Görüş Bildir
Haberler
Soma Anıtı Olarak Dev Kömür Topu Heykeli Yerine, 'Madenciye Özlem'in İnşası Başladı

Soma Anıtı Olarak Dev Kömür Topu Heykeli Yerine, 'Madenciye Özlem'in İnşası Başladı

Batuhan
10.04.2016 - 13:37

Soma Kömür İşletmeleri’ne ait madende bundan iki yıl önce Cumhuriyet tarihinin en büyük iş cinayetinde hayatını kaybeden 301 işçinin anısına yapılacak anıtın inşasına başlandı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Soma’da 13 Mayıs 2014’te meydana gelen olayda 301 madenci hayatını kaybetmiş, facianın ardından bir ihmaller silsilesi ortaya dökülmüştü. Soma Kömür İşletmeleri’nin, iktidar partisinin‘bedava yardımlarda da kullandığı’ düşük maliyetli kömür ürettiği anlaşılmıştı. Facia sonrası, madencilerin çoğunun defnedildiği Soma Belediye Mezarlığı, anıt konması için siyah renkli özel mermerlerle yeniden düzenledi.

Yeni tasarım, yası ve özlemi anlatıyor

Yeni tasarım, yası ve özlemi anlatıyor

Olayın birinci yıldönümünde, 7 bin 965 metrekarelik mezarlık düzenlemesi ve anıtla ilgili bilgi alan aileler, anıt bölümüne kor halinde dev bir kömür topu konacağını öğrenince itiraz etti.

Aileler ‘içlerinin yandığını, anıtı gördüklerinde yakınlarının yandığını hatırlayacaklarını’ söyledi. Tepkiler üzerine yeni anıt planları ailelere gösterildi. Tasarım aşamasında madenci yakınlarının bizzat dahil olduğu anıtın teması, ‘madenciye özlem ve facia günü yaşanan acı bekleyiş’ oldu.

Anıtın üç boyutlu olarak planlandığı beton kaidesinin, mermer ve özel taşlardan yapılacağı, bunların üzerinde göğe doğru yükselen, git gide birbirine yaklaşan, en uç yerinde tek nokta haline gelecek ışıklandırmanın olacağı belirtildi.

Heykeltıraş Derya Ersoy: “Aileler yol gösterdi. Bizler de var olan hüznü heykellerinin yüzlerine yansıtmaya çalıştık”

Heykeltıraş Derya Ersoy: “Aileler yol gösterdi. Bizler de var olan hüznü heykellerinin yüzlerine yansıtmaya çalıştık”
İçeriğin Devamı Aşağıda

Beton kaidenin ayrıca facianın yaşandığı maden ocağının üzerindeki dağı simgeleyeceği, ortasında, ocağın girişi ve madenci heykeli bulunacağı, ocağın kenarlarında ise o madenciyi özlemle bekleyen, anne, baba, eş ve çocukların tasvir edildiği belirtildi. Beton kaidenin inşaatına mezarlıkta başladı.

Bu arada İzmir’de atölyelerinde üç aydır hummalı bir çalışma yürüten heykeltıraşlar Ali Yaldır, Derya Ersoy ve Zafer Dağdeviren, heykellerine son halini verdi. Geriye sadece anıtın tamamlanması ve monte edilmesi kaldı.

Heykeltıraş Derya Ersoy tasarım süreciyle ilgili, “Aileler yol gösterdi. Bizler de var olan hüznü heykellerinin yüzlerine yansıtmaya çalıştık” dedi.

Anıtın olayın ikinci yıldönümüne yetiştirilmesine çalışılıyor.

DHA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
62
22
1
1
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Pasif Kullanıcı

Siz ölen işçi kardeşlerimizin kemiklerini seçimlerde yeterince sızlattınız eyyyyy somalılar.