Görüş Bildir
Haberler
Sinema Dünyasının Gelmiş Geçmiş En Büyük Dâhisi, Stanley Kubrick’in Favorisi 10 Unutulmaz Film

Sinema Dünyasının Gelmiş Geçmiş En Büyük Dâhisi, Stanley Kubrick’in Favorisi 10 Unutulmaz Film

Stanley Kubrick,  2001: Uzay Yolu Macerası (1968), Otomatik Portakal (1971), Cinnet (1980), Full Metal Jacket (1987) gibi kültleşmiş filmlerin yönetmeni. Ee, hal böyle olunca önerdiği her film, sinemaseverler için özel bir yer teşkil ediyor. 1963 yılında Cinema dergisine verdiği röportajda en çok beğendiği filmleri sinemaseverlerle ve hayranlarıyla paylaşarak, bizleri sevindirdi.

Biz de Kubrick'in favori filmlerinden sadece ilk 10'unu bu listeye ekledik ancak devamına buradan ulaşabilirsiniz. Keyifli okumalar!

Not: Film yorumları Beyazperde ve Sinemalar.com'dan derlenmiştir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Aylaklar (1953) I Vitelloni

1. Aylaklar (1953) I Vitelloni

IMDb: 8.3

1950’li yıllarında, Adridyatik’in ufak bir sahil kasabasında yaşayan bütün insanlar sevgi doludur. Bu sıcak ve samimi sahil kasabasında büyük bir mutlulukla yaşamlarını sürdüren insanlar arasında bir grup gençler de vardır. Bunlar 20’li yaşlara gelip, halen aileleri ile yaşayan ve hiçbir işe sahip değilken, kendileri aylak aylak gezerek zamanını geçiren tiplerdir. Gençler bir araya geldiklerinde kasabadan kurtulup düzgün bir hayat kurmanın hayalini yaşamaktadırlar. Bu beş genç hayalini gerçekleştiremeyecek kadar tembel ve uyuşuklardır. Gitmek onlar için bir amaçtan öte hayaldir. Sadece içlerinden bir kişi hariç…

‘Aylaklar’ sinema tarihinde en önemli isimlerinden birisi olan, İtalyan yönetmen Federico Fellini’nin sinemada yapacağı büyük devrimin habercisi niteliğindedir.

2. Yaban Çiçekleri (1957) Smultronstället

2. Yaban Çiçekleri (1957) Smultronstället

IMDb: 8.2

Yaban Çilekleri, varoluşsal sorunların irdelendiği yapıtlardan biri. Huysuz ve inatçı profesör Isak Borg hayatta bir başına kalan, yıllarını bakteri bilimine veren 78 yaşında bir fizikçidir. Mezun olduğu Lund Üniversitesi’nden alacağı onur nişanesi için Stokholm’den Lund şehrine doğru yola çıkan profesör, bu yolculuk esnasında türlü kabuslar görecektir. Ölüme adım adım yaklaştığını hisseden adamın kabuslarında sorunlu geçmişi karşısına çıkacaktır. Film, İsveç topraklarından çıkan, sinema tarihinin en önemli yönetmenlerinen biri olan Ingmar Bergman’ın başyapıtlarından biri.

3. Yurttaş Kane (1941) Citizen Kane

3. Yurttaş Kane (1941) Citizen Kane

IMDb: 8.4

Yurttaş Kane, ölen bir iş adamının ölmeden önce söylediği bir sözün sırrını açığa çıkarmaya çalışan bir muhabirin hikayesini konu ediyor. Tanınmış iş adamı Charles Foster Kane gösterişli bir hayatın barındırdığı her şeye sahiptir; bolca para, şöhret, prestij ve kadınlar... Fakat ani ölümünün ardından, ölmeden önce söylediği son söz olan “Rosebud” bir giz perdesini doğurur. Yakın çevresindeki kimsenin anlamanı bilmediği bu sözcük Kane’in ölümüne ve yaşamına dair bazı sırların varlığını işaret eder. Bu kelimenin anlamını açığa çıkarmaya çalışan gazeteci Jerry Thompson Foster’ın arkadaşları, ailesi ve iş arkadaşlarıyla röportajlar yapmaya başlar. Bu kişiler Kane hakkında hikayeler anlattıkça gazeteci puzzle’ın parçalarını birleştirmeye başlar. Usta yönetmen Orson Welles’in başyapıtı Yurttaş Kane, sinema tarihinin en önemli kilometre taşlarından biridir.

4. Altın Hazineleri (1948) The Treasure of the Sierra Madre

4. Altın Hazineleri (1948) The Treasure of the Sierra Madre

IMDb: 8.3

Altın Hazineleri, zengin olma peşinde koşan iki arkadaşın hikayesini anlatıyor. Değer yargıları olan birinin yolundan dönmesinde paranın etkisi hafife alınmamalıdır. Zengin olma hırsıyla son parasını da piyangoya yatırarak tüketen Fred (Humphrey Bogart) Meksika'da dostu Curtin'la buluşur. Birlikte çalıştıkları McClane'den paralarını almakta zorlanırlar. Diğer yandan, beraber vakit geçirdikleri ve oldukça geveze bir araştırmacı olan Howard'a göre etraftaki tüm tepeler altın hazineleriyle doludur. Bu, Dobbs ve Curtin için kaçırılmaz bir fırsattır. Beraber tepeleri aşan üçlü, döndüklerinde dostlukları mı yoksa paraya olan tutkuları mı ağır basacaktır. Gösterime girdiğinde, Bogart'ı paranoyak, anti-kahraman Fred rolünde izlemek izleyicileri oldukça şaşırtmış. Birçok eleştirmence Amerikan klasiği olarak kabul edilen film AFI tarafından en iyi 100 film sıralamasında 30'uncu seçildi. John Huston En İyi Yönetmen Oscar'ını, Walter Huston da En İyi Yardımcı Erkek ödülünü aldı. Yani, baba-oğul başarısı söz konusu.

5. Henry V (1944) The Chronicle History of King Henry the Fifth with His Battell Fought at Agincourt in France

5. Henry V (1944) The Chronicle History of King Henry the Fifth with His Battell Fought at Agincourt in France

IMDb: 7.3

William Shakespeare'in unutulmaz eserlerinden V. Henry'nin beyazperde uyarlaması. Globe Theatre'da oynanan oyunla başlayan film, V. Henry'nin oldukça çalkantılı geçen bir gençlik sonrasında geçirdiği dönüşüm ele alınıyor. V. Henry, dağılmış İngiliz birliklerini toplayarak oldukça güç koşullara rağmen Agincourt Muharebesi'nde Fransızlara karşı zafer kazanır. Böylece başarılı bir lider ve asker olduğunu da kanıtlamış olur. Fransızlarla barış anlaşması olarak da Prenses Katherine'i kendine ister.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Gece (1961) La Notte

6. Gece (1961) La Notte

IMDb: 8.1

Tanınmış ve başarılı bir yazar olan Giovanni Pontano ve güzeller güzeli eşi Lidia ile birlikte münzevi bir hayat sürmektedir. Lidia, ölmek üzere olan Tommaso Garani isimli arkadaşlarını Milan'da yatmakta olduğu hastanede ziyaret eder. Bu adam, Lidia'nın gizli bir ilişki içerisinde olduğu bir aile dostlarıdır. Kısacası Giovanni ve karısı arasındaki evlilik uzun zaman önce bitme noktasına gelmiştir. Bunu uzun zaman önce fark eden taraf ise Lidia olmuştur. Giovanni'nin hastanede karşılaştığı kadın ise ayrı bir kırılma anına neden olur.

7. The Bank Dick (1940)

7. The Bank Dick (1940)

IMDb: 7.3

Egbert Souse, herkes tarafından kolayca yönlendirilen, kılıbık ve alkol düşkünü bir adamdır. Önceleri iş olarak sarhoş yönetmenin yerine alınmıştır ve bir gün önlediği banka soygunu sonucu hayat onun için ilginç bir hale gelmiştir. Sonra soyulmasına engel olduğu bankada güvenlik görevlisi olarak işe başlamıştır. Çalıştığı bankada kızının nişanlısı Og Oggilby de burada veznedardır. Souse kısa bir zaman içinde damadı olan Og Oggilby’a zimmetine para geçirmesi için ikna etmeye çalışır ve başarır. Olay burada ilginç bir hal almaya başlar.

8. Roxie Hart (1942)

8. Roxie Hart (1942)

IMDb: 7.0

Dans alanında kariyerini geliştirmek için halkın dikkatini çekmek isteyen Roxie Hart, kadınların asılarak ölmediği Cook ülkesinde cinayet itirafında bulunmaktadır.

9. Cehennem Melekleri (1930) Hell's Angels

9. Cehennem Melekleri (1930) Hell's Angels

IMDb: 7.7

Çok farklı karakterlere sahip Ray ve Monte kardeşler, birinci dünya savaşı zamanı Kraliyet Hava Kuvvetlerine katılmak için Oxford’dan ayrılırlar. Ray’in kardeşi olan Monte, onun kız arkadaşına göz koyabilecek kadar kadın avcısıdr.

10. Şehir Işıkları (1931) City Lights

10. Şehir Işıkları (1931) City Lights

IMDb: 8.6

Şehir Işıkları, görme engelli genç bir kızla evsiz bir gencin hikayesini anlatıyor. Kör bir çiçekçiye aşık olan ve sokaklarda yaşayan iyi niyetli bir serseri, kıza kendisini varlıklı biri olarak tanıtır. Bir milyonerin hayatını kurtarmıştır ve onun kendisine yardım edeceğine güvenmektedir. Adamı ziyaret edip sevdiği kızın gözlerini ameliyat ettirebilecek kadar para ödünç alabileceğini düşünür. Ama zengin insanlar aslında ikiyüzlü bir yaşam sürmektedirler. Çoğu eleştirmene göre bu film Charlie Chaplin’in başyapıtı. Sesli sinemanın yeni yayılmaya başladığı bir dönemde, bu devrimi reddederek yine sessiz çektiği filminde, neredeyse tüm becerilerini konuşturuyor Chaplin.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
73
21
9
5
4
2
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Artyom

Sonunda biraz olsun kaliteli ve kültürel bir paylaşım.