Görüş Bildir
Haberler
Taproot Güncellemesine Sayılı Gün: Bitcoin (BTC) Ağında Taproot Güncellemesi Neler Vadediyor?

etiket Taproot Güncellemesine Sayılı Gün: Bitcoin (BTC) Ağında Taproot Güncellemesi Neler Vadediyor?

Bitcoin protokolü, yeni bir güncellemeye imza atıyor. Önümüzdeki hafta gerçekleşecek olan Taproot güncellemesi Bitcoin'in çalışma şeklini değiştirebilir. Peki, Taproot güncellemesi ne demektir? Neler vadetmektedir? Tüm bu soruların cevaplarını sizin için araştırdık. İşte, tüm detaylarıyla Taproot güncellemesi ve vadettikleri...

Not: Bu içerik bilgilendirme amaçlı üretilmiştir. Herhangi bir yatırım tavsiyesi içermemektedir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bitcoin protokolü, bir soft fork olan Taproot yükseltmesine geçiyor!

Bitcoin protokolü, bir soft fork olan Taproot yükseltmesine geçiyor!

En popüler kripto para birimlerinden olan Bitcoin, önümüzdeki hafta yeni bir güncellemeye imza atıyor! Ağ güncellemesi haziran ayında madencilerinin %90'ı tarafından kabul edilmişti ve resmiyet kazanmıştı. Yükseltme, birçok yeniliği de beraberinde getirecek! Ağın gizliliğini ve verimliliğini arttıracak olan güncelleme, önümüzdeki hafta yayınlanmış olacak.

Bitcoin geliştiricisi Hampus Sjöberg konuyla alakalı Twitter üzerinden şöyle bir paylaşım yaptı!

Bitcoin geliştiricisi Hampus Sjöberg konuyla alakalı Twitter üzerinden şöyle bir paylaşım yaptı!

Paylaşımında kullanıcılara Taproot güncellemesinin yakın zamanda aktive olacağından bahsetti. Tam bir sürüm için güncelleme yapın diye de ekledi.

Peki, Taproot güncellemesi ne demek?

Peki, Taproot güncellemesi ne demek?

Taproot, Bitcoin'in 2017 yılından bu yana SegWit (Segregated Witness)'in doğuşunu gören ilk büyük yükseltmelerinden biridir. Önceki fork, kolay işlem yürütmeyi sağlıyordu ve Bitcoin'in ağ ölçeklenebilirliğini iyileştirmeyi amaçlıyordu. Bitcoin Taproot yükseltmesi ise; işlem verimliliğini, akıllı sözleşme girişimlerini ve gizliliği yenilemeyi desteklemeyi amaçlıyor. 4 yıl sonra yapılan en büyük güncellemelerden biri olacak. Yükseltme ilk olarak 2018 yılında Bitcoin Core katılımcısı ve Blockstream'in eski Baş Teknoloji Sorumlusu Gregory Maxwell tarafından teklif edilmiştir. Bu yıl haziran ayının ortalarında onaylanmıştır. Temmuz ayının başlarında testnet'te etkinleştirilmiştir. Ekim 2020 yılında Pieter Wuille tarafından kod kütüphanesine eklenmiştir.

Taproot güncellemesi neler vadediyor?

Taproot güncellemesi neler vadediyor?

Taproot güncellemesi, Bitcoin ağı için akıllı sözleşmeler sunuyor. Şu anda da akıllı sözleşmeleri var; fakat platformda bir işe yaramıyor. Bu yükseltme aynı zamanda 'Schnorr imzaları' olarak bilinen yenilik aracılığıyla, ağ üzerinden gizliliği arttırmak için tasarlanmıştır. Bunun yanında Ethereum ağı için önemli olan DeFi artık Bitcoin ağında da mümkün olacak. Yani yükseltme güncellemeleri BTC ağında akıllı sözleşmeler çalıştırmasına imkân tanıyacak. Bitcoin daha fazla gizlilik sunacak. Bitcoin'in dünya çapında kullanımı git gide arttı ve bu da mahremiyet ihtiyacını arttırdı. Öte yandan, Taproot sadece bir güncelleme değil. BIP 340, 341 ve 342 birleşimi olarak karşımıza çıkacak. Ayrıca MAST adı verilen sistem devreye girecek. Bununla beraber işleme yerleştirilmiş olan koşulların tümü bir komut dosyasında toplanabilecek. Bitcoin ağı saniyede beş işlem gerçekleştirebiliyor ve işlem ücretleri kabarık gelebiliyor. Bu güncelleme ile birlikte daha ucuz olacak. Kısaca ağın gizliliği ve fonksiyonel yetenekleri gelişecek.

Bitcoin fiyatları ve yatırımcıları bu güncellemeden nasıl etkilenecek?

Bitcoin fiyatları ve yatırımcıları bu güncellemeden nasıl etkilenecek?

Bitcoin haftaya iyi bir giriş yaptı. 14 Kasım'da etkinleştirilecek olan güncelleme yorumculara göre Bitcoin fiyatlarını olumlu yönde etkileyecek. Geçen ay Bitcoin ağının günlük takas değeri ATH yapmıştı. Öte yandan ağın günlük ödeme hacmi, El Salvador gibi yerlerde benimsenmesiyle artmıştı. Bitcoin yatırımcıları bu güncelleme sayesinde işlemlerini daha verimli ve ucuz bir şekilde halledebilecek. Bitcoin ekosisteminde daha güçlü güvencelerle özel tekliflerden yararlanacaklar. Güncelleştirme sayesinde 10 dakika içinde onay alan işlem sayısı artacak. Kimlik gizlenebilecek.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
2
2
1
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Barney

zaten ralli vakti de gelmişti. ilk hedef 85k pek yakında :) kemerleri bağlayın.