Görüş Bildir
Haberler
Tasarımın İşlevsel Hali

Tasarımın İşlevsel Hali

Tasarımda Bugün
20.03.2014 - 14:41 Son Güncelleme: 20.03.2014 - 15:30

Tasarımın İşlevsel Hali

Dekorasyona bir renk ya da bir stil teması belirleyerek başlayabilirsiniz. İlham almak için dekorasyon dergilerini kullanabilirsiniz. İşin başındayken bir tema belirlemek, ayrıntılara daha kolay odaklanmanızı sağlayacak ve bütünsel bir etki yaratmanıza yardımcı olacaktır.

Evinizde hakim olan atmosfere göre bir stil belirlemeniz en iyi yöntem olacaktır. Antika mobilyalarla modern tasarımları bir arada kullanmak her zaman iyi sonuç vermeyebilir. Evinizin her alanında, birbiriyle uyumlu bir atmosfer yakalamaya çalışın. Yani bir odadan diğerine geçerken duyularınız rahatsız olmamalı, mekanlara hakim olan temalar birbirini tamamlamalı. Kendinize bir fikir panosu oluşturabilir ve burada hoşunuza giden renk, desen, kumaş örneklerini, yer döşemesi numunelerini kombine edebilirsiniz. Böylece isteklerinizi bir bütün olarak görme şansınız olur.Abajur, masa lambası gibi aydınlatmalarla evinizde sıcak bir atmosfer yaratabilirsiniz. Yer döşemeleri tavandan daha koyu renkte olmalıdır. Bu nedenle evinizi yenilerken ilk önce yeri döşemelisiniz.Yeni bir eve taşınıyorsanız mobilyalarınızın kâğıt maketlerini yapabilir, böylece satın alırken oranlama konusundaki hataları en aza indirgemiş olursunuz. Bu yöntemi izlemek çok işe yarar.Çünkü bazen aldığınız bir eşya düşündüğünüz alana sığmayabilir.Kafanızda bir tema oluşturup işe başlarken odada bulunan bütün eşyaları boşaltın. Odayı boyadıktan sonra, eşyaları yerleştirirken mekâna hangilerini koyacağınız da netleşmiş olur. 

Desen ve renk belirlemek 

Renkler konusundaki ilhamınızı doğadan alın. Örneğin gökyüzü mavisi ile beyaz bulutların yarattığı ferahlık hissini ya da yaprakların huzurlu yeşilini evinize taşıyabilirsiniz. Mekanın herhangi bir yerini odak noktası haline getirmek istiyorsanız, örneğin bir köşe ya da şömine çevresi gibi, burayı duvarlara kontrast oluşturan bir renge boyayın. Seçtiğiniz rengin yine aynı firmanın aynı serisinde olmasına özen gösterin Çünkü seriler değiştikçe boyanın yapısı ve tonları da fark edebiliyor. Sizi dinlendiren ve rahatlatan bir atmosfer yaratmak istiyorsanız pastel tonları tercih edin. Özellikle banyo ve yatak odasında açık renkler kullanmaya çalışmalısınız. Ahşap eşyalarınızı unutmayın. Kapı ve pencereleriniz ahşap ise onları da duvarlarla aynı renge boyayabilirsiniz. Desenleri kombine  ederken birbirleriyle uyumlu renklerde olmasına dikkat edin. Ayrıca kanepeniz için seçtiğiniz desenin yastıklarınız ya da minderlerinizin desenleriyle de uyumlu olmasına özen gösterin. Çiçekli, şerit gibi farklı desenleri bir araya getirmek istiyorsanız düz bir fon kullanın. Bu çözüm, hem mekânın karışık görünmesini engelleyecek, hem de desenlerin ortaya çıkmasını sağlayacaktır. Boya firmalarının renk kartelâlarını alıp, birbirini tamamlayan tonları seçebilir ya da bir iç mimardan fikir alabilirsiniz. Hiç bir zaman modası geçmeyecek bir mekan yaratmak istiyorsanız ahşap, keten, yün, ipek ve taş gibi malzemeleri çok fazla kullanın. Dekorasyonunuz her mevsime uysun istiyorsanız, duvar ve mobilyalarda tek renk kullanıp perde, yastık, şal gibi tekstil ürünlerinde deseni tercih edin. Döşemelerinizde nasıl bir doku, desen ve renk kullanacağınıza karar verdikten sonra, duvar boyasını seçmek çok daha kolay olacaktır. Mimarinin izin havası varsa, buzlu cam kullanıp çarpıcı bir şıklık yakalayabilirsiniz. Renk kartelâsından beğendiğiniz renkleri seçerken siyah bir kutu kullanıp, bu rengi kutunun tabanına yerleştirin. Bu, rengi uyguladığınızda elde edeceğiniz ton olacaktır. Unutulmaması gereken bir başka önemli nokta da uyguladığınız kat sayısına göre tonların farklılaşmasıdır. Koyu tonları nasıl kullanacağınızdan emin değilseniz önce eski bir ayakkabı kutusunun içini boyayıp, mekânda yaratacağı etkiyi önceden görebilirsiniz. Herhangi bir mekânda ferah bir atmosfer yaratmak istiyorsanız mavinin tonları olan lila, aqua, mine gibi renkleri tercih edin.

İdeal tavanı doğru boya ile elde edin..

İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın