Görüş Bildir
Haberler
Tehlike Çanları Çalıyor: Kovid-19'u Hafif Atlatan Gençlerin Yüzde 85'inde, En Az 4 Nörolojik Sorun Görülüyor

Tehlike Çanları Çalıyor: Kovid-19'u Hafif Atlatan Gençlerin Yüzde 85'inde, En Az 4 Nörolojik Sorun Görülüyor

Yapılan araştırmaya göre, koronavirüs hafif semptomlarla atlatan kişilerin büyük çoğunluğu, hastalık sonrasında beyin sisi, bulanık görme, karıncalanma, tat ve koku kaybı gibi sorunlar yaşıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

ABD’de yapılan bir araştırma, yeni tip koronavirüsü (Kovid-19) hafif semptomlarla atlatan gençlerin, altı haftadan daha uzun bir süre boyunca en az dört nörolojik semptomu aynı anda yaşadığını ortaya koydu.

Independent Türkçe'nin NTV'den aktardığı habere göre, Northwestern Hastanesi’nden doktorlar, Kovid-19 hastalığını hafif semptomlarla geçiren kişilerin hastalığı atlatmasının ardından, hastalığı ağır sempmlarla atlatanlara kıyasla daha  yüksek düzeyde nörolojik semptomlar yaşadıklarını keşfetti. 

Çalışmaya katılan hastaların yüzde 85’i “beyin sisi”, “tat veya koku kaybı”, “baş ağrıs”ı ve “bulanık görme” semptomlarından en az 4’ünü aynı anda yaşadığını bildirdi. 

Ek olarak, hastaların yüzde 85’i yorgunluk, yüzde 47’si ise depresyon veya anksiyete gibi nörolojik olmayan semptomlar yaşadı.

Bununla birilikte, hastaların yaklaşık yarısı altı haftadan uzun süren bu semptomlar nedeniyle işe 10 gün ya da da  uzun bir süre gidemediklerini aktardı.

İyileşme süresi bilinmiyor

İyileşme süresi bilinmiyor

Çalışmanın ortak yazarı ve nöro-bulaşıcı hastalıklar uzmanı Igor Koralnik, 'Uzun Covid muhtemelen dünyadaki milyonlarca insanı etkiliyor ve çoğu kalıcı nörolojik semptomlar yaşıyor.

Bazılarının ise yaşam kalitelerini önemli ölçüde bozan bilişsel işlev bozuklukları var' ifadelerini kullandı.

Araştırmanın yazarları, incelen hastaların yüzde 81'inde beyin sisi, yüzde 68'inde baş ağrısı, yüzde 60'ında uyuşma veya karıncalanma, yüzde 59'unda tat kaybı, yüzde  55'inde koku kaybı, yüzde 55'inde kas ağrısı, yüzde  47'sinde baş dönmesi, yüzde  30'unda bulanık  görme ve yüzde 29'da kulaklarında çınlama görüldüğünü söyledi.

Ayrıca, bazıları beyin sisi, baş ağrısı ve baş dönmesinden muzdarip olan hastaların, yaşam kalitelerinde ciddi düşüş yaşadığı belirtildi.

Bununla birlikte Koralnik, iyileşme hızının büyük ölçüde değiştiğini, bazı hastaların iki ay sonra, bir kısmının ise dokuz ay sonra iyileştiğini söyledi.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
93
36
10
6
5
4
3
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Monsieur

Atlatmama gerek yok zaten bu dönemde yeterince nörolojik sorun yaşadım. Ben de artık çoğu Türk vatandaşı gibi sinir hastasıyım.

Ümit Eroğlu

Eğer bu bir sentetik virüs ise. Yapanın ....

Purple Apple

Yaklaşık üç dört ay önce geçirdim. Geçirirken tat ve koku kaybı oldu sadece. Son iki haftadır tat ve koku alırken farklı bir şey geliyor. Tamamen kaybetmedim... Devamını Gör

Doğa Rafik

Bende aynı olayı yaşıyordum, boğazımdan kötü bir koku geldiğini hissediyordum ama şu an biraz olsun azalmış durumda.