Görüş Bildir
Haberler
Tesla Artık Hem Garajınızda Hem de Çatınızda

Tesla Artık Hem Garajınızda Hem de Çatınızda

Tesla uzun süredir üzerinde çalıştığı güneş enerjili çatı projesini sonunda tanıttı. Çatıyla birlikte güneş enerjisinin depolanacağı Powerwall 2 pil ünitelerini de tanıtan şirket, bir ailenin hem evde kullanacağı elektriği hem de otomobilinin yakıtını güneşten elde edebilmesini sağlayacak.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Son 5 yıldır tüm çalışmalarını yakından takip ettiğimiz Elon Musk’un, şu ana kadar (Hyperloop dışında) tanıtımını yaptığı hiç bir ürün ya da proje orijinal bir fikre dayanmıyor, ancak Musk’un tüm şirketleri ele aldıkları projeleri teknik, estetik ve iş stratejisi anlamında her zaman çok ileriye götürmeyi başarıyorlar. 

Tesla çıkardığı S, X ve son olarak 3 modelleri ile elektrikli arabayı teknik ve tasarım olarak hayli yükseğe çekmiş, Musk’un pazarlama stratejileri ile bir “arzu nesnesi” haline getirmeyi başarmıştı.

Space X uzaya araç yollayan ilk şirket değildi, ama bunu ticari olarak NASA için yapan ilk şirketti. Solar City ilk güneş paneli üreticisi ve proje şirketi olmadı, ama ABD’nin en başarılı ve en fazla ciro yapan solar iş modeli haline dönüştü. 

Dolayısıyla Tesla’nın herhangi bir lansmanından beklenti yepyeni bir fikir değil, mevcut bir işin çok daha inovatif bir hale gelmesiydi. Yanılmadık.

29 Ekim Türkiye saati ile 3:30’da canlı yayında Musk’un kurucusu ve CEO’su olduğu Tesla’nın Solar Çatı çözümleri basın lansmanını izledik.

Ünlü Amerikan dizisi “Ümitsiz Ev Kadınlarının” seti olarak kullanılan evlerin çatılarına uygulamalar yapan ve tüm lansmanını bu evlerin önceki ve uygulamadan sonraki halleri üzerinden kurgulayan Tesla’nın artık sadece bir elektrikli araba üreticisi markası değil, bir hayat biçimi olma yolunda hızla ilerlediğine bir kere daha şahit olduk. 

Bu tarihten çok önce defalarca solar çatı çözümleriyle ilgili paylaşımlarda bulunmuştuk, ancak hemen hepsi ya laboratuar ortamındaki çalışmalar ya da estetik olarak sınırlı bir uygulama alanına sahip ürünlerdi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Ama Tesla farklı doku ve görünüşlere sahip 4 farklı solar cam kiremit modeli tanıtarak, her ihtiyaca yönelik çözümler sundu.

Ama Tesla farklı doku ve görünüşlere sahip 4 farklı solar cam kiremit modeli tanıtarak, her ihtiyaca yönelik çözümler sundu.

Dokulu cam kiremitler

“Textured Glass Tile” (Dokulu Cam Kiremit), “Slate Glass Tile”(Kayraktaşı Cam Kiremit), “Tuscan Glass Tile” (Toskan Cam Kiremit) ve “Smooth Glass Tile” (Pürüzsüz Cam Kiremit) adını verdikleri tüm modeller şeffaf birer güneş paneli ama belli bir açıdan bakınca opaklar.

Kayraktaşı modeli cam kiremitler

Toskan modeli cam kiremitler

Pürüzsüz cam kiremitler

İçeriğin Devamı Aşağıda

İster modern ister klasik tarzdaki tüm binalara yönelik ve farklı estetiklere sahip bu kiremitler, standart bir güneş paneli verimine de hayli yakınlar, standart bir panelin verimliliğinin %98’ine sahipler. 

Ama 3M firması ile ortak çalışan Tesla CEO’su Musk, normal verimliliğin de üstüne çıkmayı hedeflediklerini açıkladı. Tesla ve 3M işbirliğinin bunu başarmaya yakın olduklarını düşünebiliriz.

Ürünlerin kusursuza yakın estetiği, şu ana kadar benzeri teknolojilerde elde edilmiş en yüksek verimliliğe sahip olan teknik üstünlüğü yanı sıra fiyat ta önemli bir konu. 

Musk buna da açıklık getirdi: Tesla ürünleri standart bir kiremit çatı inşaat maliyeti + güneş paneli kurulumundan daha ucuza mal olacak. Şu aşamada bir fiyat açıklaması yapmayan Tesla, bunun ev başına kurulum maliyetleri  ortaya çıktıkça belirginleşeceğini açıkladı.

Elon Musk’un yaptığı tanıtımda “yan rollerde” yeni Powerwall 2.0 vardı, yani ev tipi enerji depolama sistemi. Bu da Tesla’nın Solar City’i satın alarak yaptığı hamlenin, şirketin entegre bir iş modeli olma yolundaki diğer açılımını göstermekteydi: Eğer yeni bir ev inşaa edeceksen, çatına en uygun Solar Kiremiti Tesla’dan al. 

Evin yeni değilse, o zaman evini Solar City ile solar hale getir, garajında Tesla araban ve Powerwall depolama üniten olsun. Böylece güneşten elde ettiğin elektrik ile evinin  ve arabanın enerjisini kesintisiz ve tertemiz kaynaktan elde et.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Solar kiremit uygulamalarının 2017 yazında başlaması planlanıyor.

Kuartz cam’dan imal edilmekte olan bu kiremitler diğer klasik kiremitlerle karşılaştırıldığı zaman hem darbelere çok daha dayanıklı hem de çok daha uzun ömürlü olacak. Hatta Musk “Evinizden daha uzun bir ömürleri olacak” diye iddia ediyor.

Alternatifenerji

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
7
1
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın