Görüş Bildir
Haberler
Türkiye’nin İlk Ekolojik Gençlik Köyü Artvin, Avcala Yaylası’nda Kuruluyor

etiket Türkiye’nin İlk Ekolojik Gençlik Köyü Artvin, Avcala Yaylası’nda Kuruluyor

Ulaş
30.03.2016 - 20:58 Son Güncelleme: 31.03.2016 - 16:27

Ekoloji, spor ve gençlik alanlarında çalışmalar yürüyen Youthlympic ekibi tarafından ortaya atılan bu gençlik köyü; gençlerin kendini geliştirebileceği, yılın her anında gelip kalabileceği, kendi sebzesini meyvesini üretebileceği, projelerine odaklanabileceği, yeni projeler geliştirebileceği, farklı kültürden insanlarla tanışabileceği bir alan yaratmayı hedefliyor. Burası aynı zamanda Youthlympic’in hali hazırda yaptığı yaratıcı spor etkinliklerine de ev sahipliği yapacak.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Birçok gencin derdi olan “Üniversite sonrasında ne yapacağım?” problemine de cevap veriyor Avcala Gençlik Köyü.

Birçok gencin derdi olan “Üniversite sonrasında ne yapacağım?” problemine de cevap veriyor Avcala Gençlik Köyü.

“Burada her zaman yerimiz var” diyor. “Gelsin kendisini yetiştirsin, yapılan eğitimlere katılsın, projelerde yer alsın” diye de ekliyor. “Organik beslensin, tarla sürsün, kitap okusun, iş arasın, farklı iş alanları keşfetsin, kendi alanında kendini geliştirsin, gitarını alıp ateş yaksın…”

Artvin’de oluşturulması hedeflenen bu ekolojik köyün, bir sosyal işletme mantığı ile hareket edecek yapıya bürünmesi hedefleniyor. Kısa vadede herhangi bir turistik tesis amacı bulunmayın bu yer için Erasmus+ Gençlik Değişimi Programı altında projesi hazırlandı. İçerisinde dört ana bölgenin olacağı ekolojik, doğal, organik yöntemlerle kendini idame ettiren, genç odaklı olmasının yanında toplumun her kesimine açık, hem turistik tesis hem de bir gençlik merkezi hem de ulusal ve uluslararası tanınırlığı ve marka değeri olan, çevreye duyarlı, yenilenebilir enerjiyi benimseyen bir ekoköy oluşturulması hedefleniyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Gençler, ekolojik ve sürdürülebilir yaşam, doğada hayatta kalma eğitimleri verilip ve yaratıcı spor etkinlikleri gerçekleştirildikten sonra evlerin inşası için tasarım süresine başlayacak. Gençlik Köyü, tahta yük paletlerinin yaratıcı bir şekilde birleştirilmesinden ortaya çıkacak minimal evlere çeşitli nitelikler ve roller kazandırması ile kurulacak. Hazırlanacak olan 2 ev ve etrafında doğa dostu malzemelerle yapılacak peyzaj çalışması ile yaratıcı temsili bir “Gençlik Köyü” ortaya çıkarılması hedefleniyor. 

Toplamda 8 ülkeden 42 genç15-26 Haziran tarihleri arasında Avcala Yaylası’na gidecek ve Türkiye’nin ilk ekolojik gençlik köyünün temellerini atacak. Faaliyet tablolarını ise şöyle açıklıyorlar:

1. Ekoloji, sürdürülebilir doğal yaşam, doğada hayatta kalma, eko mimarlık, eko girişim, spor alanlarında hazırladığımız kapsamlı eğitim ve atölyeler yapacağız.

1. Ekoloji, sürdürülebilir doğal yaşam, doğada hayatta kalma, eko mimarlık, eko girişim, spor alanlarında hazırladığımız kapsamlı eğitim ve atölyeler yapacağız.

2. Bu alanlarla ilgili ekibimizin hazırladığı müthiş eğlenceli etkinlikler gerçekleştireceğiz. Orada gerçekleştireceğimiz tüm etkinlikleri proje sonunda bir kit haline getireceğiz. Daha sonra kendi projelerinizde kullanabileceksiniz.

3. Tüm bu tatlı etkinlikler devam ederken katılımcılara tahta yük paletleri ile nasıl evler inşa edebilecekleri üzerine sunumlar yapacağız. Bu sunumlar sonrasında katılımcılar 20’şer kişiden gruplara ayrılacak. Burada önemli iki unsur var, inşa edilecek olan evlerden biri “Gençlik Üniversitesi”, diğeri ise “Gençlik Merkezi” olacak. Evlere nitelik kazandırmamızın nedeni ise şu, katılımcılar inşa edecekleri evlerle ilgili gerçekçi etkinlikler geliştirecek ve bunu sunacaklar. Yani “Bir eko köyde Gençlik Merkezi olsa, burada acaba nasıl etkinlikler olur?” gibi. Tabii bu evlere doğadan toplayacakları malzemelerle tabela da yapacaklar. Yaylada Youth Center olsa fena olmaz değil mi?

4. Kendilerine vereceğimiz küçük tahtalarla inşa öncesi model tasarlayacaklar. Bu çalışma da bitince topluca inşa yapılacak olan tarlaya gidilecek ve iş güvenliği eğitimi sonrası inşaya başlanacak. Ortaya nasıl evler çıkacak biz de merak ediyoruz.

4. Kendilerine vereceğimiz küçük tahtalarla inşa öncesi model tasarlayacaklar. Bu çalışma da bitince topluca inşa yapılacak olan tarlaya gidilecek ve iş güvenliği eğitimi sonrası inşaya başlanacak. Ortaya nasıl evler çıkacak biz de merak ediyoruz.

5. Tabii ki, sadece evleri inşa etmekle kalmayacaklar. O evlerin peyzaj çalışmasını da yapacaklar. Tahta paletlerden oturaklar, sedirler,masalar olacak. Evlerin önünde tohum bahçesi olacak. Evlerin üstüne 8 ülkenin de bayrağını çizecekler. Tahta paletleri boyayacaklar. Demir variller üzerine “Youth Village” yazacaklar. Doğadan toplayacakları malzemelerle toprağın üzerine kocaman bir Youth Village yazısı yazacaklar ve dronelarla çekim yapacaklar.

6. Moss grafitiyi duydunuz mu? İşte son olarak da evlerin toprakla bir bütün olmasını sağlayacak olan moss grafiti devreye girecek. Herhangi bir yere moss graffiti yani yosun grafitisi yaptığın zaman ertesi gün ortalık yemyeşil oluyor. İnternetten araştırabilirsin.

7. Ve işte final. Her şey hazır olduktan sonra gençlik köyümüzün açılışını düzenleyeceğiz. Kırmızı kurdele? Elbette olacak. Açılışın olduğu gece kültürel gece de olacak. Yani tüm ülkeler kendi geleneksel yiyecek, içecek, elbise, tarih ve danslarını anlatıp gösterecek. Biz de Karadeniz’i tanıtacağız tabii, müthiş olacak.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Gençlik köyü çalışmalarından haberdar olmak ve bilgi almak için projenin resmi sitesi genclikkoyu.com 'dan ve sosyal medya hesapları - Twitter / Facebook - üzerinden iletişim sağlayabilirsiniz.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
406
165
8
4
4
3
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Hakan Köroğlu

Yurt dışında zaten pek çok ülkede vardı böyle şeyler Türkiye de olmaması zaten eksiklikti...

jubilation

İnşallah yapılır bir anca önce de gideriz. Artvin nasıl bir cennetsin öyle.

çocukluğumun geçtiği güzel yer umarım bu yaz geldiğimde o insanları görürüm