Görüş Bildir
Haberler
Sokrates Kimdir? Sokrates'in Hayatı ve Ölümü...

Sokrates Kimdir? Sokrates'in Hayatı ve Ölümü...

Şebnem Sucu
17.11.2021 - 10:25

Sokrates, modern Batı felsefesinin kurucularından biri olarak kabul edilir. Öğretileri Platon ve Aristoteles gibi gelecekteki Yunan filozofları etkiledi. Felsefeleri bugün hala incelenmektedir ve 'Sokratik Yöntem' günümüz üniversitelerinde ve hukuk okullarında kullanılmaktadır. Sokrates'in hayatına dair merak edilenleri haberimizde bulabilirsiniz. Sokrates kimdir? 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Sokrates Atina'nın altın çağında büyüdü, askerlik yaptı, ancak her şeyin ve herkesin sorgulayıcısı olarak tanındı. Sokrates sonunda Atina'nın gençliğinin aklını karıştırmakla suçlandı ve ölüm cezasına çarptırıldı. 

'Sokratik Yöntem' olarak ölümsüzleştirilen öğretim tarzı, bilgi aktarmayı değil, öğrencileri kendi anlayışlarına ulaşıncaya kadar soru sormalarını içeriyordu. Kendisi hiçbir şey yazmadı, bu yüzden onun hakkında bilinen her şey, birkaç takipçisinden ve özellikle de öğrencisi Platon'un yazılarıyla günümüze kadar geliyor. İşte Sokrates'in hayatı...

Sokrates Kimdir?

Sokrates Kimdir?

Hayatı

Sokrates'in çocukluğuna dair çok fazla şey bilinmiyor. Babası Sophroniscus adında bir heykeltraş ve annesi ise bir ebe idi. Ailesi zengin değildi, bu yüzden muhtemelen resmi bir eğitimi yoktu. Kariyerinin başlarında, Socrates babasının mesleğini aldı ve taş ustası olarak çalıştı. Daha sonda Sokrates, Atina ile Sparta arasında Peloponezya Savaşı'nı gördü. Hatta bu savaşta asker olarak görev aldığı düşünülüyor. 

Sokrates ve Felsefe

Sokrates büyüdükçe felsefeyi keşfetmeye başladı. Sokrates'in fikirleri o zamanlar oldukça radikaldi. Zamanının birçok filozofunun aksine, Sokrates etik ve insanların fiziksel dünyadan ziyade nasıl davranması gerektiğine odaklandı. Mutluluğun maddi mülklerden ziyade ahlaki bir yaşam sürmekten geldiğini söyledi. İnsanları zenginlik ve güçten yerine adalet ve iyilik peşinde koşmaya teşvik etti. 

Sokratik Yöntem

Atina'daki genç erkekler ve akademisyenler, felsefi tartışmalar yapmak için Sokrates'in etrafında toplanmaya başladılar. Atina'daki etik ve güncel siyasi meseleleri tartıştılar. 

Sokrates'in konuları öğretmek ve keşfetmek için benzersiz bir yolu vardı. Sorular sorar ve sonra olası cevapları tartışırdı. Cevaplar daha fazla soruya ve sonunda bir konunun daha iyi anlaşılmasına yol açardı. Bir konuyu keşfetmek için kullanılan bu yöntem 'Sokratik Yöntem' olarak bilinir.

Evliliği ve Çocukları

Sokrates Zanthippe ile evliydi ve üç oğlu vardı.

Sokrates İle İlgili Eserler

Sokrates, yazılı bir kaynak bırakmamıştır. Düşünceleri öğrencisi Platon gibi ünlü filozofların eserlerine konu olmuştur. Sokrates'in yaşamı ve öğretileri Platon ile beraber Aristophanes, Ksenophon ve Aristoteles’in dolaylı anlatımlarıyla günümüze ulaşmıştır. İşte o eserlerden bazıları...

- Sokrates'in Savunması - Platon

- Devlet - Platon

- Sokrates'ten Anılar - Ksenophon

- Eski Yunan Komedyaları - Aristophanes

Ölümü

Sokrates 'Gençleri yozlaştırmak' ve 'kentin tanrılarını kabul edememek' suçlamalarından yargılandı. Sokrates zehir içerek ölüm cezasına çarptırıldı.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
13
13
13
12
10
7
4
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?