Görüş Bildir
Haberler
Trabzon'da Gezilecek Yerler Nerelerdir? Trabzon'da Ne Yenir?

Trabzon'da Gezilecek Yerler Nerelerdir? Trabzon'da Ne Yenir?

Elif Ateş
01.09.2021 - 07:25

Trabzon, Karadeniz Bölgesi'nin ikinci büyük kentidir. Bu şehrin batısında Giresun'un Eynesil ilçesi, güneyinde Bayburt ve  Gümüşhane'nin Torul ilçesi, doğusunda ise Rize'ye bağlı İkizdere ve Kalkandere ilçeleri bulunur. Trabzon'un eski adının Yunanca masa anlamına gelen Trapezo olduğu düşünülmektedir. Kentin eski yerleşim yerinin masa şekline benzemesinden dolayı, bu ismin verildiği söylenir. Trabzon'da yapılan arkeolojik kazılar neticesinde Alt Paleolitik döneme ait çeşit çeşit aletler bulunmuştur. Aynı zamanda Mezolitik döneme ait mağaralar ve Kalkolitik döneme ait yerleşim yerlerine rastlanmıştır. Birçok döneme tanıklık etmiş olan Trabzon'un gezilecek yerleri nerelerdir, Trabzon'da ne yenir? İşte Trabzon hakkında bilinmesi gerekenler...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Karadeniz'in gözbebeği olarak bilinen Trabzon, yeşili ile nefes kesici bir manzaraya sahiptir. Her mevsim yağış almasından dolayı farklı türde bitkilere ev sahipliği yapmaktadır Jeolojik oluşumundan dolayı vadileri, gölleri ve yamaçları ile de birçok kaynağı içinde barındırır. Trabzon'da Karadeniz iklimi hakimdir. Bundan dolayı kıyılara yakın alanlar yağışlı, yüksek bölgeler ise karla kaplıdır. Yaz mevsiminde ise nem oranı oldukça yüksektir. Trabzon ile özdeşleşmiş fındık, çay, ve hurma şehrin geçim kaynaklarını oluşturmaktadır. Peki Trabzon'da gezilecek yerler nerelerdir? Trabzon'da ne yenir? İşte detaylar...

TRABZONDA GEZİLECEK YERLER NERELERDİR?

Doğu Karadeniz'in en güzel şehirlerinden biri olan Trabzon, doğası ve tarihi yapıları ile gelenleri kendine hayran bırakır. Aynı zamanda yürüyüş parkurları, dağcılık, yamaç paraşütü gibi doğa sporları ile her yıl binlerce turisti ağırlamaktadır. 

  • Sümela Manastırı: Trabzon Maçka'da yer alan bu manastır, Trabzon'da mutlaka görülmesi gereken yerlerin başında gelir. Manastırın tarihi 365- 395 yıllara kadar uzanmaktadır.

  • Uzungöl: Karadeniz turlarının vazgeçilmez yerlerinden birisi olan Uzungöl, 2004 senesinde Özel Çevre olarak ilan edildi. Her yıl binlerce yerli yabancı turisti ağırlamaktadır.

  • Peristera Manastırı: Hızır İlyas Manastırı olarak da bilinen bu yapı, 8.yy'ın sonlarına doğru inşa edildi. Yürüyüş rotası üzerinde bulunan bu manastır, Trabzon'un Maçka ilçesinde yer almaktadır.

  • Çal Mağarası: Dünyanın en uzun 2.mağarası olma özelliğine sahiptir. Mağaranın çevresinde konaklama yerleri ve cafeler de bulunmaktadır.

  • Trabzon Kalesi: Şehrin merkezinde yer alan kale, M.S 5.yy'da yapıldığı tahmin edilmektedir.

Aşağıdaki İçerikler De İlginizi Çekebilir

Aşağıdaki İçerikler De İlginizi Çekebilir

TRABZON'DA NE YENİR?

Karadeniz mutfağının tüm çeşitlerini sofrasına taşıyan Trabzon, deniz ürünleri, hamur işleri ve diğer yemekleri ile herkes tarafından oldukça sevilmektedir. Trabzon'da yenilmesi gereken yemekler ise şunlardır:

  • Kuymak: Karadeniz'e has bir lezzet olan Kuymak mısır unu, tel peyniri ve tereyağı ile yapılır. Kahvaltılarda oldukça sık tüketilen bir yemektir.

  • Laz Böreği: İlk duyanların börek zannetse de aslında bir tatlıdır. İncecik açılan hamuru ve şerbeti ile tadanların doyamadığı bir lezzettir.

  • Hamsiköy Sütlacı: Trabzon ile özdeşleşmiş olan bu sütlaç diğerlerinden farklıdır. Sadece pirinç ile pişirilir.

  • Akçaabat Köftesi: Odun kömürü ile çalışan ocaklarda pişirilen Akçaabat köftesi, tüm dünyada bilinen bir lezzettir.

  • Trabzon Pidesi: Bu pideyi özel yapan ise içine koyulan ürünün doğal olmasıdır. Açık veya kapalı şekilde yapılan pide üstüne tereyağ koyularak servis edilir. 

  • Turşu Kavurması: Bu turşu sadece bu bölgeye has bir lezzettir. Kurulan taze fasulyeler hazır hale geldikten sonra üstüne tereyağ konulur.

  • Kalkanoğlu Pilavı: Osmanlı- Rus savaşına katılan askerlere yapılan bu pilav günümüze kadar aynı lezzeti ile gelmiştir.

  • Hamsi Yemekleri: Trabzon'da hamsinin her türlüsü yapılır. Her damak zevkin uygun çeşitleri bulunan hamsi Trabzon'da oldukça sık tüketilir.

  • Palamut Dolması: Çok sık tüketilen deniz ürünlerinden bir olan Palamut, Trabzon'da farklı şekilde yapılmaktadır. Palamutun içi temizlendikten sonra harcı eklenerek fırında pişirilir. Mutlaka tadılması gereken lezzetlerdendir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın