Görüş Bildir
Haberler
Türkiye'de Korona Testi Yaptırmak Zorlaşıyor: Sadece Hastalık Belirtileri Gösterenlere Yapılıyor

Türkiye'de Korona Testi Yaptırmak Zorlaşıyor: Sadece Hastalık Belirtileri Gösterenlere Yapılıyor

Türkiye'de halk sağlığı uzmanları, açılmayla birlikte vaka sayıları artarken test yaptırmanın güçleştiğini söylüyor. Sahadaki hekimler ve uzmanlar, sadece hastalık belirtisi gösterenlere test yapıldığına işaret ediyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Türkiye’de normalleşmeyle birlikte vaka sayıları yükselişe geçti. Özellikle yoğun bakım ve entübe hastalar ile virüsten ölenlerin sayısındaki artışlar dikkat çekiyor. 

DW Türkçe'den Emine Algan'ın haberine göre, bununla birlikte Sağlık Bakanlığı’nın uyguladığı test politikası da bir süredir sorgulanıyor. Epidemiyoloji uzmanları testlerin çoğaltılması ve kimlere test yapıldığının daha ayrıntılı açıklanmasını istiyor.

"Enfekte kişilere yakın temasta olanlara bile test yapılmıyor"

"Enfekte kişilere yakın temasta olanlara bile test yapılmıyor"

Bakanlık bir süre önce enfekte kişilerle teması olan herkese değil, sadece semptom gösterenlere test yapılacağını açıklamış, gelen tepkiler üzerine bundan vazgeçildiğini duyurmuştu. Ancak sahadaki hekimler, test yaptırmanın güçlüğüne dikkat çekiyor.

İstanbul’da büyük bir kamu hastanesinde görev yapan bir hekim “Boğaz sürüntüsü alınan herkese test yapılmıyor. Artık ‘Şüpheli temasım var’, ‘İşyerimde birinde Covid pozitif çıktı’ gibi başvurular test yapılması için yeterli değil. Test yaptırabilmeniz için hastalık belirtileri göstermeniz şart” diye konuşuyor.

Covid-19 servisinde çalışan ve ismini vermek istemeyen hekim, hastaneye başvurularda artış olduğunu, ancak enfekte kişilerle yakın temasta olduğunu söyleyenlere bile test yapamadıklarını anlatıyor.

"Test yapmaktan kaçınmak doğru değil"

"Test yapmaktan kaçınmak doğru değil"

Türkiye’de test politikasının başından beri yanlış ve eksik olduğu görüşünde olan halk sağlığı uzmanı ve Türk Tabipleri Birliği Covid-19 İzleme Grubu Üyesi Prof. Kayıhan Pala da Bakanlığın, kendilerinin ve Dünya Sağlık Örgütü’nün önerdiği gibi sağlık çalışanları başta olmak üzere risk gruplarına test yapılması yaklaşımını benimsemediğine dikkat çekiyor.

Bakanlığın son bir hafta içinde test yapma algoritmasını gözden geçirdiğini ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın 24 Haziran açıkladığı gibi herkese test yapmak yerine olası vaka tanımına girenlere test yapmak gibi bir yaklaşım benimsediğini dile getiren Prof. Pala, 'Test yapmaktan kaçınmayı biz doğru bir yaklaşım olarak görmüyoruz” diye konuşuyor.

"Test sayısına bakarak konuşmak yanıltıcı"

"Test sayısına bakarak konuşmak yanıltıcı"

Bakanlığın verilerine göre 25 Haziran'da 52 bin 303 kişiye test yapıldı. Ancak Prof. Pala, bu sayılara bakarak konuşmanın yanıltıcı olacağını savunuyor:

“İki noktanın altını tekrar ve tekrar çizmek isterim. Birincisi test sayısını biliyoruz, ama kaç kişiye yapıldığını bilmiyoruz. İkincisi test yapılanların özelliklerini bilmiyoruz. Olası vaka tanımına girdiği için mi, temaslılar mı, risk grubundakiler mi? Nedense Bakanlık bu verileri açıklamaktan sürekli kaçınıyor. Artık bu verilerin ellerinde yeterince iyi olmadığı ya da sınıflanamadığı ya da oradaki teknik ekibin yetersizliği nedeniyle sunulacak hale getirilemediği tartışmaları yürütülüyor. Umarım ki böyle bir şey söz konusu değildir. Çünkü Sağlık Bakanlığının özellikle bulaşıcı hastalıklarla mücadele tarihine yakışmayan bir yaklaşım olur.”

"Şu anda en önemli şey temaslılara test yapmak"

"Şu anda en önemli şey temaslılara test yapmak"

Acıbadem Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nadi Bakırcı da temaslı kişilere test yapılmasıyla ilgili bir standart olmadığını söylüyor. PCR pozitif saptanmış ya da klinik tanı almış Covid-19 hastalarının temaslılarına düzenli bir şekilde test yapılmadığını gördüklerini belirten Bakırcı şunları öneriyor:

“Belki aile hekimi tarafından telefonla aranıp semptomlar soruluyor, onu da bilmiyoruz açıkçası, ama test yapılmadığını görüyoruz. Halbuki tam da bu dönemde en fazla ağırlık verilecek şey bu. Pozitif olanların toplumda dolaşmaması, sosyalleşmemesi, çalışmamasını sağlayacak önlemler lazım. Çünkü açıldık.”

İçeriğin Devamı Aşağıda

"Filyasyon çalışmaları yavaşladı"

"Filyasyon çalışmaları yavaşladı"

Türkiye’nin farklı bölgelerinde görev yapan hekimlerin verdiği bilgiye göre bir süredir filyasyon çalışmalarında da gevşeme söz konusu. Salgının iyi yönetilebilmesi için eldeki verilerin bir an önce ayrıntılı olarak açıklanması gerektiğini vurgulayan Prof. Kayıhan Pala, Bakanlığa çağrı yaparak şu ifadeleri kullandı. 

“Biz ısrarla Sağlık Bakanlığı’nı, Türkiye’deki filyasyon bilgilerini açıklamaya davet ediyoruz. Elimizde illere, ilçelere, yaş gruplarına, diğer değişkenlere göre durumu bilmediğimiz için hastalığın nasıl seyrettiği konusunda bir tartışmayı yürütemiyoruz. Ama Türkiye’nin bu tartışmaya, özellikle ehil bilim insanları tarafından ne kadar ihtiyaç duyulduğunu Sağlık Bakanlığı’nın hem açıklamadığı hem de açıkladığı verilerden rahatlıkla görebiliyoruz.”

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
83
30
23
5
5
4
3
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Barney

hiç test yapılmasın bence. böylece koronadan kurtulmuş oluruz

Vedat Kaplan

saldık çayıra mevlam kayıra

Ercan

Doğru bir haber ve yaklaşık 8-9 gündür böyle.