Görüş Bildir
Haberler
Tekerlekte İsraf Olan Enerji Tekrar Kullanılabilecek

Tekerlekte İsraf Olan Enerji Tekrar Kullanılabilecek

Ulaş
12.07.2015 - 17:56
İçeriğin Devamı Aşağıda

İnsanlık, yakın gelecekte elektrikli araçların, benzinli arabaların yerini alıp standart ulaşım aracı olması umudu içindeyken, günümüzde hâlâ içten yanmalı motorlu, benzinli arabalar yaygın olarak kullanılıyor. 

Otomobil üreticileri geçen yıllarda yakıt verimliliği üzerine başarı kazansa da, bu konuda hâlâ kat edilecek yol var. Wisconsin – Madison Üniversitesi’ndeki araştırmacıların yeni geliştirdiği teknoloji gelecekte elektrikli arabaların çeşitliliğini arttıracak.

Ekip, dönen tekerleklerden enerji elde eden nanojeneratörler tasarladı. Sistem temel olarak “sürtünmeden kaynaklı kaybolan enerjinin, tekrar kullanılması” mantığına dayanıyor.

Gruptaki malzeme bilimi ve mühendisliği öğretim üyesi Dr. Wang “Zemin ve tekerlek arasındaki sürtünme, araç yakıtının yaklaşık yüzde 10’unu harcamaktadır. Bu enerji israf edilmektedir. Dolayısıyla bu enerjinin kullanılabilir hale dönüştürülmesi ile yakıt verimliliğinde iyi bir gelişme elde edilebilir” diyor.

Nanojenaratörler, asfaltla araç tekerleği arasındaki elektrik potansiyelini değiştirerek enerjiyi kullanılır hale getirmek için triboelektrik etkisini ve bunun için de tekerleğin bir parçasının içine yerleştirilmiş elektrodu kullanıyorlar. Tekerlek yuvarlandıkça tekerleğin o parçası zemine çarpıyor ve iki yüzey arasından elektrik elde ediyor.

Bu teknoloji, LED ışıklarıyla donatılmış, oyuncak uzaktan kumandalı arabada test edildi. Aracın tekerleklerine yerleştirilen elektrotlar, zemine değdikçe enerjiyi yakaladı ve LED ışıklarını yaktı. Böylece sürtünemden dolayı kaybolan enerjinin tekrar toplanabildiği ve kullanılabildiği ispatlandı.

onedio.com

Kullanılabilir enerjinin miktarı arabanın ağırlığına ve hızına bağlı, yani yakalanan enerji miktarı arabadan arabaya ve aracın nasıl kullanıldığına göre değişebiliyor. Ancak her araç yakıt tüketiminde ortalama yüzde 10 tasarruf edebilecek. Dr. Wang “Bu tip enerjide büyük bir potansiyel var, oluşacak etki çok büyük olabilir” diyor.

Yakın gelecekte, teknoloji ilerledikçe ve geliştikçe mevcut otomobiller çok daha verimli yapılabilecek ve elektrikli araçların pil çeşitliliği de artacak.

Bu fikir yayılır ve diğer alanlarda israf olan enerjilerin de değerlendirilmesi söz konusu olursa çalışmanın tahminlerin üstünde bir başarıya etkisi olacak.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
6
2
1
0
0
0
0