Görüş Bildir
Haberler
Stanford Bilim Adamları Tıbbi Trikorder Yapımına Bir Adım Daha Yaklaştı

Stanford Bilim Adamları Tıbbi Trikorder Yapımına Bir Adım Daha Yaklaştı

İnsanın bütün hastalıklarını müdahalesiz bir şekilde teşhis edebilmek tüm Star Trek doktorlarının hayalidir. Hatta bu teknolojiyi gerçek hayata getirecek kişi için sunulmuş bir ödül bile var ve şimdi Stanford bilim adamları 30 cm uzaklıktan kanser tümörlerini tespit edebileceğini düşündükleri bir sistem icat etmiş durumda.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Sistemin fikir babası DARPA tarafından geliştirilen ve yer altındaki patlayıcıları bulabilen bir cihaz. Yer altına yaklaşık 50-100 cm uzunluğunda mikrodalga ışınları gönderebilen bu cihaz belirli bir bölgeyi ısıtıyor ve bu ısınma ile bölgenin genişlemesine ve daralmasının ölçülmesi ile çalışıyor. Toprağın içindeki çer çöpler de genişleme ve daralmayı farklı bir oranla yaptığından plastik patlayıcılar bulunabiliyor. Bu teknolojiyi farklı bir şekilde kullanmak isteyen ekip bu oran değişimlerini kısa bir mesafeden algılayabilen bir ultrasonik sensör yani tam gelişmemiş bir detektör yaptı.

Şimdi bu yeni teknolojinin kansere yakalanan insanların tespit edilmesinde kullanılması planlanıyor. Kanser tümörleri, daha çok beslenebilmek için kendi etrafında fazladan damarlar oluşturur ve daha da çok büyürler. Bu kan damarları aynı zamanda onu saran etin içinde aynı yukarda bahsettiğimiz toprağın içindeki çer çöpler gibi farklı oranlarda genişler ve daralır. Bu nedenle olmaması gereken bir kan damarı topluluğunun bu teknoloji ile fark edilmesi oldukça kolay olacak ve tümör teşhisi rahatlıkla konulabilecek.

Bu şekilde anlatın teoride her şey ne kadar kolay gözükse de proje liderlerinden biri olan Pierre Khuri-Yakub, bu sistemin tamamlanmasının zaman alacağını, tahminlerine göre 10-15 yıl süreceğini belirtti.

Kaynak: http://www.engadget.com/2015/11/10/st...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
18
3
2
2
2
2
0