma 10 sayı kazandırır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bludger

Bludger

Oyun sırasında sahada 3 tane Bludger bulunur. 

Atılan bludgerlar rakibe değdiğinde, rakiplerini “süpürgeden düşürmüş” sayılır ve vurulan oyuncuyu çemberine geri dönmek zorunda bırakır. Vurulan oyuncu çemberine geri dönmeden oyuna dahil olamaz.

Snitch

Snitch

'Ya altın rengi olan top vardı uçuyordu falan hani, onu nası yapıyorsunuz?' dediğinizi duyar gibiyiz. İşte o top teknik olarak bir top değil de, 'snitch koşucusu' veya 'snitch hakemi' olarak adlandırılan, sapsarı giyinmiş bir insanın beline tutturulmuş bir çorabın içindeki tenis topu oluyor... 

Snitch oyuna 17. dakikada dahil olur ve 30 puan değerindedir. Yakalandığında eşitlik durumu söz konusu olmazsa maç biter.

5. Pozisyonlar nelerdir?

4 farklı pozisyon bulunan Quidditch’te: tutucu ve kovalayıcılar quaffle oyuncusu, vurucular bludger oyuncusu ve arayıcılar da snitch oyuncusu olarak adlandırılır.

Tutucu (Keeper)

Tutucu (Keeper)

Her takımda 1 keeper bulunur ve maç sırasında yeşil renkli kafa bandı takarlar. 

Quaffle oyuncusu olan tutucuların en önemli görevi takımının çemberlerini sayı yemekten kurtarmaktır. Hücum esnasında ise sayı atmaya çalışırlar.

Kovalayıcı (Chaser)

Kovalayıcı (Chaser)

Her takımda 3 tane kovalayıcı bulunur ve kovalayıcılar maç sırasında beyaz kafa bandı takarlar.

Kovalayıcılar da tutucular gibi quaffle oyuncularıdır ve amaçları hücum esnasında sayı atabilmek ve savunma sırasında karşı takımın quaffle oyuncularını engellemeye çalışmaktır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Vurucu (Beater)

Vurucu (Beater)

Her takımda 2 vurucu bulunur ve vurucular bludger oyuncusudur. Maç esnasında siyah renk kafa bandı takarlar. 

Vurucular ellerindeki bludger'lar ile rakip takım oyuncularını vurarak çemberlerine geri dönmelerini sağlarlar. Oyundaki en kritik pozisyonun vurucu pozisyonu olduğunu söylemek pek de yanlış olmaz, vurucu stratejisi çoğu zaman takımların kaderini belirleyen en önemli faktördür...

Arayıcı (Seeker)

Arayıcı (Seeker)

Arayıcılar oyuna 18’inci dakikada yani snitch koşucusundan 1 dakika sonra dahil olurlar ve maç esnasında sarı renk kafa bandı takarlar. Arayıcıların amacı rakip arayıcının Snitch’i yakalamasını engellemek, bir yandan da yakalamaya çalışmaktır.

BONUS: Bir de videosunu izleyelim, Muggle Quidditch Nedir?

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
413
266
86
70
10
8
8
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Ayna Efendi

kavga çıkarsa süpürgeler devreye girer

First Time Lord

Harikasınız ODTÜ!! 1981 yılında Ludo Bagman yüzünden İngiltere'ye karşı kaybetmiştik öcümüzü almanın zamanı geldi!

First Time Lord

Yakın zamanda oyuncularımızı bize tanıtacağınız bir içerik de bekliyoruz